Menu

stasibanner

Kώστας Ευθυμίου

Kώστας Ευθυμίου

Ο Σουλτάνος Δήμαρχος και τα παραμύθια της Χαλιμάς

Σε παλαιότερη ανάρτησή μας (Πολιτική πενία … «σκάνδαλα» κατεργάζεται) είχαμε αναφερθεί στην προσπάθεια που έκανε τμήμα της αντιπολίτευσης, πολιτικές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής να τις παρουσιάσει ως σκάνδαλα ακόμα και με την έναρξη της θητείας της. Έτσι δημοσιεύματα περί «ημετέρων», «εκλογικής πελατείας», «αδιαφάνειας» κλπ έκαναν τακτικά την εμφάνισή τους, κυρίως από το γνωστό μπλογκ επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης. Τότε είχαμε γράψει ότι αυτή η προσπάθεια έχει σαν στόχο να αποδείξει ότι «όλοι ίδιοι ήμαστε», στοχεύοντας κυρίως σε εκείνο το κοινό που ειδικά λόγω της κρίσης απορρίπτει συλλήβδην ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.

Πέρασαν δυόμιση χρόνια από τότε και σιγά σιγά τα εν λόγω δημοσιεύματα περιορίστηκαν, εκτός από ελάχιστους που επιμένουν να κρίνουν «εξ ιδίων τα αλλότρια». Ο λόγος είναι απλός. Η αγορά (τοπική αλλά και γενικότερη) πλέον γνωρίζει ότι συναλλαγές οποιουδήποτε τύπου σε αυτό το δήμο δεν γίνονται, τα κάθε είδους ρουσφέτια προς άγρα εκλογικής πελατείας απλά εξαφανίστηκαν, ενώ και το προσωπικό του δήμου βιώνει στην καθημερινότητά του την προσπάθεια της διοίκησης να τηρηθεί με κάθε τρόπο η νομιμότητα σε κάθε τομέα εμπλοκής του. Πολύ δε περισσότερο ότι καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια  ώστε να προστατευθούν το δημόσιο χρήμα, τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου αλλά και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δημοτών.

Ως νέο λοιπόν πεδίο αντιπαράθεσης με τη διοίκηση ανακαλύφθηκε το πεδίο του «αυταρχισμού». Πρόκειται για πεδίο σαφώς πιο περιορισμένων δυνατοτήτων από το πρώτο, αλλά οι εμπνευστές του πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήσει συσπειρώσεις από τρείς διαφορετικές ομάδες. Από εκείνους που βιώνουν τον αυταρχισμό της κεντρικής εξουσίας και απορρίπτουν στο σύνολό του το πολιτικό προσωπικό. Από  δημοκρατικών φρονημάτων πολίτες που αντικειμενικά σε θέματα αυταρχισμού διαθέτουν αυξημένη ευαισθησία αλλά κυρίως από όσους ερμηνεύουν ως «αυταρχισμό» την απώλεια των προνομιακών σχέσεων που μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν διαπλεκόμενοι με τις δομές της τοπικής εξουσίας.

Η περίπτωση του ΠΑΚ και της έξωσής του από το χώρο που κατείχε είναι απολύτως ενδεικτική. Χαρακτηρισμοί όπως φασίστες, κατάλυση της δημοκρατίας, σουλτάνος, αυταρχική συμπεριφορά και άλλα γλαφυρά χρησιμοποιήθηκαν κατά την κάλυψη του γεγονότος εις βάρος της δημοτικής αρχής.

Έτσι η αυθαίρετη συνέχιση της λειτουργίας ενός χώρου που σφραγίστηκε από την πολιτεία γιατί δεν είχε άδεια λειτουργίας εμφανίζεται ως δικαίωμα.

 Η αυθαίρετη κατάληψη ενός δημόσιου χώρου και η εκμετάλλευσή του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παρουσιάζεται ως δικαίωμα, ενώ η διεκδίκησή του από το νόμιμο ιδιοκτήτη του ως «αυθαιρεσία».

Η λειτουργία ενός αθλητικού χώρου χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας που έχει θεσπίσει η πολιτεία χαρακτηρίζεται ως δικαίωμα. Η προσπάθεια να επιβληθούν και να τηρούνται αυτά τα μέτρα ασφαλείας προς όφελος όλων χαρακτηρίζεται ως «φασισμός».

Η συστηματική άρνηση του συλλόγου να απομακρυνθεί για δύο και πλέον χρόνια προκειμένου να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να αδειοδοτηθεί ο χώρος παρουσιάζεται ως δικαίωμα. Το δικαίωμα των πολιτών να χρησιμοποιούν έναν αθλητικό χώρο ασφαλή και με νόμιμη άδεια λειτουργίας χαρακτηρίζεται ως «αυταρχισμός».

Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας.

 ‘Η για να ακριβολογούμε, πρόκειται για την υιοθέτηση μιας γνωστής μας πραγματικότητας, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε κάθε πτυχή του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Την πραγματικότητα της γενικευμένης αυθαιρεσίας σε σημείο που αυτή να θεωρείται φυσιολογικό δικαίωμα. Από την αυθαίρετη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ρύπανση μέχρι την παράνομη στάθμευση και το φακελάκι. Η διάχυση της αυθαιρεσίας, η κατάργηση των όποιων κανόνων ή ακόμα και της κοινής λογικής, η ως εκ τούτου αναγκαστική διαπλοκή με θύλακες της εξουσίας προκειμένου να παραμείνει ή να αγνοηθεί η αυθαιρεσία, παρά το ότι φαινομενικά φαίνεται να κινείται σε αντίθεση με το κράτος και τους νόμους του, ουσιαστικά αποτελεί τον κύριο μηχανισμό αναπαραγωγής και επιβίωσης της ίδιας της εξουσίας. Εντάσσεται πρώτα από όλα στη συστηματική προσπάθεια της εξουσίας να τσακίσει κάθε έννοια συλλογικού και κοινωνικού συμφέροντος, εκπαιδεύοντας  έναν ολόκληρο λαό στη λογική του ατομισμού, της αποχής ή της αδιαφορίας, της διαπλοκής. Τα βήματα από την αποδοχή αυτής της λογικής μέχρι την αποδοχή ότι νόμος είναι ο νόμος του αυθαιρετούντος διαπλεκόμενου  είναι ελάχιστα. Και αυτό είναι φασισμός.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς παραμύθια.

Δημοτική επιχείρηση Φλύα ΑΕ: Έργα και ημέρες… (Μέρος 2ο)

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας (εδώ) είχαμε αναφερθεί στη  δημοτική επιχείρηση Φλύα και αναφέραμε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα διαχείρισης ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς κακής διαχείρισης. Θα συνεχίσουμε σε επόμενα δημοσιεύματα να αποκαλύπτουμε τα όσα παραλάβαμε αλλά σε αυτή την ανάρτηση αποφασίσαμε να αναφερθούμε και σε κάτι θετικό. Στα πεπραγμένα της νέας διοίκησης.

Η νέα διοίκηση ανέλαβε το Δεκέμβρη του 2014. Στον ισολογισμό του 2014 η Φλύα παρουσίασε ζημιές 18.969,73 ευρώ. Όπως είναι γνωστό η νέα διοίκηση δεν απάλλαξε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για της διοικητικές ευθύνες του, ενώ οι ορκωτοί ελεγκτές αρνήθηκαν να εκφέρουν γνώμη για τη χρήση του 2014. Ολοκληρώθηκε ο χρόνος και τα αποτελέσματα για το 2015 είναι άκρως εντυπωσιακά.  

Ο κύκλος εργασιών της Φλύα ανήλθε σε 205.710,43 ευρώ το 2015 έναντι 207.929,49 ευρώ το 2014. Δηλαδή το 2015 εισπράχθηκαν  χοντρικά 2.000 ευρώ λιγότερα.

Παρόλα αυτά, η Φλύα σε αντίθεση με το 2014 παρουσιάζει για το 2015 κέρδη 33.564,53 ευρώ. Μόλις σε ένα χρόνο, με διαφορετική διοίκηση, καλύφθηκε ένα κενό 52.534,26 ευρώ. (από -18969,73 σε +33564,53). Παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 208.814,96 ευρώ στο τέλος του 2015 αντί 123.622,78 στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Αύξηση 68,9%.

 

Κύκλος Εργασιών

Αποτελέσματα προ φόρων

Ταμείο στο τέλος του χρόνου

2014

207.929,49

-18969,73

123.622,78

2015

205.710,43

+33564,53

208.814,96

Διαφορά 2015-2014

-2.219,06

+52.534,26

+85.192,18

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ καλύτερη από τα όσα αποτυπώνονται στον ισολογισμό του 2015. Τα πραγματικά κέρδη της εταιρείας δεν είναι οι 33.564,53  αλλά 49.349! Και αυτό γιατί κατά τη χρήση του 2012-14, έσοδα είχαν καταχωρηθεί διπλά σε διαφορετικά έτη με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το τελικό αποτέλεσμα προηγούμενων χρήσεων. Οι εγγραφές διορθώθηκαν λογιστικά με αποτέλεσμα την εικονική μείωση των κερδών της εταιρείας.

Να συμπληρώσουμε ότι στα αναφερόμενα κέρδη δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά με τα οποία η Φλύα λόγω του κοινωνικού της έργου ενίσχυσε το δήμο, ποσά που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Ούτε βέβαια τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις νομιμοποιήσεις των αυθαίρετων κτηρίων και τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (και που μέχρι σήμερα τα πλήρωνε ο δήμος), κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια ώστε οι δημότες να μην επιδοτούν με δικά τους χρήματα την επιχειρηματική δραστηριότητα ορισμένων

Σε κάθε περίπτωση, σε ένα μόνο χρόνο εξοικονομήθηκε –λόγω σωστής διαχείρισης – σχεδόν το 1/4  έως το 1/3 του ετήσιου τζίρου της εταιρείας. Μιας εταιρείας που συστηματικά τα  προηγούμενα χρόνια παρουσίαζε ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και όταν για το 2013 παρουσίασε κέρδη, αυτά ανήλθαν στο καταπληκτικό ποσό των  1.101,04 ευρώ!

Φυσικά τα θετικά αποτελέσματα του 2015 δεν οφείλονται σε κάποιο θαύμα. Αντίθετα, μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να μετατρέψει μία εταιρεία με περιορισμένα έξοδα και απολύτως συγκεκριμένα έσοδα σε ζημιογόνα. Επειδή όμως θαύματα δεν γίνονται αυτή η ζημιογόνος πορεία της εταιρείας εξετάζεται από τη νέα διοίκηση και σύντομα θα αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται.

Τελικά … πάλι μας ψεκάζουν (ή μία απάντηση για τον ΤΑΠ)

Δεν προλάβαμε να αναφερθούμε στα όσα ιλαροτραγικά αναφέρει ο γνωστός παράγων για το εργοστάσιο Δουζένη και τις διαδικασίες χρηματοδότησης που ακολούθησε ο Δήμος και μας προέκυψε νέο σήριαλ. Αυτή τη φορά σχετικά με τον ΤΑΠ .

Τελικά μας ψεκάζουν (αριθμός ψεκασμών απεριόριστος)

Σαν Στάση είχαμε και στο παρελθόν αναφερθεί στο γνωστό θέμα …των ψεκασμών από αέρος. Είχαμε μάλιστα αποδεχτεί δημόσια το λάθος μας να θεωρούμε το θέμα ως μη υπάρχον, ιδιαίτερα μετά από τις συνεχείς ασυναρτησίες  που αναγράφονταν σε γνωστό ευθυμογραφικό μπλογκ γνωστού «παράγοντα» της πόλης.  Αναγκαζόμαστε δυστυχώς να επανέλθουμε τρομάζοντας και οι ίδιοι από τις σοβαρές συνέπειες που φαίνεται ότι  κρύβουν τελικά αυτοί οι ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS