Menu

stasibanner

Η Αθλητική Πολιτική στο Δήμο Χαλανδρίου τον Τελευταίο Χρόνο Κύριο

Γήπεδο Πέρκιζας

 

H διοίκηση του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου του ’14 παράλαβε δύο αθλητικά κέντρα κλειστά (το «Ν. Πέρκιζας»  επί της Λεωφ. Πεντέλης και το «Παπαγιαννόπουλος» στην οδό Αποστολοπούλου), λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας. Επίσης το «Μ. Παπαδάκης» στο Κάτω Χαλάνδρι το οποίο δεν ανήκε στον Δήμο! Είναι φανερό ότι το βάρος έπρεπε να πέσει στην προσπάθεια αδειοδότησής τους, μια διαδικασία που αποδείχτηκε εξαντλητική. Σήμερα το «Ν. Πέρκιζας»  έχει αποκτήσει άδεια και λειτουργεί νόμιμα, το «Μ. Παπαδάκης» παραχωρήθηκε στον Δήμο και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησής του και το ίδιο ισχύει για το «Παπαγιαννόπουλος». Αξίζει να σημειωθεί ότι για κανένα από αυτά τα αθλητικά κέντρα ουδέποτε είχε υποβληθεί αίτηση αδειοδότησής τους.

Η πολιτική που θελήσαμε να ακολουθήσουμε στον τομέα του αθλητισμού συνάντησε πολλά εμπόδια, με σημαντικότερα το θολό καθεστώς διαχείρισης που επικρατούσε επί πολλά χρόνια και που είχε παγιωθεί, την αδιαφάνεια στο θέμα της παραχώρησης των αθλητικών χώρων στα σωματεία και την έλλειψη προσωπικού που σχεδόν απέκλειε την δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

Προμηθέας Μπάσκετ

Η ένταση της οικονομικής κρίσης, η ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής για τον αθλητισμό από την πολιτεία επί δεκαετίες και η προκλητική ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων σε αυτόν τον τομέα οδήγησε σε μαρασμό κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των αθλητικών χώρων προς όφελος των πολιτών. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η εγκατάλειψη των υποδομών τους οι οποίες παρουσίαζαν μια τραγική εικόνα. Εδώ έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ένα περιστατικό: Σε μια τυχαία συζήτηση με στέλεχος του επιχειρηματικού κόσμου αναφέρθηκε η πρόθεση για την επεξεργασία τρόπων «αξιοποίησης» των δημοτικών αθλητικών χώρων από ιδιώτες μιας και «είναι πασιφανές ότι οι Δήμοι αδυνατούν να τους συντηρήσουν». Παρόλα αυτά η διοίκηση σε συνεργασία με τους εργαζόμενους ξεκίνησαν την προσπάθεια εξορθολογισμού των θεμάτων του αθλητισμού στην πόλη.

Δήμος και αθλητικά σωματεία. Ένα θολό παρελθόν.

Στο Χαλάνδρι υπάρχουν 15 αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι χρησιμοποιούν τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις για αγώνες, προπονήσεις και τις δραστηριότητες των ακαδημιών τους.  Το ξετύλιγμα του κουβαριού των σχέσεών τους με τον Δήμο αποκάλυψε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και απουσίας στοιχειωδών κανόνων. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια διαβούλευσης με τους συλλόγους στοχεύοντας σε μια συμφωνία σε ορισμένα βασικά σημεία: την τήρηση της στοιχειώδους νομιμότητας, την ασφάλεια των χώρων και των αθλούμενων, τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Έγιναν αρκετές δημόσιες συναντήσεις, στις οποίες διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι σωματείων δεν είχαν διάθεση συνεργασίας, κάτι που –κατά τη γνώμη μας- οφειλόταν στο ότι η αλλαγή του «παλιού καθεστώτος» που επιδιώκουμε έθιγε ανομολόγητα συμφέροντα.

Κολυμβητήριο Περκιζας 1

Μερικά παραδείγματα αρκούν:

- Σε δημοτικούς αθλητικούς χώρους, παράγοντες σωματείων αρνούνταν να παραδώσουν κλειδιά αιθουσών, γραφείων, αποθηκών στις υπηρεσίες του Δήμου.

- Γινόταν χρήση κλειστών και ανοιχτών γηπέδων χωρίς καταβολή αντιτίμου.

- Υπήρχαν περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης δημοτικών αθλητικών χώρων από ιδιώτες εν αγνοία του δήμου.

Η προσπάθεια εξορθολογισμού που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο συνεχίζεται, φυσικά όχι χωρίς προβλήματα. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε αποφάσεις για την παραχώρηση των χώρων σε συλλόγους,  για την τιμολόγηση της χρήσης τους  και ενέκρινε κανονισμό λειτουργίας τους.

Οργανώθηκαν προγράμματα άθλησης για τους δημότες, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει από το δυναμικό της διεύθυνσης αθλητισμού.

Οργανώθηκαν με επιτυχία τα Ευριπίδεια με συμμετοχή πολλών μαθητών των δημοτικών   σχολείων του Χαλανδρίου και ο παιδικός μαραθώνιος σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ στο πλαίσιο του μαραθώνιου της Αθήνας.

Ακολουθώντας την πολιτική της διοίκησης υπήρξαν σημαντικές ελαφρύνσεις ή και μηδενισμός στις συνδρομές των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, άποροι, ανάπηροι, πολύτεκνοι) σχετικά με τη συμμετοχή στα δημοτικά αθλητικά προγράμματα.

Για πρώτη φορά κατατέθηκε ολοκληρωμένη στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη συμμετοχή του Δήμου μας στα Προγράμματα Αθλητισμού για Όλους (ΠΑγΟ), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2016 και να καλύψει σημαντικές ανάγκες άθλησης των δημοτών.

Έγιναν συναντήσεις με τους αρμόδιους της κυβέρνησης για τα θέματα αθλητισμού και υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Υπάρχει μπροστά μας ένας δύσκολος δρόμος μέσα σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Η διάθεση της διοίκησης παραμένει σταθερή παρά το ότι τα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο δεν είναι ακόμα ορατά στους κατοίκους της πόλης, νομίζουμε πως σύντομα θα σταθεροποιηθεί μια κατάσταση η οποία θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα άθλησης σε περισσότερους συμπολίτες μας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι σήμερα αποκτήσαμε εμπειρία που μας έλειπε και καταλάβαμε ότι μόνο δουλεύοντας με υπομονή, «σαν τα μυρμήγκια», θα αλλάξουμε το τοπίο.

Σέργιος Γκάκας, Αντιδήμαρχος πολιτισμού - αθλητισμού

 

 

Αναδημοσιεύσεις Φωτογραφιών: http://wikimapia.org

http://www.sport895.com/

http://enypografa.gr/ 

επιστροφή στην κορυφή