Menu

stasibanner

Τι κάνουμε με τους Πλειστηριασμούς; Κύριο

 

Pleistiriasmoi Stop Megalo

Το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ελληνικής κοινωνίας. Το μαχαίρι που μπαίνει βαθιά με τα μνημόνια, πλέον δεν έχει φτάσει στο κόκκαλο, αλλά αρχίζει να το σπα! Το σίγουρο είναι ότι τα κατασταλτικά συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης πρέπει να εναλλαχθούν γρήγορα με πιο διεγερτικά, που θα μας οδηγήσουν σε δράσεις. Έτσι ώστε, να σώσουμε από την κλοπή (για χρέη που δεν είναι δικά μας και δεν τα αποδεχτήκαμε ποτέ!) βασικά αγαθά για τις ζωές μας.

Ένα ξυλαράκι, προφανώς δεν είναι τίποτα, αλλά πολλά μαζί χτίζουν έναν «αμυντικό φράχτη». Ο συνδυασμός της κατάστασης του συνδικαλισμού που επικρατεί στους περισσότερους χώρους εργασίας, μαζί με την ανεργία και την κεντρική πολιτική σκηνή απαιτούν την αναζήτηση συλλογικής συγκρότησης σε άλλα επίπεδα. Επίσης, μαζί με τους πλειστηριασμούς, πολλά από τα μέτρα του 3ου μνημονίου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι διακοπές ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ, οι ιδιωτικοποιήσεις μάλλον γενούν την ανάγκη να οργανώσουμε συλλογικότητες σε κάθε γειτονιά.

Τέτοιες προσπάθειες έχουν αρχίσει και θα πρέπει να διερευνηθούν σε κάθε πόλη.

Ανοίγοντας την συζήτηση, αναδημοσιεύουμε κάποιες θέσεις για το ζήτημα των πλειστηριασμών από το http://pleistiriasmoistop.blogspot.gr/

Ένας στους δύο "κόκκινους" δανειολήπτες χάνει το σπίτι του

Η ανάγκη για να ξεπροβάλλει ένα δυνατό και συντονισμένο κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι πια εκ των ουκ άνευ. Η πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop ξεκινά ένα κύκλο ενημέρωσης, σηζητήσεων και δράσεων κατά των πλειστηριασμών με αρχή την εκδήλωση της Τετάρτης.

Ο κόμπος πια έφτασε στο χτένι και αποκαλύπτεται η ζοφερή πραγματικότητα που περιμένει τους "κόκκινους" δανειολήπτες κατ' αρχήν αλλά και όσους ήδη οφείλουν σε δημόσιο/ασφαλιστικά ταμεία. Περίπου στα 110 δις ευρώ τα κόκκινα δάνεια, 84 δις οι ανείσπρακτες άνω του τριμήνου οφειλές στις ΔΟΥ, μαζί ξεπερνούν το ετήσιο ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίσουμε οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, Δήμους, ιδιωτών/εταιρειών προς ιδιώτες/εταιρείες, κ.λπ.

Οι δανειστές του κράτους αλλά και οι δανειστές των ιδιωτών με ασφυκτικές πιέσεις πετυχαίνουν τελικά να εξασφαλίσουν στο 100% τις "χορηγήσεις" των σχεδιάζοντας την αρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές.

Η κυβέρνηση αφημένη στο έλεος των δανειστών και της διεθνούς κερδοσκοπίας ανοίγει το ασκό του Αιόλου. Υποχωρεί κατά κράτος στις απαιτήσεις τους, αφήνοντας σε πρώτη φάση έναν στους δύο κόκκινους δανειολήπτες ακάλυπτο και σε μια επόμενη φάση τρείς στους τέσσερις.

Τί μας απομένει ; 

Μόνον ο αγώνας για την προστασία του δικαιώματος αξιοπρεπούς στέγασης μιας και κάθε νομικό έρεισμα αποδυναμώθηκε τόσο που μόνο αφελείς μπορούν πια να βασίζονται στις παραγράφους του νόμου Κατσέλη. Αλλά υπάρχει για πολλούς δανειολήπτες πλήρης αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα μιας κατ' αρχήν προσφυγής (τα δικαιολογητικά είναι πολλαπλάσια) και η επωφελής έκβαση της διαδικασίας αμφίβολη. Αν σκεφτούμε ότι σε μια επόμενη φάση κάθε ένας που προσέφυγε στο νόμο Κατσέλη -ακόμη και αν γίνει δεκτή η προσφυγή του- θα βρεθεί σύντομα σε αδυναμία να καλύπτει ανελλιπώς την υποχρέωση εξόφλησης των δόσεων.

Ας σχεδιάσουμε την αντεπίθεσή μας. Να απαιτήσουμε την κατοχύρωση του δικαιώματος της στέγασης, να παλέψουμε για τη μερική ή ολική διαγραφή του χρέους, Να πάψει η στέγαση να είναι εμπόρευμα και το χρέος εργαλείο ταπείνωσης και εξαθλίωσης.

Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop

Μερικές πρώτες παρατηρήσεις του blog πάνω στη συμφωνία:

Τελικά είναι ζήτημα αν και κατά πόσο ένας στους δύο δανειολήπτες που χαρακτηρίζονται "κόκκινοι" και αδυνατούν να πληρώσουν θα μπορέσει σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε ρύθμιση θα κάνει με την τράπεζα κατά τον (υποχρεωτικό πια) εξωδικαστικό συμβιβασμό ή σε επόμενο στάδιο (αν αποτύχει η εξωδικαστική διαπραγμάτευση) κατά την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατσέλη στις οποίες πρέπει τελικά να καταφύγει υποχρεωτικά όποιος θέλει και μπορεί να σώσει το σπίτι του. 

Μιλάμε κατ' αρχήν μόνο για την πρώτη κατοικία μιας και για όλα τα άλλα ακίνητα δεν υπάρχει καμμία προστασία.

Η συμφωνία όπως "βγήκε" προς τα έξω είναι αρκετά "λουστραρισμένη", διατυπωμένη καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Όταν θα ακολουθήσουν οι νομοθετικές εξειδικεύσεις και οι ερμηνευτικές διατάξεις και κυρίως σαν έλθει ο καιρός της έμπρακτης εφαρμογής της, τότε θα αποκαλυφθεί το αληθινό της "πρόσωπο". Εδώ θάμαστε να τα δούμε.

Επομένως ας μείνουμε στα βασικά της συμφωνίας:

1. Προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες σε ποσοστό 60% συνολικά. Δηλαδή πάνω από 100.000 πρώτες κατοικίες βγαίνουν από αύριο (1.1.2016) στο σφυρί χωρίς δεύτερη κουβέντα.

2. Η κατάταξη των δανειοληπτών σε δύο κατηγορίες εξυπηρετεί το φτιασίδωμα της αρπαγής.

3. Η συμφωνία όχι μόνο αποτρέπει την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στα διεθνή αρπαχτικά αλλά την ενθαρρύνει κιόλας, προτρέποντάς τα να έλθουν στη χώρα μα και να ανοίξουν τα μαγαζάκια τους. 

επιστροφή στην κορυφή