Menu

stasibanner

Η Αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής των Κατοίκων του Χαλανδρίου Κύριο

(Η εμπειρία 1 χρόνο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χαλανδρίου)

Αφαιρετική Πράσινη Πόλη

 

Οι σύγχρονες  πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί με συγκέντρωση πολύ μεγάλων όγκων πληθυσμού και αρκετές λειτουργίες που εξελίσσονται μέσα σε αυτές. Αυτό συνεπάγεται την δημιουργία πληθώρας  αναγκών. Ορισμένες από αυτές τις ανάγκες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στην πόλη όπως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς, ο καθορισμός των χώρων και των κανονισμών στάθμευσης ή φορτοεκφόρτωσης, η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζονται σε κάθε περιοχή ειδικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι ΑΜΕΑ. Άλλες, αναφέρονται στον σταθερό σκελετό της πόλης και πώς αυτός μας οριοθετεί, όπως ο τρόπος ανάπτυξης των διάφορων  επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανά γειτονιά, οι ρυθμίσεις για το υπαίθριο εμπόριο, η χωροθέτηση και η αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων. Προφανώς ο βαθμός επάρκειας στην κάλυψη αυτών των αναγκών επηρεάζει ίσως το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας. Ωστόσο, οι ανάγκες δεν σταματούν εκεί. Μία επόμενη πολύ σημαντική ομάδα απαιτήσεων των πολιτών σχετίζεται με ζητήματα περιβάλλοντος στο αφιλόξενο περιβάλλον μίας πόλη. Η διασφάλιση των φυσικών χώρων με περιβαλλοντική αξία και η διαχείριση του αστικού πρασίνου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Επιπλέον, περνώντας σε πιο πνευματικό επίπεδο, είναι ζητούμενο η προβολή της κουλτούρας και της ιδιοσυγκρασίας μίας πόλης, με την κατασκευή μνημείων που αναδεικνύουν την ιστορία της και την πολιτιστική της συμβολή, με  κινήσεις για την ανάδειξη τοποθεσιών με αρχιτεκτονική και αρχαιολογική σημασία, με την δημιουργία του γόνιμο εδάφους για την καλλιέργεια πολύμορφων εκδηλώσεων σε ορισμένα σημεία της πόλης. Αν ταυτόχρονα σκεφτούμε πως οι δυνατότητες που δίνει το καλούπι μίας πόλης σε ζωτικές της δραστηριότητες, όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η διασφάλιση της απαραίτητης κοινής ησυχίας για την ξεκούραση των κατοίκων κλπ, είναι καθοριστικός παράγοντας για αυτές. Τότε, αντιλαμβανόμαστε ότι το επίπεδο ικανοποίησης  των παραπάνω αναγκών προσδιορίζει μάλλον το επίπεδο ζωής σε μία αστική περιοχή.

Αυτή η ευρύτατη γκάμα θεμάτων αποτελεί το αντικείμενο λήψης αποφάσεων της μίας εκ των βασικών επιτροπών ενός δήμου: Της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που επιλύει αυτά τα προβλήματα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους  κατοίκους. Τα ερωτήματα που σίγουρα υπάρχουν εδώ και χρόνια σε κάθε δημότη και φυσικά στην συλλογικότητα μας, είναι με ποια κριτήρια πρέπει να αντιμετωπίζει ο κόσμος του Χαλανδρίου και μία δημοτική αρχή αυτά τα ζητήματα; Ποιες πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις στην οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε, να δίνονται οι πιο αποτελεσματικές λύσεις;

Βρισκόμενοι στην διοίκηση της πόλης πριν από 1 χρόνο: Τί αντικρίσαμε!

Πολλές σχολές πολιτικής σκέψεις έχουν ως αφετηρία την οπισθοχώρηση ή την επέκταση του  ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, την αύξηση των εσόδων και την μείωση των δαπανών των ΟΤΑ, την αύξηση του κέρδους των τοπικών επιχειρήσεων κ.α. Για την «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» που πριν ένα περίπου χρόνο απέκτησε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, για να διοικήσει αυτή την πόλη, τα δεδομένα είναι κρυστάλλινα. Σωστή πολιτική μίας δημοτικής αρχής είναι αυτή που ξεκινά από τις ανάγκες των κατοίκων μίας πόλης και ο μόνος σκοπός της να απαντήσει πραγματικά σε αυτές. Κι εφόσον η κοινωνία αποτελεί ένα σύνολο αντικρουόμενων τάσεων και συμφερόντων, αναγνωρίζουμε πως πρέπει γενικά να βρίσκουμε την χρυσή τομή, αλλά και ότι μπροστά σε ασυμβίβαστα διλήμματα  εμείς έχουμε το θάρρος και ηθική να είμαστε με την συντριπτική πλειοψηφία που έχει δίκαια αιτήματα και να μην συγχρωτιζόμαστε με τις ισχυρές και άδικες μειοψηφίες που τόσα χρόνια, κι ειδικά τα τελευταία, μας λεηλατούν. Με αυτό  λοιπόν, το σκεπτικό προχωρήσαμε από την πρώτη στιγμή που μας δόθηκε η πλειοψηφία και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ).

Το Χαλάνδρι αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της ευρύτερης περιοχής και για πάρα πολλά χρόνια είναι κατά κάποιο τρόπο κέντρο των Βορειοανατολικών Προαστίων. Παλιότερα αποτελούσε κυρίως εμπορικό κέντρο, σήμερα όμως είναι και ένα σημείο αναφοράς στην αναψυχή σε όλη την Αττική. Παράλληλα είναι μάλλον πυκνοκατοικημένο με λίγους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους και περιοχές εκτός σχεδίου. Έχει κεντρικούς και σχετικά μεγάλης κυκλοφορίας δρόμους και 3 σταθμούς μετρό με τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία τους. Επιπρόσθετα, η πόλη μας έχει την τύχη να έχει έναν καταπράσινο «πνεύμονα», την Ρεματιά.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν την ΕΠΖ έχουν σχέση με την λειτουργία των ΚΥΕ και πιο συγκεκριμένα των καταστημάτων διασκέδασης σαν τα μπαρ και τα εστιατόρια. Συνεχίζοντας, βρισκόμαστε μπροστά σε αρκετές κυκλοφοριακές δυσκολίες για τους οδηγούς και τους πεζούς. Με τα ζητήματα αυτά να γίνονται οξύτατα και να χτυπούν κόκκινο καμπανάκι, όταν εστιάζουμε στην περιοχή του κέντρο. Ακόμα, Η ΕΠΖ ασχολείται και με το πολύ σοβαρό θέμα που είναι η προστασία της παραρεμάτιας περιοχής.

Στην περίοδο αυτού του ενός έτους έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες για να δοθούν λύσεις. Προτάθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως η μονοδρόμηση της Ηρώων Πολυτεχνείου και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ψηφίστηκε κανονισμός για τις διαστάσεις των περιπτέρων για να διευκολυνθούν πεζοί και ΑΜΕΑ, χάρη κυρίως στην δουλειά των εργαζομένων του δήμου και καθορίστηκαν ειδικές θέσεις στάθμευσης σε διάφορα σημεία που βοήθησαν αρκετά. Επίσης, αποφασίστηκε η διαγράμμιση οδών με πολλά ΚΥΕ στο κέντρο για να περιορίσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, να διευκολυνθεί η κίνηση των πεζών, να υπάρξει κάποια ασφάλεια σε περίπτωση ατυχημάτων και να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα του δήμου.  Όσον αφορά το πράσινο και την ασφάλεια αποφασίστηκαν σε πολλές συνεδριάσεις κοπές δένδρων που ήταν έτοιμα να πέσουν και προστατεύθηκε η Ρεματιά σε όλες τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν. Για την επίλυση των προβλημάτων από τα  ΚΥΕ στο κέντρο της πόλης ψηφίστηκαν 3 κανονιστικές διατάξεις για την αδειοδότηση, τα τραπεζοκαθίσματα και το ωράριο λειτουργίας. Αυτές πάτησαν πάνω στα δεδομένα μία εμπεριστατωμένης κι αναλυτικής μελέτης που έγινε σε οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου.

 Στα πλαίσια μίας χρηστής διοίκησης επιδιώξαμε σε όλες τις αποφάσεις να εμπλέκουν οι ενδιαφερόμενοι, να αναζητηθεί η κατάλληλη ισορροπία, να είναι ακριβοδίκαιες και με απόλυτη διαφάνεια, να είναι ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές και να εστιάζουν κάθε φορά στο πρόβλημα που εξεταζόταν. Παράλληλα προσπαθήσαμε να κινηθούμε χειρουργικά με το μικρότερο δυνατό κόστος για όσους έπρεπε να κάνουν αλλαγές και με κοινωνική ευαισθησία.

Φυσικά, σε αυτό το μικρό και αρχικό χρονικό διάστημα καταφέραμε να βουτήξουμε στα προβλήματα, να διαπιστώσουμε την έκτασή τους και να λύσουμε μόνο κάποια από αυτά. Για να δοθούν οριστικές λύσεις χρειάζεται ακόμη πολύ κολύμπι. Παρόλα αυτά, ορισμένες από τις αποφάσεις που πήραμε αποτελούν τομή για την πόλη κι έχουν ένα ποιοτικά διαφορετικό χαρακτήρα από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Σε αυτές νοιώθουμε ότι πρέπει να σταθούμε και να τις περιγράψουμε στους συμπολίτες μας…

Η παράλογη «λογική της αγοράς» και οι άνθρωποι 

Πεδίο Εφαρμογής Κανονιστικών

Όπως γνωρίζουμε, η λογική της αγοράς στην δημόσια διοίκηση επιβάλει το κριτήριο για όλες τις αποφάσεις να είναι οι αύξηση του κέρδους λίγων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτή την φιλοσοφία την πληρώνουμε ακριβά σε αυτό τον τόπο, το 99%, τόσο σε εθνική κλίμακα όσο και σε τοπική.

Για κάποιους λόγους στον επιχειρηματικό τομέα της διασκέδασης το Χαλάνδρι τον τελευταίο καιρό είναι της μόδας! Αποτελεί πλέον ένα υπερτοπικό κέντρο αναψυχής. Με τα καταστήματα να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και να υπάρχουν 173 καφετέριες, μπαρ και καταστήματα εστίασης σε λίγα τετράγωνα. Τα μαγαζιά «πιάνουν» και έρχονται κι άλλα. Οι υπηρεσίες της πόλης δεν μπορούν να καλύψουν τον φόρτο εργασίας αλλά όταν κοιτάς την αγορά και όχι τους ανθρώπους της πόλης, τότε αυτοί πρέπει να προσαρμοστούν. Η πόλη πρέπει να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και όχι οι επιχειρήσεις την πόλη. Τα καταστήματα κερδίζουν χρήματα σήμερα και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να επεκταθούν, γιατί στην Ελλάδα των μνημονίων, της ανεργίας και της λιτότητας κανείς δεν σου διασφαλίζει ότι θα δουλεύεις κι αύριο. Με αυτή την ατομική στάση βέβαια να  δημιουργεί προβλήματα για όλους. Ακόμη και για αυτούς που την επιλέγουν. Αφού, τα μαγαζιά ανταγωνίζονται σκληρά το ένα το άλλο και χωρίς ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, επικρατεί το ισχυρότερο. Δηλαδή, αυτό που μπορεί να στηθεί καλύτερα μέσα στον χώρο.

Παρότι, πάντα υπάρχουν και προσωπικές ευθύνες το κυρίαρχο είναι ότι για αυτή την κατάσταση δεν οφείλονται οι άνθρωποι. Αυτό που φταίει είναι η συστημική εγκόλπωση των αγοραίων κριτηρίων μέσα στους νόμους, στην εκτελεστική και στη δικαστική εξουσία. Όταν οι κανόνες του παιχνιδιού της επιβίωσης που παίζουμε είναι αντικειμενικά λάθος - πως θα επιβιώσουμε;

Είναι ξεκάθαρο ότι μία δημοτική αρχή που σέβεται τις ανάγκες των δημοτών και έχει σκοπό να υπηρετήσει τα συμφέροντα τους, οφείλει να αποφασίζει με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος!

Το παράδειγμα της Μελέτης Κορεσμού και των Κανονιστικών Διατάξεων  

  Σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως το Γκάζι ή το Μεταξουργείο που είχαν πρώτα υποβαθμιστεί, πριν μεταλλαχθούν στην μορφή που έχουν σήμερα, το Χαλάνδρι διατηρούσε την ύπαρξη πολλών κατοικιών. Αυτό αναπόφευκτα οδήγησε σε μία αφόρητη κατάσταση.

Βλέποντας διαισθητικά ότι το κέντρο του Χαλανδρίου δεν αντέχει περεταίρω επέλαση των ΚΥΕ ήδη πριν γίνουμε δημοτική αρχή ζητούσαμε την ψήφιση κάποιων κανονισμών. Έτσι, από την πρώτη μέρα βάλαμε αυτό τον στόχο.

Η σύνταξη μίας Κανονιστικής Διάταξης είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία καθώς λίγοι δήμοι έχουν ασκήσει αυτό το δικαίωμα τους. Με την άποψη ότι οι άνθρωποι που βιώνουν ένα πρόβλημα είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τις καλύτερες λύσεις είχαμε την εμπιστοσύνη πρώτα από όλα, να ζητήσουμε την γνώμη τους και το σημαντικότερο, να τους εμπλέξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιηθεί μία μαζική συνέλευση με τους κατοίκους του κέντρου, να γίνουν πολλές συζητήσεις μετά από αυτή και να βρεθούν άνθρωποι που ήθελαν εθελοντικά να βοηθήσουν. Παράλληλα, έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους καταστηματάρχες, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ίδρυσαν και σωματείο. Κι όλα αυτά συνοδεύτηκαν από δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης με εκπροσώπους των συλλόγων της πόλης και κατοίκους. Σε έναν εξαιρετικά διευρυμένο διάλογο στην πόλη.

Πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου είναι η σύνταξη της Μελέτης Κορεσμού. Όλοι διαπιστώναμε διαισθητικά ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, για να παρθεί μία σωστή απόφαση ήταν πεποίθησή μας ότι έπρεπε να υπάρξει μία αντικειμενική και ρεαλιστική, ποσοτική καταγραφή των συνθηκών. Αυτό ήταν ένα έργο καινοτόμο αφού δεν υπήρχε αντίστοιχό του στην Ελλάδα. Ξεπερνούσε τα όρια του δήμου και απαιτούσε συλλογική προσπάθεια. Με την κινητοποίηση των εθελοντών που εμφανίστηκαν στην συνέλευση και πιο ύστερα, με την ενεργοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, με την βοήθεια συγκοινωνιολόγων που συνεργάζονται με το δήμο, με την αφιλοκερδή υποστήριξη του Εργαστήριου Ακουστικής Τεχνολογίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατορθώθηκε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει μία τεκμηριωμένη και σε βάθος μελέτη που αποκάλυψε πάρα πολλά. Αποδεικνύοντας συγχρόνως, πόσο μεγάλο έργο μπορεί να παραχθεί από την εμπλοκή των πολιτών στα κοινά.

Επειδή το να μετράς είναι δύσκολο, αλλά πιο δύσκολο και ουσιαστικό είναι να ορίσεις τι μετράς, τα δικά μας κριτήρια ήταν οι ανάγκες των πολιτών. Μακριά από τις «αξίες» της αγοράς είχαμε στο φόντο  την ανάγκη υπεράσπισης της κατοικίας σε πρώτο λόγο και της υποστήριξης ενός πολύ-λειτουργικού κέντρου που να μπορεί να εκπροσωπεί το σύνολο των αναγκών της πόλης. Δεν θέλουμε νεκρές πόλεις χωρίς διασκέδαση στο κέντρο, όμως θέλουμε και σεβασμό της κατοικίας, κοινόχρηστους χώρους συνεύρεσης και εκδηλώσεων, την εύκολη πρόσβαση στα ΚΕΠ και τις υπηρεσίες κλπ.

Δυστυχώς, αυτή η μελέτη απέδειξε ότι στο κέντρο του Χαλανδρίου σε συνάρτηση με τα καταστήματα ΚΥΕ, ζωτικές διαδικασίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η καθαριότητα-ανακύκλωση, παρακωλύεται η ομαλή κίνηση των πεζών, δημιουργούνται προβλήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας, υπερφορτώνονται τα δίκτυα αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, υπάρχει τα Σαββατοκύριακα υπερπληθυσμός με κινδύνους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, έχουμε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων και το απαραίτητο αγαθό της κοινής ησυχίας διαταράσσεται σε κάποιες περιοχές . Αυτό μας έκανε να πέσουμε σε ένα παγόβουνο και σειρά κινήσεων που πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου.

Έτσι, αρχικά, εκτιμώντας τα παραπάνω αποφασίσαμε να βάλουμε ένα stopκαι να αναστείλουμε την έκδοση αδειών σε εστιατόρια, μπαρ κ.α. για έναν χρόνο. Επιπλέον, περιορίσουμε τις οδούς όπου μπορούν να παραταχθούν τραπεζοκαθίσματα και προχωράμε σε ελέγχους. Ταυτόχρονα, μετά από την επαφή με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, διαπιστώσαμε ότι και αυτοί αιτούνται ένα ρυθμιστικό κάλυμμα. Τα περισσότερα προβλήματα που αναφέραμε τους επηρεάζουν εξίσου με τους κατοίκους. Με βάση τις δυνατότητες ελέγχου, αντιλαμβανόμενοι την διάθεση μεγάλης μερίδας καταστηματαρχών να σεβαστούν την κατοικία στην περιοχή και να λειτουργούν νόμιμα προχωρήσαμε σε επέκταση του ωραρίου τους, αν αποδεχτούν να κάνουν τεχνικές παρεμβάσεις ηχομόνωσης και κατά περίπτωση.

Υπεράσπιση της παραρεμάτιας περιοχής με συνέπεια στα κινήματα της πόλης

Η αξία της Ρεματιάς για το Χαλάνδρι και τις γύρω περιοχές σαφώς είναι ανεκτίμητη. Οι κινηματικές διεκδικήσεις παλιότερα είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση του Π.Δ. Προστασίας της Ρεματιάς (ΦΕΚ 659 Δ 6-9-1995). Ομοίως, η δραστηριοποίηση πολλών ανθρώπων για την προστασία της και την ανάδειξη της, κατόρθωσαν να υπάρχει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο στην πόλη μας.

Μέλη της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες και για εμάς η διασφάλιση αυτής της περιοχής είναι από τα μείζονα θέματα της πόλης, το οποίο υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κληρονομώντας από τις προηγούμενες διοικήσεις την έλλειψη διάθεσης για την εφαρμογή του Π.Δ., την μη οριοθέτηση της ζώνης Α που χαρακτηρίζεται ως «προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός» και μία καταγγελία του Συνηγόρου του Πολίτη για «ακραία μορφή κακοδιοίκησης», ήταν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίζαμε στην ΕΠΖ κάποια θέματα. Η τελευταία δημοτική αρχή πριν από εμάς, είχε επιτρέψει την ύπαρξη εστιατορίων στην ζώνη Α, ενώ αυτά έπρεπε να έχουν φύγει από 1998. Μάλιστα σε κάποια, αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα από το 1995, είχαν γίνει και τροποποιήσεις αδειών.

Με ευαισθησία προς τους δημότες, το περιβάλλον, τις κινηματικές διεργασίες της πόλης και τους εργαζόμενους, παλέψαμε ορισμένες υποθέσεις με επιμονή για μήνες. Οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από την αποφασιστικότητα της διοίκησης και την δουλειά των νομικών που συνεργάζονται με το δήμο. Καταφέρνοντας να επιλυθούν αυτές οι περιπτώσεις, με την μετεγκατάσταση των μαγαζιών. Γεγονός που δημιουργεί ένα νομικό και διοικητικό κεκτημένο που εξαιρετικά σημαντικό για την υπεράσπιση της Ρεματιάς.

Η γραφεικρατία είναι «τέρας» ή «τοτέμ»;

Είναι μάλλον αλήθεια, ότι σε κάθε θετική προσπάθεια που επιχειρείται να γίνει στο δημόσιο η γραφειοκρατία και το νομικό πλέγμα συνήθως δημιουργούν από μικρές έως πελώριες δυσκολίες. Ενώ όμως, κάποια πράγματα τα καταβροχθίζουν, με λεπτή εκλεκτικότητα κάποια άλλα τα προστατεύουν!

Δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά σε ορισμένα παραδείγματα της ΕΠΖ, όπως ότι αν γίνει αίτηση από ένα ΚΥΕ για προέγκριση και η επιτροπή δεν συνεδριάσει για 15 ημέρες, αυτή βγαίνει αυτόματα. Παρομοίως, ότι κάποιος μπορεί να αποκτά άδεια μουσικής για αόριστο χρονικό διάστημα και αν έχει ορισμένου χρόνου να την ανανεώνει χωρίς να ξαναγίνεται έλεγχος από το Υγειονομικό.

Σε αυτό το μοτίβο, το πιο σοβαρό πλήγμα της γραφειοκρατίας  που αντιμετωπίζουμε είναι  η ακύρωση των κανονιστικών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι διορισμένη από το Υπουργείου να αποφαίνεται για κάθε απόφαση της, κατά τα άλλα, «ανεξάρτητης» και αιρετής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, η κίνηση αυτή που εμποδίζει την εφαρμογή κάποιων μέτρων σε ένα τεράστιο πρόβλημα μπάζει από πάμπολλες πλευρές, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο που σε πολλές περιπτώσεις  είναι μονόπλευρο.

Η αιτιολογία της Αποκεντρωμένης δεν είναι άλλη από το δόγμα της «λογικής της αγοράς»: Δεν είναι δουλειά του δήμου να βγάζει κανονισμούς που περιορίζουν το επιχειρείν. Ανοίγοντας ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης όπου πρέπει όλοι να στοχεύουμε στην διάλυση της γραφειοκρατίας, στην αποβολή των κανόνων της αγοράς και στην αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Για μία ποιοτικότερη Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 

Το απόσταγμα 1 χρόνου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι αδιαμφισβήτητα ότι η συμμετοχή κάθε δημότη είναι απαραίτητη. Χωρίς την συμμετοχή των πολιτών του Χαλανδρίου στα κοινά πιθανότατα δεν θα υπήρχε το Π.Δ. της Ρεματιάς, δεν είχε γίνει η Μελέτη Κορεσμού, δεν θα υπήρχαν οι Κανονιστικές. Επίσης, δεν θα μπορέσουν να δοθούν οι πολιτικές μάχες που απαιτούνται για μία καλύτερη ζωή στο Χαλάνδρι. Η επιτροπή χρειάζεται στις συνεδριάσεις τους κατοίκους των γειτονιών που σχετίζονται με τα θέματα για να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ακόμα, θέλει να φέρνουν οι δημότες θέματα που αφορούν την επιτροπή, για να έχει ακόμα πιο δημιουργικά αποτελέσματα.

Ως «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» διαμορφώνουμε μία δημοτική αρχή που ακούει τον καθένα και θέλει όλοι μαζί να συνδιοικούμε την πόλη μας!

 

 

Αναδημοσίευση εικόνας: http://www.topografoi-thessalia.gr/

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 09:00
επιστροφή στην κορυφή