Menu

stasibanner

Για την πυρκαγιά στο θέατρο της Ρεματιάς- Ρεπορτάζ και δηλώσεις του Δημάρχου

Παραθέτουμε βίντεο με δηλώσεις του δημάρχου Σίμου Ρούσσου και  ρεπορτάζ από το ενημερωτικό site news247 για την πυρκαγία που ξέσπασε στο θέατρο Ρεματιάς [Σύντομα θα δημοσιευτεί και ανακοίνωση της "Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου"]. Οι δηλώσεις που παρατίθενται, η αναφορά στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για αδειοδότηση και στην πρόσφαστη κινητοποίηση των υπηρεσιών για τον καθαρισμό του χώρου, αρκούν για να γίνει η σύνδεση με τις υπόψιες-και τις ενδείξεις- για εμπρησμό που αναφέρονται στην αρχή του ρεπορτάζ. Κάποιοι δεν ήθελαν να λειτουργήσει το θέατρο της Ρεματιάς. Σίγουρα αυτήν τη στιγμή χαίρονται. Όμως, η χαρά που προσέφερε το θέατρο της Ρεματιάς, όλα αυτά τα χρόνια, στους Χαλανδραίους,  είναι πολύ μεγαλύτερη και θα τσακίσει όσους απεργάζονται σκοτεινά σχέδια: Η Ρεματιά θα ξαναλειτουργήσει και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι!

Η εκδοχή του εμπρησμού, εξετάζεται από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πυρκαγιά που κατέστρεψε νωρίτερα το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, το οποίο αποτελούσε κόσμημα της πολιτιστικής ζωής τους θερινούς μήνες, στην περιοχή Χαλανδρίου και ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του δήμου Χαλανδρίου δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπρησμό, ενώ υπάρχουν ευρήματα και μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την εκδοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι, ακούστηκαν δύο εκρήξεις μέσα στο θέατρο και μέσα σε λίγα λεπτά τυλίχτηκαν στις φλόγες τα ξύλινα καθίσματα, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στα γύρω δένδρα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στα ξύλινα σκαλιά των κερκίδων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με περιέλουση. Επίσης δεν εκτελούνταν εργασίες στο σημείο, κάτι που ενισχύει τα σενάρια εμπρησμού.

Επιτόπου έφτασαν λίγο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Περίοικοι υποστηρίζουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν. Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι τα οχήματα αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσέγγιση, λόγω σταθμευμένων αυτοκινήτων στον δρόμο, τα οποία απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Η πυρκαγιά τελικά περιορίστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης στο χώρο του θεάτρου και σώθηκε το γύρω πράσινο, αλλά το θέατρο καταστράφηκε, προς μεγάλη θλίψη των πολιτών του Χαλανδρίου, αλλά και της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την πυρκαγιά «στοχευμένη ενέργεια» από αυτούς που δεν θέλουν την λειτουργία του θεάτρου και έκανε λόγο για «πόλεμο», εκφράζοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι το θέατρο θα ξαναλειτουργήσει.

«Συνεχίζεται ο πόλεμος που γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον δήμο Χαλανδρίου και δυστυχώς το τίμημα αυτό το πλήρωσε αυτό το "κόσμημα" που έχουμε στην πόλη μας, το θέατρο Ρεματιάς για το οποίο δίνουμε μια πραγματική μάχη με την αδειοδότησή του, για να πετύχουμε την παραμονή του σε αυτόν τον χώρο που υπάρχει ήδη από το 1981», είπε ο κ. Ρούσσος και πρόσθεσε: «Αμυνόμαστε λυσσασμένοι απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο που δεχόμαστε, ώστε να μην αδειοδοτηθεί αυτός ο χώρος και να πάψει να υπάρχει. Αυτοί λοιπόν που πήγαν και έκαναν αυτή την αθλιότητα σήμερα να ξέρουν καλά ότι το θέατρο θα υπάρξει και θα ξαναλειτουργήσει καλύτερα από ότι ήταν ποτέ».

Από τον δήμο επίσης διευκρινίστηκε ότι ο χώρος είχε καθαριστεί από ξερόχορτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το θέατρο καταστράφηκε σε μια συγκυρία, που φαίνεται ότι ξεκαθαριζόταν το πρόβλημα δεκαετιών για την αδειοδότησή του και το καθεστώς αρμοδιοτήτων.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδια στελέχη του δήμου, πριν από περίπου μία εβδομάδα, μετά από συνάντηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Σέργιου Γκάγκα, στο υπουργείο Πολιτισμού, υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, η οποία παραχωρεί το θέατρο στον δήμο Χαλανδρίου.

Ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστηριοτήρων και του Φεστιβάλ, Αλέκος Βαρβέρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι αρχές του δήμου είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του Θεάτρου Ρεματιάς, προκειμένου να λειτουργήσει αν είναι δυνατόν στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

Οι αρχές αναζητούν τα αίτια της φωτιάς αν ξέσπασε λόγω εργασιών στο χώρο του θεάτρου ή αν πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 19 Μαΐου 2015 01:40

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή