Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η προσχολική αγωγή και οι άνθρωποί της η μεγαλύτερη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό που έκανε ο δήμος Χαλανδρίου την πενταετία 2014-2019

Μόνο τυχερός μπορεί να νοιώσει κάποιος που έχει την τύχη και την χαρά να γίνει γονιός. Τύχη και χαρά που μπορεί να γίνει διπλή όταν καταλάβει ότι υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη που που βοηθά το παιδί του και αυτόν να αντιληφθούν την μοναδικότητα που έχει η ευτυχέστερη ηλικία του ανθρώπου: αυτή της προσχολικής ηλικίας.

Στον δήμο Χαλανδρίου νωρίς, από το 2015 έγινε απολύτως σαφές ότι το κυνήγι του ανοίγματος των δύο παιδικών σταθμών στο Πάτημα (Πρωτέως και Γαλήνης)που ήταν το αυταπόδεικτο καθήκον της περιόδου θα συνοδευόταν και από την δοκιμή της διαχείρισης τους κάτω από εντελώς νέες προτεραιότητες. Προτεραιότητες που θα αφορούσαν και τους υπόλοιπους σταθμούς και θα οριοθετούσαν μια νέα πορεία στην οποία συνήθειες και επιλογές του παρελθόντος δεν θα είχαν θέση.

Η νέα διοίκηση είχε την δυνατότητα να δει τα μίζερα όρια που η υπάρχουσα πορεία έβαζε την σχολική χρονιά που παρέλαβε τα 2014-2015. Με πολύ λίγο προσωπικό και με 4 παιδικούς σταθμούς η χρονιά αυτή έδειξε ότι είτε θα αλλάζαμε είτε θα βουλιάζαμε: προϊστάμενες που κάνουν πότε τις καθαρίστριες και πότε τις μαγείρισσες και ενίοτε και τα δύο, ανυπαρξία διοικητικής υποστήριξης, αντιπαιδαγωγικό ωράριο εργασίας για τις εκπαιδευτικούς, οριακή επάρκεια προσωπικού στις τάξεις , οριακή επάρκεια σε βοηθητικό προσωπικό, αποστοίχιση από τις αναλογίες εκπαιδευτικών / παιδιών που επιβάλουν τα σύγχρονα πρότυπα της προσχολικής αγωγής. Μια υπηρεσία καθηλωμένη σε ρόλο κομπάρσου απέναντι στις ανάγκες της πόλης και των εργαζόμενων οικογενειών της. Το μνημόνιο να ναι καλά.

Η άνοιξη στους παιδικούς σταθμούς της πόλης ήρθε γιατί πάρθηκε η απόφαση να συγκρουστεί η νέα διοίκηση με αυτή την πραγματικότητα. Να συγκρουστεί με την αποκρουστική αδράνεια που προκαλεί η συνεχής επαφή με κάτι που για χρόνια φαίνοταν αμετάβλητο σταθερό και αιώνιο πράγμα που απλά δεν ήταν.

Το σχέδιο της νέας διοίκησης προέβλεπε σε γενικέ γραμμές τα εξής: ολοκλήρωση των δύο παιδικών σταθμών στο Πάτημα, ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση όλων των σταθμών, τροποποίηση της διαδικασίας επιλογής, ανάπτυξη μοριοδότησης στην επιλογή των φιλοξενούντων παιδιών, ανάπτυξη βρεφικών τμημάτων, λειτουργία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αύξηση του προϋπολογισμού τους , μείωση τροφείων, αύξηση των εξυπηρετούντων παιδιών .

Η ύπαρξη του ΕΣΠΑ έδωσε την δυνατότητα μέσω της χρηματοδότησης των μητέρων για την φιλοξενία των παιδιών να μπορέσει ο δήμος να δικαιολογήσει προγραμματισμό προσλήψεων τόσο ΠΕ εκπαιδευτικών νηπιαγωγών όσο και ΤΕ βρεφονηπιαγωγών.

Μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ «ξελεγάστηκε» η θηλειά του μνημονίου που στραγγαλίζει τις προσλήψεις: με την έγκριση των θέσεων εργασίας από το κεντρικό κράτος και την γενναία απόφαση του δήμου πάση θυσία να συμπληρώνει την οικονομική διαφορά στην μισθοδοσία των νεοπροσλαμβανομένων ανεξαρτήτως των εσόδων από το πρόγραμμα έγινε το μεγάλο άλμα: πάνω από 50 εργαζόμενοι , φρέσκοι άνθρωποι με δίψα για δουλειά μπήκαν μέσα στα σχολεία της πόλης από το 2016.

Η μαγιά που δημιουργήθηκε έδειξε τι θα μπορούσε να γίνει στην πόλη – αλλά και στη χώρα – αν μπορούσε η διοικητική μηχανή να διαχειριστεί τις ανάγκες της μακριά από τις ανόητες και επικίνδυνες πολιτικές των μνημονίων.
Έστω λοιπόν με «μπάλωμα» , χειρότερο από μόνιμες σταθερές θέσεις εργασίας, καλύτερες από τα 8μηνα και συμβάσεις έργου δημιουργήθηκε μια εικόνα σταθερότητας της βάσης της προσχολικής αγωγής μέχρι το 2023.

Για πρώτη φορά μοιράστηκαν πτυχία (ΠΕ – ΤΕ - ΙΕΚ) σε κάθε τάξη. Μετά από χρόνια το εκπαιδευτικό προσωπικό δούλευε στα διεθνή πρότυπα 6ωρο.Στην κουζίνα υπήρχαν μάγειροι και όχι εκπαιδευτικοί με phd ενώ οι προϊστάμενες βγήκαν εκτός τάξης. Για πρώτη φορά υπήρξε διοικητικό κέντρο να κάνει προμήθειες, να δίνει διοικητική υποστήριξη και να οργανώνει την γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των αναγκών των παιδικών σταθμών μπόρεσε να ικανοποιηθεί με σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού του να τρέχει χωρίς να υπάρχουν νεκροί κωδικοί και χρήματα πουπαγώνουν μέχρι νεωτέρας.

cover-entos

Αξίζει πραγματικά τον κόπο να γνωρίσει κανείς την σημερινή πραγματικότητα των παιδικών σταθμών του δήμου Χαλανδρίου. Δεν θα δει μόνο παιδιά μηχανικών δικηγόρων και γιατρών καθώς η μοριοδότηση έβαλε στην θέση τους πολλά πράγματα. Δεν θα δεις μόνο εργαζόμενους από πενήντα και πάνω αλλά και νέους εργαζόμενους είτε στην τάξη είτε στην κουζίνα είτε στην καθαριότητα. Κυρίως όμως θα δεις την πίστη στα πρόσωπα των ανθρώπων που ζουν τους σταθμούς ότι μπορούν να τους δουλέψουν εκτός της αγοραίας ηθικής που φθείρει τα πάντα διαμορφώνοντας με την παιδαγωγική και όχι με κάποια άλλη εισαγόμενη τέχνη ένα ανοιχτό δημοκρατικό και υψηλών προδιαγραφών προσβάσιμο σχολείο για τα παιδιά των εργαζόμενων οικογένειων της πόλης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 09 Μαΐου 2019 21:00
© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων