Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση ΧΕΥ 9 : ευτυχώς που υπάρχουν και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Κύριο

Δημοσιεύουμε σήμερα τμήματα πρακτικών της 11ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε χώρα την 1-6-2018 και αφορούσε την υπηρεσία καθαριότητας και την εγκατάσταση της στο ΧΕΥ 8.

Μεταφερόμενοι λοιπόν 9 μήνες πίσω με βάση το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στο ΧΕΥ 8 έχουμε μία εγκατάσταση της καθαριότητας όπου είναι αδύνατο να αντλήσει νομιμότητα από τις υπάρχουσες χρήσεις των χώρων όπου βρίσκεται και με όλα  όσα αυτό παράγει, στέλνεται επιστολή από το Σωματείο εργαζομένων του δήμου στην Γραμματεία του δημοτικού Συμβουλίου που ζητάει να υπάρχει ενημέρωση των αρχηγών των παρατάξεων για την επικρατούσα κατάσταση στην εγκατάσταση της καθαριότητας. Tαυτόχρονα διαμορφώνεται αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στο επόμενο ΔΣ για το θέμα.

Η επιστολή που στέλνεται σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους λέει με σαφήνεια για το ΧΕΥ 9:

«...Πριν λίγα χρόνια η διοίκηση προχώρησε σε αγορά οικοπέδου, πάγιο αίτημα χρόνων, για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης. Μία αγορά που χαιρετήθηκε από την πλειοψηφία του σωματείου. Όμως η διοίκηση δεν προχώρησε σε καμία εργασία για το σκοπό αυτό και οι παρεμβάσεις στο χώρο του αμαξοστασίου σχεδόν ανύπαρκτες. Αντίθετα επιβάρυνε κι άλλο τις αντίξοες συνθήκες στο αμαξοστάσιο με τις επιλογές της, προχώρησε σε περιττές αγορές μηχανημάτων που βρίσκονται σε απραξία, υιοθέτησε συμπεριφορές απαξίωσης και εκφοβισμού απέναντι στους συναδέλφους προκειμένου να πετύχουν τη χειραγώγησή τους εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της εργασίας....»

Συνεχίζοντας το Δς του σωματείου και φτάνοντας στην απαρίθμηση των αιτημάτων που έχει αναφέρει τα πρώτα δύο αιτήματα που είναι:

-Άμεσα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο του αμαξοστασίου, αποδυτήρια και κατασκευή τουαλετών.
-Ενέργειες για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών που στεγάζονται στο χώρο του αμαξοστασίου

Αποτέλεσμα εικόνας για μαγικος καθρεφτης

Πράγματι στην συνεδρίαση που έγινε την 1-6-2018 έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα που αφορούσε η επιστολή του σωματείου. Αν και τα ζητήματα που έθετε αφορούσαν κυρίως το ΧΕΥ8 είναι προφανές ότι στο κλίμα των αποφάσεων που ήθελαν την διάδοχη κατάσταση της καθαριότητας να σχεδιάζεται στο ΧΕΥ 9 ενεπλάκη και αυτός ο χώρος στην δημόσια συζήτηση.
Σε αντιδιαστολή με τα όσα συζητήθηκαν στον απολογισμό του δημοτικού συμβουλίου η συζήτηση που έγινε, από το σύνολο των παρευρισκόμενων παρατάξεων, στο κλίμα πότε επιτέλους θα μπούμε μέσα στο ΧΕΥ 9 καταδικάζοντας την απραξία της διοίκησης για αυτό !!!

Ας δούμε τι έλεγε τότε ο κος Νταβίας (σελ 70 των πρακτικών της συνεδρίασης):

«...Εγώ πιστεύω λοιπόν επίσης επειδή δεν βρίσκω γιατί άλλο να πιέσω τη διοίκηση και δεν βρίσκω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να περισώσουμε... και αυτό θα έλεγα και στο Σύλλογο ότι πρέπει να κινηθούμε υπερβαίνοντας τους νόμους και να πάμε να αρχίσουμε να εγκαθιστούμε την υπηρεσία στο ΧΕΥ 9 και να μην χαλάσουμε άλλα λεφτά για το ΧΕΥ 8 που έτσι και αλλιώς παράνομα τα χαλάμε.
Ότι πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο στον τύπο των ήλων επιτέλους. Να αφήσουμε αυτές τις ιστορίες και να πάμε να επενδύσουμε στο χώρο που έχουμε αγοράσει με τον παράνομο τρόπο που επενδύουμε στον 8, με τον ίδιο να ζητήσουμε και τη συμπαράσταση των εργαζομένων και όλων και να αρχίσουμε εκεί να κάνουμε και αποδυτήρια και τουαλέτες και από όλα.
Για να προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες να έχουμε επιτέλους ένα μόνιμο αξιόπιστο χώρο. Διότι μεθαύριο θα ξανά έρθει πάλι ο Σύλλογος και ήρθε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και μας είπε ότι αν κάνουμε τέτοια είναι παράνομο.
Λοιπόν, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι και ο Σύλλογος να μας πουν τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο Δήμος για να λύσει το θέμα της καθαριότητας. Και να μας πουν ίσως να τοποθετηθούν και σε σχέση με το τι γίνεται στην Αυτοδιοίκηση για το θέμα της καθαριότητας.
Είμαι πολύ κακός άνθρωπος γιατί θέλω να υπερασπιστώ τους δημότες που πληρώνουν πρώτα από όλα και πάνω από όλα τα λάθη των άλλων....»
Δεν θα σχολιάσουμε τα όσα είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης. Να επισημάνουμε για μια φορά ακόμα ότι το σύνολο των τοποθετήσεων που είχαν γίνει ήταν πέραν των άλλων, στο κλίμα καταγγελίας για την αδράνεια της διοίκησης τόσο καιρό που αφήνει άδειο το ΧΕΥ 9

Η κα Καρατζά παίρνει στην συνέχεια τον λόγο και κάνει μία εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση για τα ζητήματα που έθεσε το σωματείο. Σε αυτή την τοποθέτηση εμπλέκει και το ΧΕΥ 9 πάντα στο κλίμα που περιγράψαμε πριν. Συγκεκριμένα (σελ 76 των πρακτικών της συνεδρίασης αναφέρει:
«...Επομένως περί αυτού πρόκειται. Και αυτά λοιπόν που έπρεπε να απαντήσει σήμερα εδώ πέρα η διοίκηση ήταν αυτά. Ρωτάνε οι εργαζόμενοι και λένε ότι τι έγινε παιδιά, το οικόπεδο που το πήραμε για αυτό πόσα χρόνια δηλαδή πόσα τέρμινα χρειάζονται για να πάνε να μεταφερθούμε; Και μέχρι να περάσουν τα τέρμινα εκεί τι θα κάνουμε; Γιατί η διοίκηση δεν είναι χθεσινή, δεν θα τα είπαμε αυτά τον πρώτο χρόνο, το δεύτερο χρόνο, είμαστε στον τέταρτο προς τον πέμπτο και τα λέμε...»

Στο τελείωμα της τοποθέτησης της (σελίδα 83 – 84 των πρακτικών ) το θέμα με το ΧΕΥ 9 τίθεται πάλι με πιο σαφή τρόπο:

«...Πήγατε και πήρατε τα ΧΕΥ που ήταν δικά μας, δεν ψήφισα το λέω, εγώ θα τα διεκδικούσα να τα πάρω έτσι, δικά μας ήταν, αλλά τα πήρατε τα ρημάδια. Φτιάξτε το να τελειώσουμε, τουλάχιστον αρχίστε. Αυτό λέει. Πώς θα γίνει δηλαδή; Και έρχονται και να πουν κάτι στραβό σας το ξαναλέω και με αυτό τελειώνω, το Δημοτικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανθρώπους που τους έχουν επιλέξει οι πολίτες του Χαλανδρίου αλλά είναι σοφή η επιλογή και δεν το λέω ειρωνικά, το λέω σωστά, έτσι θέλανε να είμαστε και έτσι είμαστε, τέλος. Βάλανε και εμένα, βάλανε και τον Πέτρο, βάλανε και τον Αγγελή, όλους, όλους. Εμάς θέλανε. Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στην κόντρα με αυτόν τον τρόπο με ένα σωματείο εργαζομένων που έρχεται να πει ακόμα και το στραβό του. Πρέπει να σκύψουμε και να πούμε δικό μας είναι το πρόβλημα, εμείς κάνουμε παιχνίδι, δεν κάνουν οι εργαζόμενοι. Επομένως πρέπει να κάτσουμε να κοιτάξουμε τα στραβά μας, τι σκατά πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ πέρα και μετά αν τα κάνουμε όλα και ομονοήσουμε εμείς και πούμε εντάξει και αν μας λένε βλακείες να τους βρίσουμε μετά να τελειώνουμε. Να τους πούμε άντε φύγετε από εδώ αφήστε μας ήσυχους..»

Φτιάξτε το λοιπόν να τελειώνουμε ήταν το μήνυμα της συνεδρίασης. Και η καταψήφιση της αγοράς δεν έχει να κάνει με την κατασκευή και την χρήση που θέλει το ΔΣ να αναπτύξει αλλά για το ότι αγοράζουμε κάτι "δικό" μας. Και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση η οποία δεν γίνεται το 2014 αλλά το 2018 και όλοι συζητάνε γιατί δεν έχουμε πάει ακόμα στο ΧΕΥ 9 έχοντας πλήρη γνώση του θέματος.

Στο ίδιο κλίμα τοποθετήθηκε και ο κος Καλομοίρης. Συγκεκριμένα λίγο πριν τελειώσει η διαδικασία προ ημερησίας ο κος καλομοίρης αναφέρει τα εξής:
«...Να ενημερώσω ότι επειδή το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ Φυλής όπως όλοι γνωρίζουν έχει οξυνθεί η εκτίμηση είναι ότι σε 12, 13 μήνες το πολύ θα έχει κορεσθεί και θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και για την Αθήνα, όχι για την Κέρκυρα, τον Πύργο ή ότι άλλο που αναφέρθηκε πριν, την επόμενη Τετάρτη 6 του μήνα οργανώνεται κινητοποίηση για να πιεστεί η Κυβέρνηση από τους φορείς της δυτικής Αθήνας στη Φυλή για το θέμα αυτό. Καλό είναι ως δημοτική αρχή ως Δημοτικό Συμβούλιο να είμαστε παρόντες και να στηρίξουμε τον αγώνα που κάνουν εκεί οι φορείς, τα σωματεία, οι εργαζόμενοι για το ζήτημα της Φυλής...»

Το παρόν κείμενο δείχνει μία πτυχή των πραγμάτων. Στα μάτια όσων ζουν από κοντά τα θέματα του δήμου, δεν είναι παράξενο στην προεκλογική περίοδο να υπάρχουν μετατοπίσεις. Αν η πρόταση του σωματείου για συζήτηση στα ζητήματα της καθαριότητας γινόταν τώρα πολλά πράγματα από αυτά που ειπώθηκαν τότε δεν θα λεγόντουσαν ποτέ.

Το θέμα του ΧΕΥ 9 για κάποιους, είναι αυτή την στιγμή πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης και μόνο.
Όταν το σωματείο εγκαλεί την διοίκηση για αδράνεια οι κάποιοι είναι με το σωματείο και καταγγέλουν την διοίκηση για αδράνεια.
Όταν οι κάτοικοι εγκαλούν την διοίκηση για το αντίθετο είναι με τους κατοίκους.

Ότι και να ισχύει καλό θα είναι ο καθένας να γνωρίζει ότι ο μαγικός καθρέπτης των εκλογών κάνει τα πράγματα να φαίνονται διαφορετικά και σε κάποιους κάνει τα ελαττώματά τους  να φαντάζουνε προτερήματα Οι κάτοικοι που τόσο για την ουσία της υπόθεσης όσο και για το φαίνεσθαι αυτής πρέπει να γνωρίσουν και να μάθουν ακριβώς το τι συμβαίνει στο ΧΕΥ 9 και πια είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό.

Αντίστοιχα η διοίκηση είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να διερευνήσει το τι θα γίνει στο ΧΕΥ 9 και να προετοιμάσει τις μελέτες που θα διαπιστώσουν τι και αν και πως μπορεί να εγκατασταθεί με τις πρόνοιες του νόμου και της τεχνικής εκεί, αλλά και να οργανώσει την σχέση με τους κατοίκους του Πατήματος που θα πρέπει υπάρχει ώστε αυτοί να έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων και να έχουν άποψη για την σοβαρή αυτή υπόθεση της γειτονιάς τους. Έτσι να υπερασπιστούν ότι νομίζουν όπως νομίζουν μακριά από τον μαγικό καθρέπτη της προεκλογικής περιόδου.


 

Σημειώσεις

τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσια έγγραφα και με μία αίτηση από τον δήμο μπορεί να παραλάβει ο οποισδήποτε.

Σε ανάρτηση που θα ακολουθήσει θα περιγράψουμε πλήρως το πλαίσιο και την συγκυρία στην οποία η διοίκηση του δήμου την διετία 2014-2015 προσπάθησε να απαντήσει στις επιθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ που ήθελε σφράγιση πρακτικά του χώρου της καθαριότητας και πέταγμα του δήμου από μέσα από τον Οκτώβρη του 2014. Τις απόπειρες που συνεχίστηκαν και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την ΕΤΑΔ για αυτό και το σύνολο της αλληλογραφίας που αναπτύχθηκε προκειμένου να υπάρξει μία διαχείριση του προβλήματος του χώρου της καθαριότητας κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο την υλοποίηση -  μετά τον Ιούνιο του 2015  - του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 26 Μαρτίου 2019 18:04
© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων