Menu

stasibanner

Η κοστολόγηση των αναγκών σε τρόφιμα των παιδικών σταθμών της πόλης ως εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων πάνω στην αδυναμία εξυπηρέτησης των λειτουργικών τους αναγκών.

Η κατάσταση  των παιδικών σταθμών της πόλης υπό το φως της κριτικής ( ή κοιτάζοντας την πραγματικότητα με τα μάτια ενός γονιού )

Το παρόν κείμενο σκοπό έχει να αναδείξει όλες εκείνες τις πτυχές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στους παιδικούς σταθμούς της πόλης που προφανώς δεν είναι ευχάριστες.

Κυρίως εστιάζει στα ζητήματα στα οποία η δημοτική αρχή βάζει ως προτεραιότητες και που αποτυπώνουν την βούληση της για το πώς θέλει να είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί την νέα χρονιά.

Εξαρχής δηλώνουμε ότι θεωρούμε το σύνολο των διοικητικών αποφάσεων που έχουν παρθεί στη πόλη και που σχετίζονται με τα σχολεία των παιδιών μας το τελευταίο διάστημα ως τις χειρότερες που έχει δει η πόλη τα τελευταία χρόνια διαμορφώνοντας πολύ βαρύ κλίμα σε κάθε σπίτι καθώς  ο οικογενειακός προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών τινάζεται στον αέρα μαζί με τις ελπίδες για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο προσχολικής αγωγής που όλοι το έχουν ανάγκη.

Η παροχή τροφής στα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης ως υποχρέωση του νομικού προσώπου που τους διοικεί.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας (ΦΕΚ 1895 – 30/12/1995) το νομικό πρόσωπο είναι υποχρεωμένο να παρέχει τροφή  - πρωινό , μεσημεριανό, απογευματινό  - σε όλα τα φιλοξενούντα παιδιά.

Άρθρο 15 Διατροφή Παιδιών

1. Στα βρέφη και τα νήπια κάθε Σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό καιμεσημεριανό κάθε μέρα). Για τους Σταθμούς που έχουν παρατεταμένη (απογευματινή) λειτουργία λαμβάνεταιμέριμνα για την επιπρόσθετη διατροφή των παιδιών

Η αδυναμία παροχής τροφής στα παιδιά των σταθμών της πόλης όπως αυτή εκφράστηκε από τους διοικούντες  τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου νομικού προσώπου η διοίκηση αποφάσισε να αποσύρει το θέμα της τροφοδοσίας και των προβλημάτων που αυτή είχε καθώς αν και το είχε στην ημερήσια διάταξη δεν είχε εισήγηση. Η πίεση των υπηρεσιακών παραγόντων έφερε μία προσωρινή λύση που λίγο μετά και αυτή χρεοκόπησε καθώς δεν υπήρξε δυνατότητας να πληρωθεί προμηθευτής που ζήταγε 18.000€ όπως ομολόγησε σε εμάς ο νέος πρόεδρος .

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με την ομολογία της διοίκησης στη συνεδρίαση του νομικού προσώπου  ότι τα τρόφιμα επαρκούν μέχρι την Τετάρτη 13/7. Μπροστά στη γενική κατακραυγή δόθηκε η λύση της τροφοδοσίας από super market  μέχρι το τέλος του χρόνου – για άλλες δύο εβδομάδες.

Στην αυτή την  περίοδο βγήκαν προγράμματα σε πολλούς σταθμούς που στηρίζονταν στα αποθέματα που υπήρχαν , έτσι πχ υπήρχε βδομάδα με κιμάδες (γιουβαρλάκια 2-3 φορές την βδομάδα0 ή αντίστοιχα ζυμαρικό (μακαρόνια σάλτσα, την επόμενη ρύζι λεμονάτο και μετά φακές ψωμί.)

Το πρόβλημα της τροφοδοσίας στα μάτια των γονέων

Να σημειωθεί εδώ ότι το διαιτολόγιο βάση του κανονισμού λειτουργίας βγαίνει από επιτροπή με κάποια κριτήρια (άρθρο 15 παρ.2):

Το διαιτολόγιο των παιδιών καθορίζεται σύμφωναμε τις σύγχρονες παιδιατρικές απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, μπορεί να ποικίλλει ανά εποχή και συντάσσεται από επιτροπή στην οποία υποχρεωτικά μετέχουν παιδίατρος, οι εκπρόσωποι των γονέων και των εργαζομένων και εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη παράγραφος όσο αφορά το σκέλος του γονέα δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ. Στη συγκεκριμένη περίοδο δε, αμφισβητείται πλήρως (ποιος  θα ενέκρινε διαιτολόγιο χωρίς πχ λαχανικά)

Η κοστολόγηση της τροφοδοσίας των παιδικών σταθμών σε τρόφιμα ως δείκτης συμπερασμάτων για την βαθειά αδυναμία εξυπηρέτησης των λειτουργικών αναγκών των σχολείων των παιδιών μας

Η πεποίθηση μας ότι η με δημόσιο τρόπο δήλωση  αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της διοίκησης των παιδικών σταθμών έναντι των παιδιών μας για ένα τόσο βασικό θέμα όπως η χορήγηση φαγητού κρύβει σημαντικές παραμέτρους της πορείας τους μέχρι εδώ, μας ώθησε στην απόπειρα κοστολόγησης του φαγητού που θα πρέπει να δίνεται σε βρέφη και νήπια στους παιδικούς σταθμούς .

Για τις ανάγκες μίας τέτοιας προσπάθειας και την αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων καταλήξαμε σε δύο βασικές αρχές:

 • Ως βάση για τον προσδιορισμό των  απαιτούμενων  ποσοτήτων θα ήταν ο κανονισμός ποσοτολογίου  όπως αυτός περιγράφεται στην υπ αριθμ. Γ2Α/ οικ./4108/1988 απόφαση του υπουργού υγείας πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων (ΦΕΚ 546 Τ.Β. /1988)
 • Το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο θα ήταν ... γεμάτο χωρίς εκπτώσεις
 • Η τιμοληψία στα περισσότερα προίόντα θα γινόταν από τις λαϊκές  και τα συνοικιακά super market
 • Θα γινόταν εκτίμηση κόστους για ένα φανταστικό σταθμό με 4 τμήματα (2 τμήματα με 50 βρέφη και 2 τμήματα με 50 νήπια)

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΒΡΕΦΩΝ

diaitologio vrefi.jpg - 204.85 Kb

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΝΗΠΙΩΝ

diaitologio nipia.jpg - 170.09 Kb

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΒΡΕΦΩΝ

kostologio vrefi.jpg - 270.50 Kb

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΝΗΠΙΩΝ

kostologio nipia.jpg - 249.61 Kb

Επεξηγήσεις για τους πίνακες που παρουσιάζονται

Λειτουργούσες μέρες του μήνα

Υπολογίστηκε ότι ο μήνας έχει 22 εργάσιμες μέρες (από 5 φορές είναι η Δευτέρα  και η Τρίτη). Αυτός είναι ο λόγος που κάποιες μερίδες εμφανίζονται στο μήνα περισσότερες από τις αναμενόμενες καθώς πολλαπλασιάζονται με το 5

Μείωση του απογευματινού κατά 50%

Το απογευματινό το τρώνε όσα παιδιά παραμένουν στον σταθμό μετά τις 15:00. Το νούμερο είναι υπεραισιόδοξο προφανώς αφού τα παιδιά που τρώνε απογευματινό είναι λιγότερα από τα μισά.

kostologio teliko.jpg - 248.88 Kb

Παρατηρήσεις σχετικά με τους συγκεντρωτικούς πίνακες που εμφανίστηκαν

Σύνολα ανά χρόνο:

Oι πιο παρατηρητικοί θα διαπίστωσαν ότι τα σύνολα που αφορούν εκτιμήσεις σε μέγεθος χρόνου αφορούν ένα σχολικό έτος 10 μηνών αντί 11. Αυτό ισχύει γιατί τουλάχιστον ένας μήνας τον χρόνο χάνεται στις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα και των υπολοίπων αργιών που υπάρχουν στα γενικά και τοπικά εορτολόγια.

Παρουσιολόγια μαθητών των σταθμών:

Η παραδοχή που πήραμε είναι ότι το σύνολο των μαθητών είτε του σταθμού είτε όλων των σταθμών παρουσιάζουν προσέλευση 100% πράγμα που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια στην καθημερινή ζωή των σχολείων. Μόνο η προσαρμογή τον Σεπτέμβριο και το άδειασμα τον Ιούλιο αρκεί για να το επιβεβαιώσουν. Φυσικά υπάρχουν οι πάρα πολλές απουσίες λόγω ιώσεων που αποδεκατίζουν τους σταθμούς καθώς υπάρχουν περίοδοι που η προσέλευση είναι σταθερά κάτω του 50%.

Λοιπά έξοδα:

Αφορά έξοδα κουζίνας όπως λάδι, ζάχαρη, καρυκεύματα, αλεύρι κλπ

Αναλογία βρεφών  - νηπίων:

Πάρθηκε για να προσιδιάζει την εικόνα που έχουν τώρα οι σταθμοί της πόλης

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΠΑΙΔΙ  ΚΑΙ ΜΗΝΑ 29,6 €

Για λόγους που αναφέρθηκαν το νούμερο αντανακλά το κόστος ανοιγμένο σε 11 μήνες .Για την διοίκηση που πληρώνει λοιπόν σε έτος 11 μηνών η εκτίμηση γίνεται : 26,91€

Αν θεωρήσουμε ότι το δυναμολόγιο των μαθητών για λόγους που προα-ναφέρθηκαν φτάνει κατά μέσο όρο το 80% της συνολικής δύναμης η τελική εκτίμηση του κοστολογίου του φαγητού  φθάνει τα 21,53 €  ανά παιδί και ανά μήνα μέσα στο 2011.

Το νομικό πρόσωπο λοιπόν εισπράττει σχεδόν 3 φορές περισσότερα χρήματα από τους γονείς από αυτά που ξοδεύει για να ταΐσει τα παιδιά μας καθημερινά. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να μην έχει να πληρώσει 18.000€ τον προμηθευτή πχ των λαχανικών και να δημιουργείται αυτός ο κλυδωνισμός.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένα μήνα πριν (τέλη Μαϊου) εισπράχθηκε η τελευταία δόση τροφείων που μάλιστα είναι 3μηνη. Πρακτικά στα ταμεία του νομικού προσώπου ήρθαν πάνω από 120.000€ . Πως είναι δυνατόν λίγες μέρες μετά να μην υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του προμηθευτή τροφίμων; Αν αυτό δεν είναι κακοδιαχείριση τότε τι είναι;

Πολιτική τροφείων και συσχετισμός με τα έξοδα  της  τροφοδοσίας τροφίμων

Ποια είναι τα έσοδα από τροφεία που έχει το Νομικό Πρόσωπο ανά μήνα:

Σε αντίθεση με την παρασκευή του φαγητού που οι ποσότητες που μαγειρεύονται ανταποκρίνονται στα παρόντα παιδιά της κάθε μέρας οι γονείς πληρώνουν τροφεία κάθε μήνα ανεξαρτήτως συνθηκών που πολλές φορές δεν εξαρτώνται και από αυτούς. Για το 2010 που υπάρχουν στοιχεία μόνο εκτίμηση μπορεί να γίνει καθώς τα ποσά ανταποκρίνονται σε δύο διαφορετικές περιόδους:

 1. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβρη που αφορούν την χρονιά μας των 730 παιδιών
 2. Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο που αφορούν την σχολική χρονιά 2009 – 2010 των 900 παιδιών.

Με αναγωγή των 4 μηνών του 2010 στο σύνολο μπορούμε να έχουμε την εξής εκτίμηση :Έσοδα από τροφεία για όλη την χρονιά 486.594 €

Αυτό σημαίνει ότι ανά μήνα τα έσοδα του νομικού προσώπου από τους γονείς ανέρχονται περίπου στα 44.235 € . Θεωρώντας δε ως αριθμό φιλοξενούντων παιδιών σήμερα τα 730 εύκολα κανείς βγάζει το συμπέρασμα ότι για κάθε παιδί η διοίκηση εισπράττει 60,60 € !!!!

Οφειλές των παιδικών σταθμών  προς τρίτους όπως φαίνονταν στις αρχές του χρόνου και αφορά  απλήρωτες υποχρεώσεις προς αυτούς  για τα έτη 2009 – 2010.

Για τις δύο αυτές χρονιές οι παιδικοί σταθμοί της πόλης χρώσταγαν για:

Απεντομώσεις, μυοκτονίες, γραφική ύλη, μονωτικά υλικά, δικηγόρους, ανταλλακτικά φωτοτυπικών, δπμοσίευση προσλήψεων, παραγωγή ήχου, γραφική ύλη, εργασίες πυρανίχνευσης, έντυπα γραφείου, μηνιαία συντήρηση ασανσέρ, καθαρισμό μοκετών, αγορά πετρελαίου θέρμανσης, συντήρηση κήπου Κουρτέση, εργασίες επισκευής σε σχολικά λεωφορεία, ηλεκτρική σκούπα, εμπόριο μοκετών, εμπόριο βιβλίων και παιχνιδιών , μουσικές παραγωγές, μισθοδοσία προσωπικού, κατασκευές εντός των σταθμών, συντήρηση κλιματιστικών, απομαγνητοφώνηση πρακτικών, , τέντες, έλεγχο πυροπροστασίας, συντήρηση κλιματισμού Κουρτέση, , προμήθεια αρτοσκευασμάτων, προμήθεια κρέατος, προμήθεια υπολοίπων ειδών διατροφής, και προμήθεια ειδών καθαριότητας 364.000 € από τα οποία 87.000 € αφορούν την τροφοδοσία τροφίμων του 2009!!! και τα 188.000€ την προμήθεια του 2010!!.

Σε όλα αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν άλλα 100.000€ που ήταν  - πάντα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 – τα χρέη προς τους συμβασιούχους.

Τα ποσά αυτά έχουν εκτιναχτεί  μέσα στο 2011 αφού κατά δήλωση του προέδρου έχουν πληρωθεί εντός της χρονιάς μόλις 21.850 €  για τιμολόγια του 2010….

Υπό αυτές τις συνθήκες και με το κράτος να μην είναι καθόλου τυπικό στις πληρωμές του είναι σαφές ότι ο μόνος σταθερός χρηματοδότης είναι οι γονείς και αυτόν προσπαθεί να… αναβαθμίσει η διοίκηση του δήμου. Μάλλον είναι φυσικό να είμαστε επιφαλακτικοί – αρνητικοί  - με τις επιλογές αυτών που έχουν δημιουργήσει αυτού του τύπου την διαχείριση στα σχολεία των παιδιών μας.

Πόσοι θα έπρεπε  είναι οι παιδικοί σταθμοί στη πόλη του Χαλανδρίου;

Με βάση την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου  και την απογραφή του 2001  - δεν υπάρχουν προφανώς στοιχεία για την φετινή – στην πόλη του Χαλανδρίου υπάρχουν περί τα 2.700 παιδιά προσχολικής ηλικίας και χρειάζονται 14 παιδικοί σταθμοί στις πολεοδομικές ενότητες που φαίνονται στο χάρτη

elipsispvs.jpg - 105.71 Kb

Ποιες είναι οι πολιτικές του δήμου που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.

Πρακτικά είναι το κλείσιμο του 4ου παιδικού σταθμού πέρυσι και το επικείμενο κλείσιμο των 3 βρεφονηπιακών σταθμών στο ίδρυμα Κουρτέση. Όλες οι άλλες πολιτικές εάν και εφόσον ευωδοθούν θα αφορούν μεταγενέστερες χρονιές . Έτσι για  αυτή την χρονιά επί του παρόντος έχουμε μία πολιτική διαχείριση των επιλογών της κεντρικής διοίκησης από τον δήμο στη κατεύθυνση της συρρίκνωσης της προσχολικής αγωγής και της κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της.Τα κύρια επιχειρήματα που αναπτύσσονται για να την υποστηρίξουν έχουν να κάνουν με την αδυναμία εξεύρεσης πόρων και την αδυναμία προσλήψεων.

Τι θα μπορούσε να γίνει για την εξεύρεση πόρων:

Θα μπορούσε ο δήμος Χαλανδρίου να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει πόρους για κάτι που αυτή την στιγμή είναι μεγάλης σημασίας. Θα μπορούσε λοιπόν:

Να μην πλήρωνε τους δίδυμους πύργους  - αποτεφρωτήρες σκουπιδιών που έβαλε στη κεντρική πλατεία με κόστος 160. 000 €

Να εισέπραττε τα δημοτιικά τέλη με αυξημένο το τέλος οχλουσών χρήσεων για τις μεγάλες εταιρείες της βιτρίνας της οδού Εθν. Αντιστάσεως και της Κηφισίας.

Να μην πλήρωνε 380.000€ για «ύδρευση παραγωγικής διαδικασίας»

Να μην πλήρωνε για ταξιθέτριες στη ρεματιά 20.900€

Να μην είχε τόσες δικαστικές διαμάχες που του κόστισαν 380,000€

Να μην πλήρωνε πρόστιμο 300.000€ και να μην  έκανε κατάχρηση του οικοπέδου που εδρεύει η καθαριότητα.

Να μη τοποθετούσε δίκτυο wifi  σε διάφορα σημεία στη πόλη ξοδεύοντας μεγάλα ποσά με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Να μην τοποθετούσε τις γλάστρες στο δημαρχείο που κόστισαν δεκάδες χιλιάδες €

Να έβαζε τέλος χρήσης στα σπίτια που φιλοξενούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Να μην ξαναέσκαβε την πλατεία – πρόσφατη απόφαση – όταν πριν ενάμισι χρόνο δαπάνησε 3εκ για να την ξαναφτιάξει.

Nα μην πληρώσει πάνω από 1 εκ.  € για προγράμματα όπως η ψηφιοποίηση του μουσείου άρσης βαρών, η ψηφιοποίηση των εισιτηρίων της ρεματιάς,  ή ο ψηφιακός έλεγχος κλήσεων

Τι θα μπορούσε να κάνει για την έναρξη προσλήψεων  και για το προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια

Να μην απέλυε τους 17 συμβασιούχους που ζήτησε το  ΑΣΕΠ τον Απρίλη. Αντίθετα να τους κράταγε μηνύοντας  το  για την συμπεριφορά του. Πολύ περισσότερο να έβαζε όλες του τις συμβασιούχους να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα όταν έπρεπε και μπορούσαν με πιθανότητα 99% να κερδίσουν. Τώρα θα ξεχείλιζαν οι τάξεις από δασκάλες με μισθωτή θέση εργασίας ως μόνιμες. Δυστυχώς η ευκαιρία χάθηκε το 2008

Αν και η διοίκηση πρωτοστατούντως του προέδρου δήλωνε ότι δεν πρόκειται να παρανομήσει και να κάνει ότι κάνει ο δήμαρχος του Ελληνικού που αρνήθηκε να απολύσει συμβασιούχους θα μπορούσε:

Να προχωρήσει στην υλοποίηση προσλήψεων από την λίστα επιτυχόντων μονίμων που πέρυσι ο ΑΣΕΠ πρότεινε στη  διοίκηση καθώς έβλεπε το τσουνάμι που έρχονταν και η διοίκηση απλά το έκανε για μία ή δύο περιπτώσεις.

Να υποστηρίξει τους 17 των ασφαλιστικών μέτρων οι οποίοι άμισθοι κράτησαν όλη την χρονιά τους σταθμούς.

Να διερευνήσει πιθανότητα μετατάξεων ανθρώπων του προσωπικού του από άλλες υπηρεσίες στους παιδικούς σταθμούς  που μπορεί να έχουν τα φόντα για κάτι τέτοιο (κατάλληλο πτυχίο προϋπηρεσία)

Να χρησιμοποιήσει και τα ίδια κόλπα που χρησιμοποιεί προκειμένου να νομιμοποιήσει παράνομες συμβάσεις που αλλιώς δεν περνάνε (πρόγραμμα επισκευής κτηρίων = αμοιβή συμβασιούχων με μίσθωση έργου)

Τι βιώνουμε σαν γονείς το τελευταίο διάστημα στα σχολεία των παιδιών μας

Όλο το τελευταίο διάστημα καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς η διοίκηση του Νομικού Προσώπου βρισκόταν τουλάχιστον σε λήθαργο. Ειδικά από τις εκλογές και μετά οι μόνες πράξεις που έκανε αφορούσαν την αλλαγή τράπεζας μισθοδοσίας  - βγήκαν και οι σχετικές φωτογραφίες  - και μία επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΑΣΕπ για τις απολύσεις του προσωπικού τον Απρίλιο – αντιγραφή της αντίστοιχης επιστολής των γονέων του Α σταθμού.

Ενδεικτικό του κλίματος διάλυσης είναι η αδυναμία στελέχωσης ακόμα και με διοικητικούς υπαλλήλους. ΄Έτσι η συνοδός του σχολικού έγινε διοικητικός και η δασκάλα από την τάξη έπαιρνε μετάθεση και γινόταν και αυτή διοικητικός. Με αυτές τις συνθήκες δεν είναι παράξενο πχ ότι στις λίστες των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν τα τυπικά προσόντα για να λάβουν μέρος σε αυτόν.

Από αυτήν την διοίκηση παραλαμβάνει το νέο νομικό πρόσωπο. Κατά μία έννοια νομικά δεν νοείται διοικητικά ασυνέχεια για προφανείς λόγους. Για εξίσου προφανείς όμως λόγους είναι η πρώτη φορά που αυτό ακριβώς επικαλούνται οι διοικούντες και μάλιστα από διοικήσεις που προέρχονται από την ίδια παράταξη.

Ξέρεις από ΕΣΠΑ

Για πρώτη φορά 150 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς της πόλης θα κριθούν από κριτήρια και προτεραιότητες εκτός κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Στην προκειμένη περίπτωση αντικαθίσταται  άρθρα νόμου με πρόγραμμα χρηματοδότησης οικογενειών που παιδί τους θα φιλοξενείται σε δημοτικό παιδικό σταθμό.

Το κέρδος για την διοίκηση του δήμου δεν είναι προφανές : αν τώρα το κράτος δίνει το 90% των χρημάτων και οι γονείς το 10% το πιθανότερο με την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό να γίνει 50% για το κράτος 40% για το ΕΣΠΑ και 10% από τους γονείς. Ο δήμος ακόμα δεν έχει εξηγήσει πιο είναι το όφελος που έχει από την συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα αφού αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι η μείωση της συμμετοχής του κράτους και η βαθύτερη εξάρτηση από τους γονείς και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Η κυβέρνηση θα βγει μόνο κερδισμένη από αυτό γιατί υλοποιεί έτσι το μνημόνιο. Αν η διοίκηση σύρθηκε προς αυτή την λύση εκβιαζόμενη ίσως από το ΥΠΕΣ θα έπρεπε να ειπωθεί και να καταγγελθεί δημοσίως.

Το σίγουρο όμως  είναι ότι το κριτήριο της εντοπιότητας παύει να ισχύει και δημότες από άλλες περιοχές θα μπορούν να μπαίνουν εντός των σταθμών της πόλης καθώς η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται σε επίπεδο νομού από την υπεύθυνη εταιρεία του προγράμματος. Δίνεται έτσι ένα πισώπλατο χτύπημα στις οικογένειες της πόλης αφού ένα σημαντικό κριτήριο που διασφάλιζε την πρόσβασή τους στους σταθμούς πρακτικά καταργείται.

Το διοικητικό «κενό» που επικρατεί κατάφερε να κάνει την εμφάνιση του και σε αυτό το πράγμα καθώς εντελώς αψυχολόγητα σε αρκετούς σταθμούς της πόλης παραλαμβάνονταν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα πράγμα που αντιβαίνει τους όρους του και μάλιστα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι η διακίνηση του προγράμματος γίνεται πλημμελώς με λανθασμένες πληροφορίες προς τις οικογένειες και πλήρη άρνηση αντίληψης των λαθών που διαπράττονται και των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτό.

Καθυστέρηση εγγραφών

Το διοικητικό συμβούλιο των παιδικών σταθμών καθώς και το δημοτικό συμβούλιο παρανόμησαν όταν δεν ξεκίνησαν τις εγγραφές στα τέλη Μαίου  και δεν τις ολοκλήρωσαν στα μέσα του Ιούνη όπως ρητά επιβάλει ο κανονισμός λειτουργίας άρθρο 7 παρ.5.

5. Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 20 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου κάθε έτους και σε όλη τη διάρκεια του έτους εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Εντός του μηνός Ιουλίου συνέρχεται το Διοικητικό Συμβουλίου και αφού προβεί σε καταρχήν εξέταση των αιτήσεων συγκροτεί ειδική επιτροπή επιλογής (στην οποία μετέχει και το παιδαγωγικό). Η επιτροπή επιλογής συντάσσει έκθεση προς το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο σε ειδική συνεδρίαση του αποφασίζει για την επιλογή των φιλοξενουμένων παιδιών η οποία αναρτάται στο οικείο δημοτικό κατάστημα.

Κατάργηση βρεφών

Ήθελαν προφανώς να πάρουν το οριστικό αποτέλεσμα στην αίτηση συμμετοχής στο ΕΣΠΑ που βγήκε στις 17/6 έτσι ώστε να προσαρμόσει την πολιτική τροφείων που έπρεπε να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο για να ξεκινήσουν οι εγγραφές. Πως μπορεί να εξηγηθεί όμως το γεγονός ότι και όλοι οι γύρω δήμοι είχαν τις ίδιες υποχρεώσεις  (συγχωνεύσεις νομικών προσώπων  - ΕΣΠΑ κλπ και όλες έκαναν τις εγγραφές τους κ α ν ο ν ι κ ά;

Στα μεγάλα λόγια των διοικήσεων του νομικού προσώπου συγκαταλέγονται οι διθύραμβοι για την δημιουργία του πρώτου αμιγώς βρεφικού σταθμού του Ε την σχολική χρονιά 2007-2008 στην ευρύτερη περιοχή. Οι ίδιοι άνθρωποι τώρα ξέχασαν αυτά που λέγανε και μέσα σε λίγα χρόνια προχωρούν στην οριστική καταδίκη όσων παιδιών γεννήθηκαν το 2009 και το 2010.

Και για αυτή την επιλογή δεν υπάρχει καμία εξήγηση. Υπάρχει βέβαια το πιθανότερο που είναι το γεγονός ότι οι αναλογίες παιδιών αν δάσκαλο στα νηπιακά τμήματα επιτρέπουν με λίγες δασκάλες κάλυψη περισσότερων παιδιών αλλά αλίμονο αν αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο οικοδομούνται οι πολιτικές κάλυψης κοινωνικών αναγκών καθώς είναι σαφές ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχουν στις βρεφικές ηλικίες.

Αυθαίρετη δυναμικότητα στους εναπομείναντες σταθμούς

Πρόκειται σε συναρμογή με την προηγούμενη παράγραφο όπως και με την επόμενη για μία από τις χειρότερες αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί σε αυτή την πόλη τα τελευταία χρόνια.

Κατ΄αρχήν κλείνουν – εκτός εντυπωσιακού απροόπτου ο Ε – Ζ – και Θ βρεφονηπιακοί σταθμοί όλοι στο κτήριο Κουρτέση. Ο μόνος υπαρκτός λόγος  - και κόντρα σε όλη την φιλολογία των ημερών – είναι η  έλλειψη προσωπικού. Με δεδομένο τον μηδενισμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου το Κουρτέση αδυνατεί να λειτουργήσει. Γιατί αυτό ; Γιατί οι σταθμοί αυτοί αναπτύχθηκαν με δεδομένο ότι εκτός της προϊσταμένης όλοι οι άλλοι είναι συμβασιούχοι. Έτσι με την παύση των συμβάσεων το τέλος μοιάζει αναπόφευκτο. Ακόμα όμως και έτσι υπάρχει και άλλο πρόβλημα που έχει να κάνει με το μεγάλο κόστος συντήρησης ενός μεγάλου κτηρίου που πια γίνεται απαγορευτικό.

Έλλειψη εγκαταστάσεων

Χοντρικά με τις δασκάλες  να είναι περί τις 32 και μόνο νηπιακά τμήματα σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν μέχρι 16 τμήματα. Αν λοιπόν ισχύσει η νομοθεσία που θέσει 25 νήπια ανά τάξη με max αριθμό τα 30 έχουμε 400 -  480.

Υπάρχουν όμως 16 αίθουσες στους εναπομείναντες 5 παιδικούς σταθμούς; Αυτή την στιγμή δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αλλά το πιθανότερο είναι να πρέπει να γίνουν μετατροπές προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν αυτά τα παιδιά.

Πέρα όμως από αυτό επαρκούν τα τετραγωνικά των αιθουσών των σχολείων να παραλάβουν αυτό τον αριθμό παιδιών. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των τετραγωνικών που υπάρχουν σε αίθουσες αλλά σίγουρα η αναλογία των 2τμ/ μαθητή σ δεν καλύπτεται με τα σημερινά δεδομένα. Άρα;

Πέρα λοιπόν από την μη επαρκή τεκμηρίωση των αριθμών που δίνει το νομικό πρόσωπο υπάρχει και η ουσία που έχει να κάνει με την συντριβή των αναγκών των οικογενειών της πόλης μεταξύ μνημονίου και διοικητικής απραξίας  .Από τα υπερβολικά 900 παιδιά του 2009 των 9 σταθμών πάμε στα 400-480 των 5 το 2011 που και αυτά υπερβολικά θα είναι.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αν τα προηγούμενα χρόνια το βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη προσωπικού τώρα φαίνεται ότι θα είναι η  έλλειψη εγκαταστάσεων. Αν τα λειτουργικά έξοδα του Κουρτέση είναι μεγάλα και παρ ελπίδα έρθουν κάποιες συμβάσεις μίσθωσης έργου προκύπτει ένα ερώτημα για το  που θα πάνε και σε ποιο σταθμό αφού θα είναι όλοι γεμάτοι μέχρι του χείλους και με ελλείψεις σε τάξεις.

Η πρόταση για αύξηση σε όλα τις βαθμίδες εισοδήματος των τροφείων είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και δεν συνιστά κανενός είδους κοινωνική πολιτική να αυξάνονται τα τροφεία εώς και διπλασιασμού χωρίς να λαμβάνονται υπ όψη τα οικονομικά δεδομένα της συγκυρίας. Αν η οικονομική κατάσταση στους σταθμούς είναι τόσο χάλια δεν συνεπάγεται ότι τα λεφτά αυτά θα τα πληρώσουν οι ίδιοι που πληρώνουν κάθε φορά και πάντα τα τελευταία χρόνια. Η αντίληψη  αυτή για άλλη μία φορά υλοποιεί το μνημόνιο με τον πλέον άδικο τρόπο και η πρόταση στο σύνολό της θα πρέπει να αποσυρθεί από την διοίκηση ως βάση για την έναρξη της οποιασδήποτε συζήτησης με την κοινωνία της πόλης.

Αύξηση τροφείων

Πέραν αυτών είναι προκλητικό ο μόνος σταθερός παράγοντας στις υποχρεώσεις του που είναι ο γονέας να τιμωρείται με αύξηση της συμμετοχής του όταν με ευθύνη των διοικήσεων από το 2009 και μετά υπάρχουν προμηθευτές που έμεναν απλήρωτοι και που ετοιμάζουν να τινάξουν στον αέρα την λειτουργία των σταθμών τις τελευταίες μέρες της χρονιάς κόβοντας την τροφοδοσία. Είναι απολύτως δίκαιες οι υποψίες που θέλουν την αύξηση των τροφείων να γίνεται για την κάλυψη των χρεών που κάποιοι  έπρεπε να πληρώσουν και δεν το έκαναν.

Οι εξελίξεις στους παιδικούς σταθμούς της πόλης τα τελευταία χρόνια

 • Για άγνωστους λόγους οι συμβάσεις μίσθωσης έργου το 2008 δεν υπογράφονται Σεπτέμβριο αλλά τέλη Νοεμβρίου με αποτέλεσμα όλοι οι αντίστοιχοι συμβασιούχοι να εργαστούν ΑΜΙΣΘΑ για όλο αυτό το διάστημα. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα θα απολυθούν μετά από τους παιδικούς σταθμούς έχοντας απλήρωτη την εργασία τους για αυτό το διάστημα
 • Την άνοιξη του 2009 και μετά από καταγγελίες στην περιφέρεια για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και κατάχρηση των συμβάσεων μίσθωσης έργου, το εκπαιδευτικό προσωπικό προσλαμβάνεται ως μοντέρ, χορευτές και δασκάλες διαπολιτισμικής αγωγής σε βρέφη προκειμένου να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την πολιτική τους εμμονή σε ρουσφετολογικές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Οι δασκάλες παίρνουν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας  για τέτοιες ειδικότητες.
 • Έλεγχος του ΙΚΑ στο ίδρυμα Κουρτέση αποκαλύπτει απουσία εγγράφων και 22 παράνομες συμβάσεις μίσθωσης έργου. Μετά από δύο χρόνια θα προκύψει πρόστιμο 550.000€ περίπου.
 • Τινάζεται στον αέρα ο κανονισμός λειτουργίας την σχολική χρονιά 2009 – 2010 καθώς εγγράφονται υπεράριθμα παιδιά κατά υπέρβαση όχι μόνο του κανονισμού όσο και της λογικής. Στο θ σταθμό σε αίθουσες δυναμικότητας 25 παιδιών εγγράφονται μέχρι και 40 ενώ η δυναμικότητα από 100 εκτινάσεται σε πάνω από 150. Ο συνήγορος του παιδιού καλεί την διοίκηση του ΝΠ σε απολογία. Τον Φεβρουάριο του 2010 γίνεται το πολύ σοβαρό περιστατικό με το ποντικοφάρμακο που βρέθηκε στα παιχνίδια των παιδιών – στο προαναφερθέν τμήμα.
 • Την άνοιξη του 2010 παίρνεται με ελαφρά την καρδία και εντελώς αστείο τρόπο  - για ένα πατάρι δεκαετίας που ξαφνικά βρέθηκε ακατάλληλο - η απόφαση να κλείσει  ο Δ παιδικός σταθμός στο Πολύδροσο και να χαθεί ένα συνοικιακό σχολείο που φέτος φαίνεται πόσο η πόλη το έχει ανάγκη.
 • Καθ όλη την διάρκεια της ίδιας χρονιάς η χρηματοδότηση των σταθμών από τον δήμο μένει σταθερή χωρίς όμως να ισχύει και το αντίστοιχο από την μεριά του κράτους προς τον δήμο όπως αναφέρθηκε στο κείμενο και πιο πριν. Αποτέλεσμα ήταν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο να μην μπει ούτε δραχμή στο ταμεία από το κράτος και την όλη χρηματοδότηση σε αναλώσιμα να την αναλάβουν οι γονείς.
 • Τριπλή και και τετραπλή προσαρμογή για όλα τα παιδιά σε όλους τους σταθμούς καθώς με ευθύνη της διοίκησης αλλάζουν θέσεις σε όλο το προσωπικό στην αρχή της χρονιάς σχολικής χρονιάς 2010-2011
 • Μαζικά εργαζόμενοι προσφεύγουν με ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόλυσης τους στις αρχές Νοεμβρίου του 2010. Ο δήμος απλά παρακολουθεί
 • Ο δεκέμβρης του 2010 ήρθε με οφειλές του νομικού προσώπου περί το 1.000.000€ σε προμηθευτές και μισθοδοσία. Το θέμα δεν ήταν ούτε καν στις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων του διοικητικού Συμβουλίου – κάλλιστα μπορεί να είναι άλλα σοβαρότερα θέματα πχ δωρεά μίξερ από τον τάδε.
 • Η διοίκηση αποδέχεται την μείωση των συμβάσεων κατά 15% κατά τον προγραμματισμό των θέσεων για το 2011 χωρίς καμία αντίρρηση.
 • Απολύονται 17 εργαζόμενοι συμβασιούχοι λόγω παρατυπιών στον διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Η διοίκηση με περίσσεια ευκολία τους απολύει χωρίς να τους υποστηρίξει – ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τους 4 τελευταίους μήνες τους. Τα ξέρουν όλα από τα τέλη Μαρτίου αλλά πάλι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων.
 • Αποχωρήσεις εργαζομένων  σχεδόν από κάθε σταθμό λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές. Η διοίκηση παρακολουθεί
 • Αποφασίζεται η εισβολή θεαμάτων μέσα στους σταθμούς και σε ώρα μαθημάτων με συμμετοχή των γονέων  για τα παιδιά τους – πληρώθηκε εισιτήριο. Το εντυπωσιακό είναι ότι το θεατρικό αυτό δεν το είχε δει κανείς από τους διοικούντες  και ούτε είχε αντίστοιχη άδεια από του υπουργείο παιδείας.

Μερικές ερωτήσεις προς αυτούς που θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς

Από την φούσκα των παιδικών σταθμών της πόλης ας κρατήσουμε το γεγονός ότι μόνο δύο είναι ιδιόκτητοι. Ο δήμος έχει πρακτικά μόνο 2 σταθμούς  - θυμηθείτε το για του χρόνου.

Το ΕΣΠΑ δεν κρατάει για πάντα. Είναι μέχρι το 2013 άντε μέχρι το 2015. Μετά;

Αλήθεια θα άξιζε να μάθουμε αν υπάρχουν οικογένειες που  έχουν παιδιά σε παιδικό σταθμό με εισόδημα άνω των 100.000€ .Ή μήπως θα έπρεπε να ρωτάμε πόσες είναι και ποιοι τους βάλανε μέσα στους σταθμούς;

Ποιοι είναι αυτοί που έκλειναν προυπολογισμούς  που έκλειναν με ταυτόχρονο χρέος άνω των 300.000 €

Τα δίδυμα παιδιά της που είναι βρέφη που θα τα πάει  δασκάλα που δουλεύει στο Νομικό πρόσωπο του χρόνου ;

Πολύ τίμιο για διοίκηση παιδικών σταθμών  να έχει να πληρώσει εργαζόμενους για 4 μήνες. Ανάμεσα σε αυτές μπορεί να βρίσκεται και κάποιος  ή κάποια με καρκίνο , χωρίς άλλα εισοδήματα και με δύο παιδιά.

Η παρακάτω λίστα αφορά δικαστήρια μεταξύ εργαζομένων και της διοίκησης του νομικού προσώπου. Όσο και αν ακούγεται δύσκολο είναι τμήμα του όλου.

3/3/2010 έφεση εργαζομένων στον Α παιδικό

28/1/2010 αγωγή εργαζομένης αορίστου χρόνου για επίδομα 176 € - ειρηνοδικείο

19/1/2010 αγωγή εργαζομένων στον Δ για επιδόματα – εφετείο

9/3/2010 αγωγή εργαζομένων στον Γ  - διοικητικό πρωτοδικείο

16/11/2009 αγωγή εργαζομένων στον Β  - διοικητικό πρωτοδικείο

11/6/2009 αγωγή εργαζομένων στον Α – διοικητικό εφετείο

22/9/2009 αγωγή 3 εργαζόμενων στο Β – διοικητικό εφετείο

30/6/2010 αγωγή εργαζόμενης – μονομελές Πρωτοδικείο

Στην τελευταία περίπτωση η εργαζόμενη κέρδισε και γύρισε στη δουλειά. Αυτό ήταν απαράδεκτο βέβαια και εκμεταλλευόμενη εγκύκλιο του Υπ .Εσωτερικών κατήγγειλαν την σύμβαση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!!! Και η κοπέλα έχασε την δουλειά της…

Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των σταθμών μετά τις απολύσεις του Απριλίου πάρθηκε η απόφαση για σύναψη 2μηνων συμβάσεων . Τι έγινε. Τρεις βδομάδες μετά την απόφαση ο δήμος δεν είχε πάρει ακόμα αριθμό πρωτοκόλλου.

Το Κουρτέση εγκαινιάστηκε δύο χρόνια μετά την λειτουργία του τον Μάιο του 2009 με φανφάρες επισήμους, αρχιεπισκόπους κλπ. Δύο χρόνια μετά κλείνει.

Ο κανονισμός πυροπροστασίας γιατί να είναι άγνωστη λέξη στους διοικούντες; Γιατί να μην υπάρχουν βιβλία νεοπροσλαμβανομένων στους σταθμούς όπως έχουν όλοι στην Ελλάδα. Γιατί δεν υπάρχουν θεωρημένα βιβλία Τεχνικού Ασφάλειας.

Γιατί ΠΟΤΕ δεν υπάρχει απάντηση στα αιτήματα των γονέων ενώ βάση του νόμου η απάντηση είναι υποχρεωτικά εντός 30 ημερών;

Υπάρχουν ετεροδημότες αυτή την στιγμή στον δήμο Χαλανδρίου. Ή μάλλον καλύτερα πόσοι μπορεί να είναι; Είναι και εκτός λεκανοπεδίου; Η΄ καλύτερα πόσοι είναι εκτός λεκανοπεδίου;

Γιατί φέτος η διοίκηση τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη δεν πλήρωσε ούτε ένα τιμολόγιο της χρονιάς παρα μόνο 21.850 € σε τιμολόγια του 2010

Θα μπορέσει να καλύψει το άνοιγμά της που είναι 460.000 € στους εργαζόμενους με μίσθωση έργου;

Εν κατακλείδι

Ζητάμε από την δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις να συνεσταλθούν ότι δεν μπορούμε εμείς σαν γονείς να επωμιστούμε το βάρος μίας τεράστιας αλλαγής στον οικογενειακό μας προγραμματισμό που φέρνουν τα μέτρα της κυβέρνησης και η υλοποίησής τους από τον δήμο.

Επ ουδενί δεν μπορούν να αυξηθούν τα τροφεία και συνεχίζουμε να σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την περυσινή πρόταση που επισυνάψαμε  στον δήμαρχο της πόλης πριν από λίγες μέρες. Επιπλέον  - όπως σας αποδείξαμε η επιμονή σας σε αυτή την πολιτική θα εξηγηθεί μόνο με την άποψη που θέλει την χρήση των χρημάτων μας για το μπάλωμα πολλών κενών, ίσως  και εκτός παιδικών σταθμών

Άμεσο πλάνο δράσης και πίεσης προς όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να αποτραπεί η χείριστη των επιλογών να μείνουν τα βρέφη εκτός παιδικών σταθμών

Δημόσια λειτουργία απογευματινή ώρα της επιτροπής που θα εξετάσει κεντρικά τις αιτήσεις εισαγωγής των παιδιών στους σταθμούς ανοιχτή σε όλους τους αιτούντες γονείς

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 05 Αυγούστου 2014 11:03
επιστροφή στην κορυφή