Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις των παιδικών σταθμών με την εποχή της "κανονικότητας".

Η σύγχρονη επιστήμη αντιλαμβάνεται τους παιδικούς σταθμούς ως σχολεία: υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα, διευθύντρια, δασκάλες σε κάθε τάξη. Ευτυχώς μαθήματα δεν υπάρχουν παρά μόνο παιχνίδι. Ο πυρήνας της καθημερινότητας του είναι το παιδαγωγικό πρόγραμμα μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού. Υπάρχει ώρα προσέλευσης κανόνες και υποχρεώσεις. Αυτά συμβαίνουν διεθνώς και εν μέρει στην χώρα μας


Η Ελληνική πραγματικότητα αντιλαμβάνεται την προσχολική αγωγή ως πρόνοια. Από την πολεοδομική αντιμετώπιση μέχρι τους κανονισμούς και τις διοικητικές διαδικασίες στην Ελλάδα οι παιδικοί σταθμοί είναι πρόνοια και όχι εκπαίδευση. Στην δε τοπική εκδοχή της για χρόνια δεν ήταν ούτε και αυτό.

paidikos
Ξεπερνώντας όλα αυτά, με όποια εκδοχή και να πάρει κάνεις, υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι που καθιστούν ένα παιδικό σταθμό ικανό να παραλάβει το φορτίο του κα να μην μετατραπεί σε αποθήκη:

  • Η αναλογία νηπίων (παιδιά με κάτω όριο τους συμπληρωμένους 30 μήνες την 1/9 του τρέχοντος σχολικού έτους μέχρι την ηλικία εγγραφής στα νηπιαγωγεία ) στις αίθουσες διδασκαλίας να είναι 2τμ/ νήπιο ή 1,8τμ/νήπιο αν στο σχολείο υπάρχει ξεχωριστή τραπεζαρία) και τουλάχιστον 25 τμ
  • Η αναλογία βρεφών (κυμαίνεται μεταξύ 2,5τμ /βρέφος και 1,2 τμ ανάλογα με την ηλικία
  • Η αυλή πρέπει να καλύπτει σε μέγεθος τουλάχιστον την αναλογία 3,5τμ/νήπιο
  • Η αναλογία νηπίων εκπαιδευτικών πρέπει να είναι σε τμήματα νηπίων 2 δασκάλες / 25 νήπια με max αριθμό για μία τάξη τα 25 παιδιά
  • Η αναλογία εκπαιδευτικών βρεφών σε αντίστοιχη τάξη πρέπει να είναι 3 δασκάλες / 12 βρέφη
  • Ο χώρος ύπνου έχει αντίστοιχους περιορισμούς με αντίστοιχες αναλογίες ανάπτυξης θέσεων ύπνου με βάση τον πληθυσμό των φιλοξενούντων παιδιών

Οι παραδοχές αυτές μαζί με πλήθος άλλες αποτελούν μία πραγματικότητα για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Χαλανδρίου πια. Περιγράφονται στο ΠΔ 99/2017 και καθιστούν και την πραγματικότητα των δημοτικών παιδικών σταθμών της χώρας. Η ουσιώδης όμως διαφορά είναι ότι στο Χαλάνδρι η προσαρμογή στις πρόνοιες που περιγράφει το ΠΔ είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014 καθώς η ανάγκη να προσαρμοστεί η προσχολική αγωγή στις ανάγκες της πόλης επέβαλλαν άμεση αλλαγή κατεύθυνσης.

Ποια ήταν η εικόνα πριν το 2014 για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Χαλανδρίου

  • Πλήρης καταστρατήγηση της τήρησης της οποιαδήποτε αναλογίας φιλοξενούντων παιδιών στις αίθουσες των σχολείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ο 3ος παιδικός σταθμός που υπήρχε στην οδό Σερρών φιλοξενούσε σε μία αίθουσα 37τμ 50 νήπια, ο 4ος παιδικός σταθμός στο Πάτημα – Η' παιδικός παλιότερα – ποy έφτασε να φιλοξενεί πάνω από 130 παιδιά και ο Α παιδικός που στις αρχές της δεκαετίας φιλοξενούσε πάνω από 100 παιδιά. Αποστοιχιζόμενοι και από την κοινή λογική οι σταθμοί είχαν μετατραπέι σε ένα θέατρο του παραλόγου όπου , κάποια κενά καρεκλάκια αποτελούσαν τεκμήριο για πρόσθετες εγγραφές. Για την ανάγκη της σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι ο Η' έχει δυναμικότητα αυτή την στιγμή 78 βρέφη και νήπια ενώ ο Α' 63 βρέφη και νήπια.
  • Ακόμα και στο Κουρτέση που ο σχεδιασμός του κτηρίου επέτρεπε υψηλή λειτουργικότητα τα μεγέθη τραβήχτηκαν στα άκρα φτάνοντας να υπάρχουν τμήματα πχ στον Θ' παιδικό σταθμό με εγγεγραμμένα 40 παιδιά σε τμήματα που θα έπρεπε να υπήρχαν 25. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτόν το σταθμό με αυτή την πολιτική βρέθηκε το ποντικοφάρμακο μέσα στα παιχνίδια των παιδιών τέτοια εποχή 7 χρόνια πίσω
  • Καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς η ανάγκη στελέχωσης των σταθμών οδήγησε σε αλυσίδα παράνομων συμβάσεων σύμβασης έργου τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς την σύμβασή τους με αποκορύφωμα τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφονταν όπου οι δασκάλες των παιδιών των σχολείων εμφανίζονταν ότι ήταν δασκάλες διαπολιτισμικής αγωγής, μοντέρ, χορεύτριες κλπ κλπ
  • Την υιοθέτηση μαύρης εργασίας καθώς η χρόνια επανάληψη της τακτικής των παράνομων συμβάσεων τελείωσε το 2008 με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία πάνω από 50 ανθρώπων επί 4 μήνες το 2008 που μερικώς μπαλώθηκε αργότερα

Το βίαιο κλείσιμο 3 σταθμών το 2011 κάτω από το βάρος αυτής της πολιτικής μεσούσης της σχολικής χρονιάς.Αυτά ήταν μερικά από τα «θαύματα» που η πληθωριστική αυτή περιόδος κληρονόμησε την νέα εποχή. Η μετατροπή των σχολείων των παιδιών της πόλης σε πολιτική αρένα όπου άλλες σχέσεις που είχαν να κάνουν με τις αγοραίες πολιτικές προτεραιότητες των κρατούντων ρύθμιζαν το τι θα γίνει και το πώς έχει τελειώσει

Με ιδιαίτερη χαρά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτή η εποχή έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί.

Δεν περιμέναμε να έρθει κανένας νόμος για να μας πει ότι οι κανόνες της δημοκρατίας και οι πρόνοιες της επιστήμης πρέπει να βρίσκουν θέση σε ένα παιδικό σταθμό της πόλης κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου μέτρου.

Σε πλήρη κόντρα με τις περισσότερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου φέραμε από τον Σεπτέμβριο του 2014 τον εξορθολογισμό στην δυναμικότητα και τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς.
Το καλοκαίρι του 2015 σε μία ιστορική συνεδρίαση ψηφίστηκε από το ΔΣ η διαδικασία μοριοδότησης στις εγγραφές ε π ι τ έ λ ο υ ς, όπου πρωτοεμφανίστηκαν κοινωνικά κριτήρια στην επιλογή κόντρα στην μονοκαθεδρία των οικονομικών και την ασυλία που η φοροδιαφυγή έδινε σε κάποιους.

Από το 2016 οι 6 πλέον σταθμοί δουλεύουν με άλλους 52, που σταδιακά έγιναν περί τους 60, νέους και φρέσκους εργαζόμενους με συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ και με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Το νοικοκύρεμα που έγινε επιβεβαιώθηκε και από τους σκληρούς ελέγχους που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην δημοτική προσχολική αγωγή τα πόλης. Δεν είναι τυχαίο που ο δήμος Χαλανδρίου είναι από τους απολύτως ελάχιστους δήμους στου οποίους ο έλεγχος για του ΕΣΠΑ βγήκε  χωρίς πρόστιμα και ποινές την ίδια στιγμή που σε διπλανούς δήμους και την επαρχία έπεφταν 6ψήφια πρόστιμα.

Αγοράστηκαν νέα παιχνίδια και βιβλία σε όλους τους σταθμούς έτσι ούτως ώστε να μην είναι απαραίτητη η πρακτική – συνήθειο που υπήρχε η εγγραφή στον παιδικό να συνοδεύεται και από αγορά παιχνιδιών για το σχολείο από τον γονιό.

Από το 2017 έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησής τους σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο νόμος που αναφέρθηκε και που η τεχνική υπηρεσία του δήμου παρακολουθεί . Έγιναν όλες οι πολεοδομικές τακτοποιήσεις. Εκπονήθηκαν οι μελέτες πυροπροστασίας έχουν εγκριθεί από την πυροσβεστική έχουν υλοποιηθεί και αναμένονται τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Τώρα ξεκινάει το πλάνο σχεδιασμού των μεγάλων επεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στον 1ο βρεφονηπιακό και 2ο παιδικό για να ολοκληρωθεί η αδειοδότησή τους και η ολοκλήρωση των εργασιών για την παράδοση του 7ου παιδικού στο κάτω Χαλάνδρι και της 8ης μονάδας που μόλις νοικιάστηκε στην οδό Διονύσου.

Τίποτα από όσα περιγράφονται δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η αλλαγή του 2014 όπου η αγανάκτηση που υπήρχε για την διαχείριση των προσχολικής αγωγής και των σχολείων ως τμήμα των τρεχόντων πολιτικών αναγκών των διοικήσεων μπόρεσε να εκφραστεί αρπάζοντας το πηδάλιο του πλοίου που πήγαινε στην ξέρα. Το ότι μένουν αρκετά ακόμα να γίνουν είναι αυτονόητο. Άλλο τόσο αυτονόητο είναι όμως ότι θα υπάρξουν χιλιάδες λόγοι στα τέλη Μαίου που θα εμποδίσουν την επιστροφή σε αυτό το μεγαλείο της «κανονικότητας» που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 12 Μαΐου 2019 11:46
© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων