Menu

stasibanner

Φίλιππος Στάμος, ένας νέος Χαλανδραίος σκακιστής με διεθνείς διακρίσεις. Συνέντευξη στο stasi.gr Κύριο

skaki

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων (κάτω από 20 ετών) στην Ινδία συζητήσαμε με τον Φίλιππο για το σκάκι, τον σκακιστικό όμιλο Χαλανδρίου, την κοινωνική διάσταση του αθλήματος, τα οφέλη από το «χόμπι» του για τη ζωή, τις σπουδές, τον τρόπο σκέψης του και τις βλέψεις του.

"Σκακιστικό βιογραφικό" και διακρίσεις!

Ο Φίλιππος βγήκε τρίτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων σκακιστών κάτω των 20 ετών και λόγω της διάκρισής του αυτής εκπροσώπησε τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ινδία. Στην πανεπιστημιάδα ήταν μέλος της ομάδας του ΕΜΠ (σπουδάζει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ), η οποία πήρε το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο ίδιος τερμάτισε στη 2η θέση. Πρόσφατα με μία εξαιρετική εμφάνιση σε τουρνουά στο Λονδίνο πέτυχε νόρμα διεθνούς μετρ με χρηματικό έπαθλο!

Για τον Σκακιστικό Όμιλο Χαλανδρίου

Ξεκίνησε το σκάκι στην Α Γυμνασίου οπότε και εντάχθηκε στο σκακιστικό όμιλο Χαλανδρίου. Στην αρχή ήταν απλώς ένα χόμπι και σιγά σιγά προέκυψαν οι διακρίσεις «χωρίς ιδιαίτερο κυνήγι και πίεση», μας αναφέρει. Τα τελευταία τρία χρόνια αγωνίστηκε στον «Φυσιολάτρη Νίκαιας» για να μπορεί να παίζει στην Α1 κατηγορία (ο όμιλος Χαλανδρίου είναι στη Β), χωρίς όμως να διακόψει τη συνεργασία του με το Χαλάνδρι. Φέτος θα επιστρέψει στο Χαλάνδρι για να βοηθήσει τον όμιλο και αγωνιστικά. Για τον σκακιστικό όμιλο Χαλανδρίου αναγνωρίζει ότι «τα μαθήματα στον όμιλο με οδήγησαν εκεί που έφτασα», ενώ για τον τους προπονητές μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια. «Ο όμιλος έχει πολύ καλούς προπονητές. Ξεχωρίζει ο Ηλίας Κουρκουνάκης, ο οποίος είναι και ψυχολόγος, και δίνει μια άλλη διάσταση στην προπόνηση. Χωρίς τον προπονητή αυτό δε θα έφτανα στο επίπεδο που είμαι. Είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί που τον έχουμε.» Παράλληλα,  το εξαιρετικά ενεργό ΔΣ του συλλόγου το οποίο ανιδιοτελώς βρίσκεται δίπλα στα παιδιά ,προωθεί το σκάκι με διάφορες εκδηλώσεις. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο Φίλιππος  συνόδευσε την ομάδα κάτω των 16 του ομίλου που προκρίθηκε στο final 8 Αττικής ως αρχηγός της αποστολής!

Όσον αφορά τον όμιλο υποστηρίζει ότι ο Δήμος οφείλει να τον στηρίζει και να  του εξασφαλίζει τουλάχιστον χώρο λειτουργίας, ενώ για την Πανελλήνια Σκακιστική Ομοσπονδία εξέφρασε το παράπονο ότι δεν υποστηρίζει και προωθεί το σκάκι όσο θα έπρεπε στην ελληνική κοινωνία.

skakistikos

Κοινωνικός χαρακτήρας του σκακιού και ομαδικό πνεύμα

Σχετικά με τον κοινωνικό και συλλογικό χαρακτήρα του αθλήματος ο Χαλανδραίος σκακιστής αναφέρει: «Παρόλο που το άθλημα είναι ατομικό το ομαδικό πνεύμα υπάρχει αρκετά. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ομαδικά πρωταθλήματα, άρα εκ των πραγμάτων, πάντα σε νοιάζει πως πήγαν οι υπόλοιποι της ομάδας. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσεις το παιχνίδι σου. Ενώ, θεωρητικά ένα ισόπαλο παιχνίδι είναι επιτυχημένο, πολλές φορές η ομάδα μπορεί να έχει ανάγκη μόνο την νίκη, άρα τότε πρέπει να ρισκάρεις, να δοκιμάσεις την τύχη σου και αυτό μπορεί να σε οδηγήσει και στο να χάσεις. Γενικά όμως έχω νιώσει αρκετά ομαδικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι γνωρίζεις παιδιά από όλη την Ελλάδα και πλέον και από όλο τον κόσμο. Έχω φίλους στη θεσσαλονίκη, στην Καβάλα,στην Κρήτη αλλά και πλέον στην Γαλλία,στην Αίγυπτο και άλλες χώρες του εξωτερικού.»

Σκάκι και ακαδημαϊκές επιδόσεις

Για την επιτυχία του στις εξετάσεις του σχολείου και τις καλές του επιδόσεις στη σχολή του νιώθει ότι μέρος της επτιυχίας του το χρωστάει στην ενασχόλησή του με το σκάκι. «Με έχει βοηθήσει το σκάκι στον τρόπο που σκέφτομαι  και στις επιδόσεις μου τόσο στο σχολείο όσο και στο Πανεπιστήμιο. Με έχει βοηθήσει στην καθαρότητα της σκέψης. Ακόμα και την ώρα που έγραφα στις πανελλήνιες θυμάμαι ότι κοιτάω το ρολόι μου και είχα περιορισμένο χρόνο για αρκετά πράγματα. Και είπα «ώπα, εδώ το έχουμε ξαναζήσει αυτό». Και το σκάκι σε μαθαίνει να κρατάς την ψυχραιμία σου την κρίσιμη στιγμή, να κάνεις καλή διαχείριση χρόνου, να αφήνεις πίσω μία ήττα, να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Αυτό που με ξεχώρισε από τους άλλους καλούς μαθητές ήταν το σκάκι.»  Και συνεχίζει λέγοντας: «Το σκάκι βοηθάει στην αντίληψη του πως καταλαβαίνεις τα πράγματα. Μαθαίνεις να σκέφτεσαι. Μια γερή παρτίδα κρατάει 5 ώρες. Οπότε, μαθαίνεις να είσαι συγκεντρωμένος για πολύ και σου εξασκεί και το μυαλό».

Για τα παιδιά του Χαλανδρίου

Η συζήτησή μας τελείωσε με την προτροπή του Φίλιππου να ασχοληθούν τα παιδιά με το σκάκι γιατί είναι γόνιμος τρόπος να περνάς τον χρόνο σου. Μας ανέφερε ότι για τα παιδιά του Χαλανδρίου ο όμιλος έχει αρκετές προπονήσεις, και για πολύ μικρά παιδάκια, με χαμηλό αντίτιμο. Πολλές φορές διοργανώνονται αγώνες, κυρίως Κυριακές. Παράλληλα, Ο όμιλος στέλνει καθηγητές στα σχολεία της περιοχής για διδασκαλία σκακιού, κάθε χρόνο διοργανώνεται  το σχολικό πρωτάθλημα στην πλατεία ενώ γίνονται και σεμινάρια για γονείς.

Από την πλευρά μας, περιμένουμε τις επόμενες διακρίσεις του Φίλιππου Στάμου και του σκακιστικού ομίλου Χαλανδρίου, για να ανανεώσουμε το ραντεβού μας!

επιστροφή στην κορυφή