Menu

stasibanner

Πλουτίζοντας από τις πράξεις αναλογισμού στη Ρεματιά (όλα κάποια στιγμή τελειώνουν...)

Αποκτούσαν Συντελεστές δόμησης αναλογίζοντας τμήματα της ρεματιάς και πλούτιζαν. Από τότε που τελειωσε διεκδικούν εκατομμύρια από το δήμο Χαλανδρίου

Με νομοθετική ρύθμιση παύουν να έχουν ισχύ οι εκκρεμείς Πράξεις Αναλογισμού που περιλάμβαναν εκτάσεις της Α ζώνης προστασίας της Ρεματιάς.

Τον τελευταίο καιρό είχαν αρχίσει και εκδικάζονταν στα Διοικητικά Δικαστήρια, υποθέσεις για προσδιορισμό οριστικής τιμής μονάδας ή για προσδιορισμό δικαιούχων αποζημίωσης, από απαλλοτριώσεις εκτάσεων που προέκυπταν από Πράξεις Αναλογισμού που αναλόγιζαν (περιλάμβαναν) παράνομα εκτάσεις που βρίσκονταν εν όλω ή εν μέρει, εντός των οριογραμμών του Ρέματος δηλαδή μέσα στη Α ζώνη προστασίας της Ρεματιάς!!
Οι παράνομες αυτές Πράξεις Αναλογισμού έγιναν προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 και μέχρι το 2010 περίπου, με την πλήρη ανοχή των Διοικήσεων, μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας και Πολεοδομίας ενώ τη τελική έγκριση έδινε η τότε Νομαρχία (και σήμερα Περιφέρεια).

rematia28032019

Αρχικά δεν προκαλούσαν άμεση οικονομική ζημία στο Δήμο δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως εργολάβοι, διά μέσου αυτών των Πράξεων Αναλογισμού, μετέφεραν συντελεστές δόμησης σε άλλα ακίνητα. Έτσι αυξάνανε κατά πολύ τα τ.μ. που μπορούσαν να κτίσουν στα άλλα ακίνητά τους και συνεπώς αυξάνανε κατά πολύ και τα τεράστια έσοδά τους. Σε μια εποχή μάλιστα που η ανοικοδόμηση στο Χαλάνδρι είχε ξέφρενο (και ουσιαστικά ανέλεγκτο) χαρακτήρα, με αποτέλεσμα τη μετατροπή του Χαλανδρίου από Προάστειο σε συνέχεια της Αθήνας. Μέχρι τότε δηλαδή δεν διεκδικούσαν αποζημιώσεις από το Δήμο ή τους παρόδιους, διότι κέρδιζαν πολλαπλάσια από την μεταφορά του συντελεστή δόμησης στα άλλα ακίνητά τους.

Όταν όμως απαγορεύτηκε η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και συνάμα άρχισε η μεγάλη μνημονιακή καταστροφή και κατέρρευσε η οικοδομική δραστηριότητα, όσοι από τους ενδιαφερόμενους δεν πρόλαβαν να κερδοσκοπήσουν με την μεταφορά συντελεστή δόμησης, με "όπλο" αυτές τις  παράνομες Πράξεις Αναλογισμού, άρχισαν να προσφεύγουν στα Διοικητικά και Πολιτικά Δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις απαλλοτρίωσης από τον Δήμο πλέον, που κατά περίπτωση έφθαναν το ύψος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνολικά μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ!! Το ίδιο έκαναν και σε γειτονικούς δήμους που διασχίζει η Ρεματιά (Βριλήσσια, Πεντέλη κ.α.) με αποτέλεσμα και οι δήμοι αυτοί να έχουν πληρώσει... την Ρεματιά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να εκκρεμούν ακόμα και άλλες παρόμοιες δίκες.

Εργολάβοι και παρόδιοι εκμεταλλεύονταν φυσικά την αδράνεια των τότε Διοικήσεων και Δημάρχων καθώς και την «περίεργη» (στην καλύτερη περίπτωση) στάση των «αμαρτωλών» Πολεοδομικών Γραφείων που σιγοντάριζαν με «καινοφανείς θεωρίες» το πλιάτσικο των εκτάσεων της Ρεματιάς καίτοι ήταν σαφές ότι, σύμφωνα με το νόμο, οι Πράξεις Αναλογισμού ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να αφορούν σε εκτάσεις εκτός σχεδίου όπως είναι οι εκτάσεις της Α ζώνης προστασίας του Ρέματος. Επειδή όμως δεν είχε διατυπωθεί σε κάποια διάταξη με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, έβρισκαν χώρο διάφορες γραφειοκρατικές ερμηνείες αμφισβήτησης αυτής της απλής αλήθειας και όχι βέβαια πάντα για «αθώους» λόγους. Όλοι θυμόμαστε την εποχή εκείνη τα δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια που διακινούντο στο χώρο των εργολάβων και της οικοδομής στις περιοχές μας.

Με συντονισμένες προσπάθειες της Νομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, τέθηκε το ζήτημα προς τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι αρμόδιο και αξίζει ιδιαίτερης μνείας (εκτός άλλων) η Γ. Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ρένα Κλαμπατσέα, η οποία βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Και πράγματι πρόσφατα ψηφίστηκε το άρθρο 64 του ν. 4258/2014 (ΦΕΚ A 45/9 Μαρτίου 2019) σύμφωνα με το οποίο :
«1. Στο άρθρο 5 του ν. 4258/2014 προστίθεται παράγραφος 3β ως εξής:
«3β. Η οριοθέτηση των υδατορεμάτων με οποιονδήποτε από τους προβλεπόμενους τρόπους δε συνεπάγεται απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στην εδαφική περιοχή που περικλείεται από τις οριογραμμές του υδατορέματος, η οποία αποτελεί περιοχή εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού και χαρακτηρίζεται ως ζώνη υδατορέματος. Εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί για εκτάσεις ή τμήματα εκτάσεων εντός των οριογραμμών ανακαλούνται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη διατύπωση, κατά το μέρος που δεν έχουν συντελεστεί.».

Μετά τη ψήφιση αυτής της διάταξης είναι βέβαιο ότι «κλείνει» κάθε παράθυρο σε εργολάβους και παρόδιους να κερδοσκοπήσουν κατά της Ρεματιάς και να διεκδικήσουν εκατομμύρια αποζημιώσεων από το Δήμο Χαλανδρίου και τους άλλους δήμους που διέρχεται η Ρεματιά. Μια ευτυχής κατάληξη στο συνεχή αγώνα της σημερινής αριστερής Διοίκησης του Δήμου να υπερασπίσει την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος για την σωτηρία της Ρεματιάς παλεύοντας κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα που της παρέχεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κερδήθηκε από τον δήμο και δεύτερη δίκη στο ρέμα όπου τεχνική εταιρεία μέσω μιας τέτοιας πραξης αναλογισμού επιδίωκε να αποζημειωθεί.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 18:39
επιστροφή στην κορυφή