Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου την εποχή της "κανονικότητας"

Όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου η «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ο Δήμαρχος έκανε την τιμή σε μένα και στην εκλεκτή συνάδελφο και φίλη Ελένη Μαρτζούκου, - ένα εξαιρετικό άνθρωπο που δυστυχώς για όλους μας, έφυγε από κοντά μας πρόωρα πριν από 1 ½ χρόνο- , να μας αναθέσει την νομική διαχείριση των δημοτικών ακινήτων.

Ζητήσαμε λοιπόν από τη Νομική Υπηρεσία να μας παραδώσει το αρχείο των ακινήτων. Μας παραδόθηκε ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ με διάφορα ντοσιέ φύρδην - μίγδην που περιείχαν ανάκατα διάφορα έγγραφα (παλιές δικαστικές αποφάσεις, βεβαιώσεις ΤΑΠ κλπ), αλλά ούτε ένα συμβόλαιο, ούτε ένα χαρτί από το Κτηματολόγιο.

archives7042019

Θυμάμαι την πρώτη ημέρα καθήσαμε σε μια γωνιά στο διάδρομο και προσπαθούσαμε να βγάλουμε άκρη, καταγράφοντας κάθε τι που βρίσκαμε, γιατί αν και ήταν φανερό ότι το περιεχόμενο του καροτσιού δεν πολυείχε σχέση με την εργασία που είχαμε αναλάβει, ήταν για μας αυτονόητο ότι έπρεπε να βεβαιωθούμε πως δεν είχε παραπέσει κάποιο σημαντικό για τον Δήμο έγγραφο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι πέρασε τυχαία ο Δήμαρχος μας χαμογέλασε και μας είπε ότι υπάρχει χώρος σε άλλο όροφο και να πάμε εκεί να δουλέψουμε.

Πήγαμε λοιπόν, βρήκαμε μόνες μας καρέκλες και ένα δεύτερο γραφείο κι η δουλειά αυτή συνεχίστηκε ώσπου άδειασε το καρότσι. Παράλληλα προσπαθούσαμε να βρούμε στοιχεία για την ακίνητη περιουσία του Δήμου και τελικά – ρωτώντας πάς στην Πόλη – βρέθηκε ένας τόμος στον οποίο είχαν βιβλιοδετηθεί κάποια συμβόλαια από την εποχή της Δημαρχίας Παττακού, τον οποίο φύλαγε ως κόρη οφθαλμού η γραμματέας της Νομικής Υπηρεσίας και ένα χαρτί με αναφορά σε 37 ακίνητα που είχαν δηλώσει στο Ε-9.

Πολύ σύντομα πληροφορηθήκαμε ότι οι φάκελοι των τρεχουσών δικαστικών υποθέσεων και όλων γενικά των «ανοιχτών» υποθέσεων κάποιες από τις οποίες αφορούσαν ακίνητα, βρίσκονταν στα γραφεία 2-3 συναδέλφων μας δικηγόρων οι οποίοι αρνήθηκαν (ναι σωστά διαβάσατε !) να τους φέρουν στον Δήμο. Να πω σε αυτό το σημείο, ότι η – πρωτοφανής – πολιτική της νέας διοίκησης, η οποία ακολουθήθηκε απαρέγκλιτα, ήταν ότι δεν αποκλείεται κανένας από την πρόσβαση στην εργασία, ανεξαρτήτως πολιτικών δεσμών και απόψεων και το μόνο που ενδιαφέρει είναι η ποιότητα της εργασίας του. Εχοντας αυτό υπ' όψη μου, και ελπίζοντας ότι θα έχω καλύτερη αντιμετώπιση, τηλεφώνησα σε δύο συναδέλφους μου για να τους παρακαλέσω να μας φέρουν τους φακέλους που κρατούσαν .... ομήρους, αλλά ... έφαγα πόρτα στα μούτρα.

Ούτω εχόντων των πραγμάτων, δημιουργήθηκε το Αρχείο των Δημοτικών Ακινήτων σε φυσική αλλά και ηλεκτρονική μορφή και έχουμε πλέον 365 φακέλους που περιλαμβάνουν όλα τα δημοτικά ακίνητα, οικόπεδα, κοινόχρηστους χώρους, παιδικές χαρές, πλατείες, δρόμους, με στοιχεία (μερίδες ιδιοκτησίας, αντίγραφα συμβολαίων, τοπογραφικά διαγράμματα, κτηματολογικά φύλλα και αποσπάσματα κτηματολογικών διαγραμμάτων, πράξεις εφαρμογής κ.α.) που αναζητήσαμε και πήραμε από τα Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία, συμβολαιογράφους εν ενεργεία και αρχεία συμβολαιογράφων και από την Τεχνική μας Υπηρεσία.

Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει και ακίνητα τα οποία στερούνταν τίτλων ιδιοκτησίας παρ' ότι βάσει νόμου ανήκουν αναμφισβήτητα στον Δήμο, ή δεν καταχωρίσθηκαν ποτέ στο Εθνικό Κτηματολόγιο και για τα οποία έχουν δρομολογηθεί δικαστικές ενέργειες για την απόκτηση ή την αναγνώριση τίτλων ιδιοκτησίας και την καταχώρησή τους. Για κάθε ένα από αυτά θα μπορούσε να γραφτεί μια ξεχωριστή ολόκληρη ιστορία !

Και μ' αυτά κι αυτά φτάσαμε και στις εκλογές και ο υποψήφιος κ. Βάσιος , τέως αντιδήμαρχος της διοίκησης του κ. Κουράση, καλεί τον λαό να επαναφέρει την πόλη στην κανονικότητα. Κι εγώ τι να κάνω τώρα δηλαδή ;
Να χαλάσω το αρχείο και να ξαναγεμίσω το καρότσι του σούπερ μάρκετ χύδην; Και τους 365 φακέλους τι να τους κάνω; Α! το βρήκα ! Θα τους πάρω στο σπίτι μου και αν εκλεγεί ο κ. Βάσιος θα ζητήσω λύτρα . Κανονικότητα να φαν κι οι κότες !

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 07 Απριλίου 2019 05:34
© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων