Menu

stasibanner

Δημοτική επιχείρηση Φλύα ΑΕ: Έργα και ημέρες… (Μέρος 1ο) Κύριο

flya logo new

Για τη Φλύα ΑΕ είχαμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν όντας στην αντιπολίτευση. Ούτε όμως και εμείς μπορούσαμε να φανταστούμε το σύνολο του προβλήματος, τις διάτρητες συμβάσεις αλλά και την κακοδιαχείριση που θα διαπιστώναμε αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου αλλά και της εταιρείας.

Για του λόγου το αληθές αξίζει να αναφερθούμε σε ορισμένα απολύτως ενδεικτικά παραδείγματα:

Για το Κυλικείο στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Η Φλύα ΑΕ υπέγραψε το 2006 εννεαετή σύμβαση με ιδιώτη για την εγκατάσταση στο χώρο τροχήλατης καντίνας. Το ενοίκιο συμφωνήθηκε σε 250 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε σταδιακά αυθαίρετο κτίσμα 120 τ.μ. Το κυλικείο δεν διέθετε άδεια λειτουργίας παρά το ότι λειτουργούσε σε καθημερινή βάση χρόνια ολόκληρα. Να σημειωθεί ότι το πάρκο υποδέχεται παιδιά που εκπαιδεύονται στην κυκλοφοριακή αγωγή, ο συγκεκριμένος χώρος δεχόταν την επίσκεψη δεκάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ενώ διοργανώνονταν και πολυπληθείς εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα παιδικά πάρτυ.

Το κυλικείο ηλεκτροδοτούνταν παράνομα από το δημοτικό φωτισμό και ο ενοικιαστής ουδέποτε κατέβαλε στο Δήμο αντίτιμο για το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωνε η επιχείρησή του, ούτε βέβαια τα αναλογούντα δημοτικά τέλη. Υδροδοτούνταν φυσικά από το Δήμο. 

Η νέα διοίκηση του δήμου προχώρησε σε άμεση σφράγιση της επιχείρησης, νομιμοποίησε το αυθαίρετο κτίσμα ενώ θα προχωρήσει στην ανακατασκευή του νομιμοποιημένου πλέον κτηρίου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας αλλά και οι απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες για την επαναλειτουργία του ως κυλικείο.

Για το Κυλικείο στο πάρκο Ολύμπου και Εδέσσης.

Το αρχικό κτήριο 50 περίπου τετραγωνικών μέτρων ενοικιάστηκε για πρώτη φορά το 1996. Το 2006 υπογράφηκε νέα σύμβαση με τον ήδη υπάρχοντα ενοικιαστή εννεατούς διάρκειας με δυνατότητα εξαετούς παράτασης.

Το ενοίκιο συμφωνήθηκε σε 800 ευρώ το μήνα ενώ προβλεπόταν ετήσια αύξηση του ενοικίου με βάση τον πληθωρισμό. Επιπλέον συμπεριλήφθηκε στη σύμβαση η εκτέλεση «ανταποδοτικών εργασιών» στο χώρο του πάρκου και της παιδικής χαράς συνολικού ύψους 44.000 ευρώ, εργασίες που ο ενοικιαστής θα έπρεπε να εκτελέσει εντός τριμήνου από την υπογραφή της νέας σύμβασης.

Το κτήριο εξαρχής ήταν αυθαίρετο, ενώ με συνεχείς παρεμβάσεις του ενοικιαστή διαμορφώθηκε σταδιακά σε χώρο 100 τμ. Η τήρηση των όρων της σύμβασης όσον αφορά τις ανταποδοτικές εργασίες δεν ελέγχθηκε ποτέ από τις διαδοχικές διοικήσεις του Δήμου ή της ΦΛΥΑ όλα αυτά τα χρόνια, αφού δεν βρέθηκαν στα αρχεία αντίστοιχα παραστατικά εκτέλεσης των όποιων εργασιών, όταν η σημερινή διοίκηση θέλησε να διαπιστώσει τον τρόπο υλοποίησης της σύμβασης. Η ετήσια αύξηση του ενοικίου που αποτελούσε συμβατική δέσμευση του ενοικιαστή ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Κατά την πάγια τακτική των προηγούμενων διοικήσεων το κυλικείο ηλεκτροδοτούνταν παράνομα από το δημοτικό φωτισμό ενώ ο ενοικιαστής ουδέποτε κατέβαλε στο Δήμο αντίτιμο για το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωνε η επιχείρησή του, ούτε βέβαια τα αναλογούντα δημοτικά τέλη. Υδροδοτούνταν φυσικά από το Δήμο. Όσον αφορά τις προαναφερθείσες δαπάνες, στη σύμβαση του 2006 που βρέθηκε στα αρχεία της Φλύα αναφερόταν σαφώς ότι υποχρεούται στην καταβολή των δαπανών ενώ είχε προστεθεί χειρόγραφα και η φράση «ή στην εκτέλεση έργου αντίστοιχης αξίας των ως άνω δαπανών». Παρόλα αυτά δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι τηρήθηκε αυτός ο όρος, δηλαδή εάν καταμετρήθηκε ποτέ η κατανάλωση (που σύμφωνα με εκτίμηση της τεχνικής υπηρεσίας σήμερα ανέρχεται σε 8 κιλοβάτ την ώρα με βάση τον υπάρχοντα εξοπλισμό του κυλικείου) ή εάν προσδιορίστηκαν οι εργασίες που πιθανά εκτελέστηκαν και θα κάλυπταν τα εν λόγω ποσά.

Η νέα διοίκηση της Φλύα ΑΕ δεν προχώρησε σε παράταση της σύμβασης που έληγε τον Απρίλιο του 2015, νομιμοποίησε το υπάρχον αυθαίρετο, προχώρησε σε εργασίες βελτίωσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης που παρουσίαζε επικίνδυνες ελλείψεις ενώ προέβη σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εγκατάσταση  καταμετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Παράλληλα, προχώρησε σε ανοικτή δημόσια δημοπρασία για την εκ νέου ενοικίαση του κυλικείου από την οποία προέκυψε νέος πλειοδότης.

Η αναφορά στα όσα η νέα διοίκηση του δήμου και της Φλύα έπραξε στις προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν γίνεται για να προβληθεί το έργο τους στο χρονικό διάστημα που οι αυτές ανέλαβαν. Αλλά για να αποδειχθεί ότι όποιος επιθυμεί να επιβάλει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει, μπορεί να το κάνει.

Ως γνωστόν, τα πολιτικά συστήματα διαπλοκής και εξυπηρετήσεων έχουν ως επιλογή τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στη  λειτουργία της διοίκησης, γιατί έτσι συντηρούνται. Η θέση της νέας διοίκησης είναι σαφής:

Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου σε τέτοιες πρακτικές. Δέσμευση για ανοικτές διαδικασίες, διαφάνεια παντού, ισότιμη αντιμετώπιση όλων των κατοίκων της πόλης με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα για τα τεκταινόμενα του παρελθόντος θα υπάρχει συστηματική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου,[1] των δημοτών καθώς και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών,  όπως οφείλει να πράττει, χωρίς ρεβανσισμό και εμπάθεια, μία χρηστή διοίκηση που σέβεται την πόλη, το δημόσιο χώρο και το δημόσιο χρήμα.

Τα «έργα και ημέρες» συνεχίζονται….

 

 


[1] Ο τρόπος διαχείρισης των συμβάσεων από τις προηγούμενες διοικήσεις της δημοτικής Εταιρείας  είναι συνέχεια των ευρημάτων του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τη χρήση τού 2014, για τις οποίες η νέα διοίκηση της Φλύα ενημέρωσε αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε ειδική συνεδρίασή του.

επιστροφή στην κορυφή