Menu

stasibanner

Μάχη ενάντια στο μπλοκάρισμα της Κανονιστικής για αναστολή έκδοσης αδειών καταστημάτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κύριο

Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της  ακύρωσης της Κανονιστικής Διάταξης που αφορά την αναστολή της έκδοσης αδειών καταστημάτων εστίασης-αναψυχής στο κέντρο του Χαλανδρίου, για ένα χρόνο. Η ρύθμιση αυτή προέκυψε μετά από μία καινοτόμο, εκτεταμένη, βαθιάς ανάλυσης και τεκμηριωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την τεχνική υπηρεσία και την συνδρομή πολλών δημοτών που τους απασχολούσε το ζήτημα. Με τα αποτελέσματά της να αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει υπερφόρτωση-υποβάθμιση βασικών λειτουργιών στο κέντρο της πόλης και «κορεσμός».

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στηρίχτηκε μόνο στα «κριτήρια της αγοράς» και στο επιχείρημα πως οι δήμοι δεν μπορούν να παρεμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα και αν αυτή είναι εις βάρος των αναγκών μίας πόλης. Χωρίς να υπάρχει σε αυτήν καμία αναφορά στην «Μελέτη Κορεσμού».

Το γεγονός ότι ο θεσμός αυτός που αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και διορισμένες διοικήσεις από το υπουργείο έρχεται να αμφισβητήσει το κατοχυρωμένο νομικά δικαίωμα των δήμων να εκδίδουν κανονιστικές διατάξεις, βάζει πάνω στο τραπέζι κάποια πολιτικά ζητήματα. Όπως τόνισε κι ο δήμαρχος, τέτοιες κινήσεις αναιρούν την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, η απαξίωση της μελέτης που έγινε αποτυπώνει, όπως είπε η διοίκηση του δήμου, μία ιδιοκτησιακή λογική των Αποκεντρωμένων έναντι των ΟΤΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο το Δημοτικό Συμβούλιο θα προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 και αν χρειαστεί στο ΣτΕ, σύμφωνα με την αποφάση του παραθέτουμε πιο κάτω. Η απόφαση αυτή είχε προηγουμένως περάσει και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που την εισηγήθηκε στην συνεδρίαση μέσω του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η παράταξη του κ. Κουράση επισήμανε ότι αυτό το θέμα είναι συνολικότερο και πρέπει να μπει στα δευτεροβάθμια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» να συμφωνεί και να απαντά πως θα το θέσει ο δήμαρχος στην ΠΕΔΑ.

Θέμα:    Προσφυγή του Δήμου Χαλανδρίου στην επιτροπή του άρθρου 152 και όπου αλλού χρειαστεί να προσφύγει ενάντια της υπ΄ αριθμ. 59949/33339/30-09-2015 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Σχετ.: Η υπ΄ αριθμ. 174/2015 απόφαση της Ε.Π.Ζ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ως κυρίαρχο όργανο που είναι και στα πλαίσια των καθηκόντων της θεωρεί ότι η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής στην πόλη αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της έναντι όλων των κατοίκων της.

Το Δ.Σ. αδυνατεί να συμφωνήσει με την επιλογή της αποκεντρωμένης διοίκησης να ακυρώσει την κανονιστική διάταξη για την αναστολή έκδοσης αδειών ΚΥΕ αναψυχής και εστίασης για ένα χρόνο στην περιοχή του κέντρου που η μελέτη κορεσμού απέδειξε ως «κορεσμένη».

Ο κυνισμός που συνοδεύει την απόφαση της καθώς δεν εξετάζει καν την πληρότητα αυτής της μελέτης, συνιστά κύρηξη πολέμου όταν η υπεράσπιση του επιχειρείν λαμβάνει μεγέθη μωσαϊκού νόμου που όλοι πρέπει να ακολουθούμε.

Το Δ.Σ. δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Πέραν του προφανούς που περιγράφηκε η απόφαση της αποκεντρωμένης:

-Αντίκειται στο άρθρο 102 τού Συντάγματος το οποίο σαφώς ορίζει ότι οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα διοίκησης των τοπικών υποθέσεων.

-Παραβιάζει σχετική διάταξη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 79 ν.3643/2006) η οποία σαφώς ορίζει ότι οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης τοπικών κανονιστικών αποφάσεων για θέματα πού αφορούν την πόλη.

-Προτρέχει της έκδοσης απόφασης από το ΣτΕ στο οποίο έχει παρέμβει ο Δήμος Χαλανδρίου υπέρ της ισχύος αντίστοιχης τοπικής κανονιστικής απόφασης του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού και η οποία αναμένεται.

-Δεν ανταποκρίνεται σε βασική αρχή του Διοικητικού Δικαίου σύμφωνα με την οποία είναι κατ’ αρχήν ισχυρή μία πράξη τής Διοίκησης όταν συνοδεύεται από πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, στην προκείμενη περίπτωση από την πολυσέλιδη και τεκμηριωμένη επιστημονικά Μελέτη Κορεσμού του Κέντρου Χαλανδρίου, στο περιεχόμενοτης οποίας δεν αφιερώνει ούτε μία γραμμή, καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν με όλους τους φορείς της πόλης καθ΄όλη τη διάρκεια ως την έκδοση της κανονιστικής απόφασης.

  

Εισηγούμαστε την προσβολή της απόφασης της αποκεντρωμένης στην επιτροπή του άρθρου 152 και αν χρειαστεί την προσφυγή και στο ΣτΕ προκειμένου να αποτραπεί η συνεχιζόμενη διόγκωση των ΚΥΕ αναψυχής και εστίασης στο κέντρο της πόλης.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 17:29
επιστροφή στην κορυφή