Menu

stasibanner

Χορεύοντας με τους λύκους της αγοράς το 2019

     Παίρνοντας την απόφαση να αξιοποιηθεί ότι υπήρχε από μελέτη στον δήμο προκειμένου να αναπτυχθούν οι υποδομές της πόλης έγιναν μία σειρά από επαφές προκειμένου η μελέτη για την ανάπτυξη δικτύου ομβρίων στην Χαλάνδρι που υπήρχε σχεδόν έτοιμη να μπορέσει να οδηγήσει σε έργο και στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.

Ολοκληρώνοντας την μελέτη το 2016 αποφασίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία να γίνει με βάση τον νόμο 4412 περί δημοσίων συμβάσεων και το άρθρο 95 παρ2α του ν.4412 /16 «..με κριτήριο ανάθεσης σύμβασης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, μόνο βάση τιμής..». Πρακτικά ο διαγωνισμός θα έβγαζε ανάδοχο με βάση την μεγαλύτερη έκπτωση που αυτός θα έδινε.
Συγκροτήθηκε για αυτό επιτροπή διαγωνισμού που για το ύψος του διαφαινόμενου έργου (5,5εκ €) αποτελούνταν από 6 μέλη: 4 μέλη από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και έναν εκπρόσωπο του ΣΑΤΕ –Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών.

dances-with-wolves

Να σημειωθεί ότι ενώ ζητήθηκε (υποχρεωτικά από τον νόμο) από το ΤΕΕ και τους ΠΕΔΜΕΔΕ-ΠΕΣΕΔΕ-ΠΕΔΜΗΕΔΕ (ενώσεις εργοληπτών) να ανακοινώσουν μέλη στην επιτροπή αυτή, αυτοί δεν δήλωσαν.

Με την διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη, στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 27 εργολάβοι Το πρακτικό της επιτροπής έδειξε την κατάταξη των υποψηφίων με βάση την σειρά μειοδοσίας.

Η συγκλονιστική εικόνα που προέκυψε αποτελεί ένα αδιάσειστο κριτήριο για την αθλιότητα που κουβαλάει αυτό που λέγεται αγορά σε αυτό τον τόπο. Σε ένα προμετρημένο έργο με σαφείς δυσκολίες που θα έσκαβε όλη την πόλη, που θα είχε να διαχειριστεί το άγνωστο των υπόγειων δικτύων υπήρχαν εργολάβοι που έδωσαν τα εξής στις προσφορές τους:

1. Η μικρότερη προσφορά ήταν 33%
2. 6 εργολάβοι έδωσαν προσφορά μεταξύ 40% - 50%
3. 10 εργολάβοι έδωσαν προσφορά μεταξύ 50% - 60%
4. 8 εργολάβοι έδωσαν προσφορά μεταξύ 60% - 70%
5. 1 εργολάβος έδωσε προσφορά πάνω από 70%

Η επιτροπή θα έπρεπε να κατακυρώσει το έργο στον πρώτο. Σε αυτόν που πρότεινε ότι ένα έργο 5,5εκ θα μπορούσε να γίνει με 1.650.000€. Έπρεπε να πιστέψουμε την αγορά και να υπογραφτεί μία σύμβαση με ένα έργο που θα άφηνε την μισή πόλη σκαμμένη, με τα μισά δίκτυα περασμένα και τρύπες παντού καθώς είναι αδύνατο να χωρέσει κάποιος σε αυτές τις εκπτώσεις τις υποχρεώσεις ενός έργου 5,5 εκ.

Η επιτροπή ομόφωνα απαίτησε με βάση το άρθρο 88 του Ν.4412 / 2016 να δικαιολογήσουν όσοι εργολάβοι είχαν δώσει έκπτωση πάνω από τον μέσο όρο την έκπτωση αυτή.

Επτά εργολάβοι μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος ανάδοχος δεν μπήκαν καν στο κόπο να απαντήσουν. Τι να απαντήσεις όταν μπαίνεις μέσα από την πρώτη μέρα. Δεν μπορείς να γράψεις αυτό που έγραψαν κάποιοι άλλοι ότι δεν χρειάζεται να βγάλουν κέρδος, ή ότι το παν είναι να υπάρχει εργασία, ή ότι έχουν μηχανήματα που κάνουν παγκόσμια ρεκόρ στην ανά 8ωρο παραγωγικότητα, ενώ έχουν μπετά που η τιμή τους ισχύει μόνο για αφρικανικές χώρες, που αναφέρονται σε προμήθεια υλικών που δεν συνοδεύονται από προσφορές, με έγγραφα που έχουν λάθος υπολογισμούς, λάθος πολλαπλασιασμούς, υπολογισμούς ποσοτήτων και κοστολογήσεις στο μισό του απαιτούμενου, εκθέσεις χωρίς κανένα οικονομικό στοιχείο ή χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα και άλλα τέτοια παρόμοια που τα διαβάζεις και γελάς.

Όλες οι κινήσεις της επιτροπής διαγωνισμού ήταν ομόφωνες. Ακόμα και από τον εκπρόσωπο του ΣΑΤΕ που ήταν και από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτής της διαδικασίας από την αρχή μέχρι του τέλους.
Αυτό λοιπόν το να ζητάς δηλαδή από τον υποψήφιο συμβαλλόμενο με τον δημόσιο αποδείξεις για την εκπτωτική προσφορά που δίνει για το προτεινόμενο έργο είναι κάτι που όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ναυαγίου των τελευταίων 30 ετών στην πόλη δεν πρόκειται ποτέ ούτε να το κάνουν ούτε να το καταλάβουν για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι το δημόσιο τους είναι ένας φοβισμένος υπηρέτης της αγοράς. Είναι ο μηχανισμός που δεν δρα ως κύριος της συμβαλλόμενης σχέσης αλλά ως διαχειριστής των εξουσίας του συμβαλλόμενου. Αυτό το δημόσιο δεν μπορεί να αμφισβητεί τον εργολάβο, δεν χρειάζεται να ελέγχει τα νούμερά του και υποκλίνεται στην de facto ανωτερότητα του.

Ο δεύτερος είναι ότι η αγορά τους είναι βγαλμένη από τους αιώνες της φεουδαρχίας η ηθική της πηγάζει από τις καλύτερες παραδόσεις της δεκαετίας του 50 και οι πρακτικές της αρωματίζουν μια δημοκρατία που δεν σέβεται τίποτα.

Για όλους τους άλλους μένει να χορεύουν με αυτούς τους λύκους της αγοράς και τους εκπρόσωπούς τους και το αιώνιο δίκαιο που πηγάζει από το αίσθημα της ανωτερότητάς τους. Όταν έγιναν αυτά ο δήμος Χαλανδρίου ήταν μόλις ο 4ος δήμος που τολμούσε να πετάξει έξω εργολάβους εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος και οι λύκοι ήταν πολλοί. Δυστυχώς μηχανισμός που να μειώνει λύκους δεν υπάρχει στην χώρα αυτή και μάλλον θα αργήσει να υπάρξει. ¨Όμως οι δήμοι που στέκονται απέναντι σε αυτή την κατάντια είναι πλέον πολλοί. Απλά οι πολιτικοί εκπρόσωποι τους εδώ στο απομακρυσμένο Χαλάνδρι δεν το γνωρίζουν ακόμα.
Σημ: όλες οι αποφάσεις της επιτροπής διαγωνισμού επικυρώθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή.
Η διαδικασία ελέγχου προσφορών σταμάτησε στην πρώτη τεκμηρίωση που μπορούσε να σταθεί ως τέτοια και που διαμόρφωνε στοιχεία ασφάλειας για την συμβαλλόμενη σχέση.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 16 Μαΐου 2019 13:02
επιστροφή στην κορυφή