Menu

stasibanner

Χρήστος Κασίμης: Γιατί συμμετέχω

kasimis stasiΓιατί στηρίζω / συμμετέχω στην «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου»;

Ο Χρήστος Κασίμης, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Χαλάνδρι, απαντάει με ένα άρθρο του στη Στάση.

 

 

Σε μια συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αριστερά και το ρόλο των κινημάτων, είναι χρήσιμη κατά τη γνώμη μου η αναδρομή σε ιστορικά παραδείγματα.

Σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής οι προοδευτικές κυβερνήσεις προέκυψαν ύστερα από χρόνια οργάνωσης του κινήματος. Κι εκεί, πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν οι γειτονιές. Κινήματα όπως αυτά των ανέργων ή των αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων στην Αργεντινή ξεκίνησαν από τις τοπικές κοινωνίες και ξεχώρισαν για τη μαχητικότητα, τη διεκδικητικότητά τους, την ιδιαίτερη έμφαση που έδωσαν στις αρχές της αμεσοδημοκρατίας αλλά και στην αξία της αλληλεγγύης (και όχι της φιλανθρωπίας). Αυτά τα κινήματα τελικά συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο προοδευτικών κυβερνήσεων.

Ναι μεν άλλο η Λατινική Αμερική και άλλο η Ελλάδα αλλά από όσα ξέρουμε από τη διεθνή εμπειρία, η αντίσταση στις γειτονιές και οι κοινωνικοί αγώνες είναι που παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο σε πολλές ιστορικές στιγμές, όπως αυτές που ζούμε σήμερα στη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε και τις πλατείες του δικού μας αγώνα με τα εκατομμύρια κόσμου που κινητοποιήθηκαν και οδήγησαν σε λαϊκές εργατικές νίκες, όπως η παταγώδης κατάρρευση της ισχυρά πλειοψηφούσας στο Κοινοβούλιο κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου.

Το μήνυμα λοιπόν είναι: σκεφτόμαστε πανελλαδικά και παγκόσμια αλλά δρούμε τοπικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλάζει με τους αγώνες μας, με τους αγώνες όλων μας για ένα καλύτερο αύριο.

Η Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου ήταν πάντοτε μέρος των αγώνων αυτών, σε αντίθεση με άλλες δημοτικές παρατάξεις που φτιάχτηκαν για εκλογικούς λόγους και μόνο στη λογική του παραγοντισμού.

Η συμπαράταξη των πολιτών με την Αριστερά έρχεται σε ευθεία ρήξη με το τους εκφραστές τους κατεστημένου πολιτικού συστήματος στην πόλη (παραφυάδες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δήθεν ανεξάρτητους, αλλά και «επίσημους» υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) και βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Αυτή είναι η απάντηση της Αντίστασης με τους πολίτες τους Χαλανδρίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι και η δική μας απάντηση, καθώς παλεύουμε για μια Δημοτική Αρχή που θα γίνει φορέας ανατροπής της πολιτικής που μας συνθλίβει, αρχίζοντας «από κάτω» και πηγαίνοντας προς τα πάνω.

Προφανώς, δεν παραβλέπουμε τα τοπικά χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι λαμβάνουν υπόψη τους όταν ψηφίζουν. Εμείς στην «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Οι καθημερινές ανάγκες όμως είναι άρρηκτα δεμένες με το εισόδημα, τις κοινωνικές υποδομές, την ποιότητα της ζωής μας...

Προέχουν για εμάς, λοιπόν, οι προσπάθειες και οι αγώνες για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η διάλυση της δημόσιας υγείας και του εκπαιδευτικού συστήματος σε τοπικό επίπεδο, με ταυτόχρονη στήριξη συλλογικοτήτων αντίστασης και δημιουργίας (όπως είναι ενδεικτικά οι «σβήστε τους» ή το «μαζί να τα φάμε»). Αυτή είναι η απάντησή μας στις ανάγκες των συμπολιτών μας και το δικό μας ανάχωμα στο φασιστικό κίνδυνο.

Παρότι τα κεντρικά ζητήματα (όπως ανεργία, παιδεία, υγεία) για να λυθούν απαιτούν άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ωστόσο υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν τοπικά όταν υπάρχει η πολιτική βούληση. Οι προσπάθειές μας στο συνεταιριστικό φροντιστήριο, στον αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στηρίζω την «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» γιατί αποτελείται από ανθρώπους και συλλογικότητες που παλεύουν να αντισταθούν με κάθε τρόπο σε αυτές τις πολιτικές που επιβάλλουν τη φτωχοποίηση στην πόλη μας, και δεν υποκύπτουν στις κεντρικές πολιτικές με την δικαιολογία ότι τηρούν τους νόμους!

Και όχι μόνο αντιστέκονται αλλά βοηθούν στην οργάνωση της αντίστασης των συμπολιτών τους. Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε τα τοπικά κινήματα να ενδυναμωθούν και να πιέσουν κι αυτά με τη σειρά τους.

Μόνο όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετεί ένα σχέδιο ανατροπής της σημερινής κατάστασης, του παραγοντισμού, των μνημονίων, της διαφθοράς, της φτώχειας και του αυταρχισμού, μπορεί να υλοποιήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Η λογική που λέει ότι οι πολίτες απλώς ψηφίζουν κάποιον, του αναθέτουν τη δουλειά και από κει και πέρα αυτός κάνει ό,τι θέλει ως εκπρόσωπός τους είναι μακριά από τη λογική μας και είναι μια λογική που έχει συντελέσει στο να φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν συμβούλια γειτονιάς με χαρακτήρα δεσμευτικό και αποφασιστικό για τη δημοτική αρχή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επίσης μπορεί μέσα από προγράμματα που υπάρχουν, μέσα από δημόσια περιουσία που μπορεί να αξιοποιηθεί όπως κτίρια κ.λπ,, μέσα από συνεργασία με τα κινήματα και τους ανθρώπους της αλληλεγγύης, να διασφαλίσει ότι κανένας πολίτης δε θα μένει χωρίς περίθαλψη και κανένα παιδί δε θα πεινάει. Και αυτό θα το πετύχει με τη λογική της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι της φιλανθρωπίας. Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί επίσης να δώσει διέξοδο και κίνητρο στην αντίσταση και τη δημιουργία. Να διασφαλίσει χώρους, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να ανθίσουν στέκια για τους νέους που θα γίνουν κέντρα δημιουργικής έκφρασης και κύτταρα αντίστασης στο φασισμό. Ο πολιτισμός, η τέχνη, η συμμετοχή στα κοινά και ο αγώνας για έναν καλύτερο και δίκαιο κόσμο είναι η μόνη απάντηση στο μίσος, τη βία, το ρατσισμό.

Πολλά από τα παραπάνω δεν χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται απλώς αναδιανομή των πόρων που υπάρχουν και, κυρίως, πολιτική βούληση και έναν άλλο σχεδιασμό για το μέλλον.

Για εμάς, ο ρόλος του κινήματος και ειδικότερα των τοπικών κινημάτων είναι κρίσιμος και για την ανατροπή των μνημονίων και για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τα κέρδη τους.

Στηρίζω-συμμετέχω στην «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» διότι συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας τελείως διαφορετικής σχέσης των ανθρώπων με τους εκπροσώπους τους αλλά και επειδή έχει την πολιτική βούληση να φέρει τις αλλαγές εκείνες και σε τοπικό επίπεδο αλλά και ευρύτερο, που θα βοηθήσουν στην συνολική ανατροπή!

 

 

επιστροφή στην κορυφή