Menu

stasibanner

Για τις αιτιάσεις του κ. Αγγελή Κύριο

Ο κ. Αγγελής,  (Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, Πρόεδρος Αετοπούλειου 2013), δημοσίευσε στην ιστοσελίδα myhalandri, ένα άρθρο του σχετικά με τον τρόπο επιλογής των καλλιτεχνών που θα αναλάβουν τρία καλλιτεχνικά εργαστήρια. Αναφέρει:

«Σε ότι αφορά τώρα, τα θέματα 11, 12, 13 και τις αναθέσεις για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Κανείς δεν τους κατηγόρησε για τη σκοπιμότητα ίδρυσής τους. Το αντίθετο εισέπραξαν και τα εύσημα της Αντιπολίτευσης για την πρωτοβουλία τους. Πολύ απλά τους εξηγήσαμε πως για λόγους ισοπολιτείας θα έπρεπε τουλάχιστον, να απευθύνoυν μια πρόσκληση ενδιαφέροντος από το site του Δήμου και του Αετοπουλείου για την πρόθεση της Διοίκησης. Στη συνέχεια το Πολιτιστικό μαζί με τον καθ' ύλην και κατ' ουσίαν (λόγω της επαγελματικής του ταυτότητας) Αντιδήμαρχο θα αξιολογούσαν τις προτάσεις και η επιλογή τους θα ψηφιζόταν ομόφωνα. Αντ' αυτού η μπάλα στην εξέδρα. "Να φέρουμε όλα τα βιογραφικά στο Δ.Σ.;", "Το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ πως έγινε η επιλογή των παραστάσεων;". Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε! Εμείς δε ζητήσαμε να έχουμε άποψη στο πρόσωπο, τα πρόσωπα. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν Διαφάνεια και η επιλογή δική σας».

Ποια είναι η πραγματικότητα

Υπάρχουν δύο τρόποι επιλογής καλλιτεχνών για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Ο πρώτος είναι με ανάθεση από το δημοτικό συμβούλιο σε άτομα που έχει επιλέξει η Διεύθυνση Πολιτισμού και ο δεύτερος μέσω ΑΣΕΠ με προκήρυξη των θέσεων, αφού το υπουργείο εσωτερικών εγκρίνει την αναγκαιότητα και τον αριθμό. Ο νόμος προβλέπει ότι οι προσληφθέντες θα αμείβονται αποκλειστικά από τις εισφορές όσων δημοτών συμμετέχουν. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα: αν π.χ. ένας δάσκαλος στο εργαστήριό του έχει 10 μέλη, θα αμειφθεί με 200 ευρώ το μήνα αν η εισφορά του καθενός είναι 20 ευρώ. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η επιλογή με μοριοδότηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη Διεύθυνση Πολιτισμού να επιλέξει μορφές και θεματολογία που κρίνει ότι ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες την πόλης και τις επιθυμίες των δημοτών.

Παρ’ όλα αυτά, θα προχωρήσουμε και με αυτόν τον τρόπο δημιουργίας εργαστηρίων, θέλοντας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα.

Η Διεύθυνση Πολιτισμού, σε στενή συνεργασία μαζί μου, εργάστηκε όπως εδώ και 16 μήνες. Συγκέντρωσε προτάσεις ενδιαφερομένων που προήλθαν από την εκφρασμένη δημοσίως πρόθεσή της να δημιουργήσει καλλιτεχνικά εργαστήρια. Τις αξιολόγησε με κριτήρια καλλιτεχνικά (μελέτη βιογραφικών και συζητήσεις με τους καλλιτέχνες). Η καθυστέρηση οφείλεται στο ό,τι το προηγούμενο διάστημα επιχειρήσαμε να ξεδιαλύνουμε το δαιδαλώδες και ασαφές νομικό καθεστώς που ισχύει. Συζητήσαμε με άλλους δήμους αλλά και με υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς για να σιγουρευτούμε ότι όλα θα γίνουν σωστά. Και τούτο διότι στο παρελθόν, υπήρξαν περιπτώσεις στο Αετοπούλειο, στις οποίες καλλιτέχνες δεν μπόρεσαν να αμειφθούν για τις υπηρεσίες τους εξ αιτίας κάποιων παραλείψεων των υπηρεσιών.

Εργαστήκαμε ακριβώς όπως όταν διοργανώσαμε το Φεστιβάλ της Ρεματιάς. Από την πληθώρα των προτάσεων, μετά από εξαντλητικές συζητήσεις, επιλέξαμε κάποιες με καλλιτεχνικά και οικονομικά κριτήρια και τις θέσαμε προς έγκριση στο Δ.Σ. Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε τότε εκτός από μια παρατήρηση από τη μεριά της μείζονος αντιπολίτευσης: «Εμείς μ’ αυτά τα χρήματα διοργανώναμε τα φεστιβάλ τεσσάρων χρόνων». Ίσως εμείς να θεωρούμε την απόλαυση της τέχνης δικαίωμα του δημότη και πεδίο που πρέπει να επενδυθούν χρήματα αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί τότε δεν υπήρξε θέμα διαφάνειας και τώρα υπάρχει;

Παντού στον κόσμο, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των αντίστοιχων οργανισμών, έχουν την ελευθερία της επιλογής προσώπων και δράσεων. Θα ήταν τουλάχιστον παράξενο αν απαιτούσαμε από τον υπεύθυνο ενός δημόσιου ιδρύματος που θέλει να κάνει σεμινάρια για την εξέλιξη του θεάτρου μετά τον πόλεμο π.χ., να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους θέλουν να τα αναλάβουν. Η δουλειά είναι να ξέρει ποια πρόσωπα θα υλοποιήσουν τον σχεδιασμό του. Εμείς στο Χαλάνδρι δεν έχουμε καλλιτεχνικό διευθυντή, έχουμε όμως μια ομάδα ανθρώπων που αποτελούν τη Διεύθυνση Πολιτισμού, που συζητά, ερευνά και προτείνει. Αξίζει να σημειώσω ότι μετά από μακρά συζήτηση με στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού, αρμόδιο και για την έγκριση της σκοπιμότητας και των δαπανών των Δήμων, άκουσα έκπληκτος: «Μα είναι δυνατόν κ. Γκάκα να απορρίψω μια επιλογή που κάνει η διοίκηση ενός δήμου και αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό; Τι είναι η τέχνη, προμήθεια ξυλείας ή κλιματιστικών;»

Και κάτι σαν υστερόγραφο: Από τις περίπου σαράντα εκδηλώσεις του περσινού φεστιβάλ της Ρεματιάς έλειψα από τις τρεις. Και από τις δεκάδες που οργανώσαμε τον περασμένο χρόνο έλειψα από μία. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν οι φορές που συνάντησα σύμβουλο της αντιπολίτευσης…

Σέργιος Γκάκας,

αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού   

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 10:01
επιστροφή στην κορυφή