Menu

stasibanner

Οι Πολιτιστικές Δραστηριότητες τον Τελευταίο Χρόνο Κύριο

politismos

Η διεύθυνση πολιτισμού ανέπτυξε τον τελευταίο χρόνο ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες ορίστηκαν από την αντίληψη πως η τέχνη και ο λόγος πρέπει να συνδεθούν με την προσπάθεια για δημιουργική συμμετοχή των δημοτών και οι σχετικές παρεμβάσεις να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, η οποία έχει μειώσει κατά πολύ τη δυνατότητα απόλαυσης των καλλιτεχνικών αγαθών. Παρά τα εμπόδια που θέτει καθημερινά η γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα – εξ αιτίας της ακυρώθηκαν αρκετά σχέδια που αφορούσαν τη λειτουργία εργαστηρίων – ο απολογισμός παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ενδεικτικά θα παραθέσουμε κάποιες δραστηριότητες που δημιούργησαν συνθήκες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν το 2016.

Πραγματοποιήθηκε σειρά σεμιναρίων με θέμα «Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία», το οποίο στη εξέλιξή του στοχεύει στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου αρχείου για την τοπική ιστορία.

Υλοποιήθηκε ανοιξιάτικος κύκλος βιωματικών σεμιναρίων με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την κρίση με … τέχνη», και αντικείμενο την εκμάθηση «τεχνικών» μέσω της Τέχνης για την ανάπτυξη κριτικού στοχασμού

Η διαρκής εικαστική έκθεση με τίτλο «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου ή το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας», με αμιγώς κοινωνική διάσταση και με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, η οποία απλώθηκε σε όλη την πόλη, δημιούργησε αίσθηση και η ανταπόκριση είναι σημαντική.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η έκθεση -  εκδήλωση με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό των Παπούα.

Έγινε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που εκφράστηκε με τη συμβολή ειδικών εκπαιδευτών στον ανοιξιάτικο κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Αετοπούλειο.

Αξιόλογη συμμετοχή υπήρξε στο πρόγραμμα «Γνωριμία με τη μουσική», το οποίο θα επαναληφθεί και φέτος.

Οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων έγιναν σε συνεργασία με τις θεραπευτικές κοινότητες (ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, ΟΚΑΝΑ, 18Ανω, Θετική Φωνή), την Generation 2.0 RED for Rights, Equality & Diversity – μία οργάνωση νέων μεταναστευτικής και μη καταγωγής – με το «FESTIVAL FACTORY», τον Δήμο Βριλησσίων, το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Ζήση και το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Ειδικότερα, η συνεργασία με την Generation 2.0 RED for Rights, Equality & Diversity οδήγησε στη συμμετοχή της στις εκπαιδευτικές δράσεις της Δημοτικής  Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μίμης Βασιλόπουλος», δημιουργώντας προοπτικές, από τη νέα σχολική χρονιά, για συνδιοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με κεντρικές θεματικές τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δια-πολιτισμικότητα και το σεβασμό της διαφορετικότητας.

Ο Δήμος Χαλανδρίου συνεργάστηκε στενά και στήριξε οικονομικά τους τοπικούς συλλόγους στις εκδηλώσεις τους (Μικρασιάτες, Ηπειρώτες, Σκακιστικός Σύλλογος κ.ά). Μεγάλη επιτυχία είχαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που έγιναν σε συνεργασία μαζί τους και με συμμετοχή του ιδρύματος Π. Ζήση και του Λυκείου των Ελληνίδων.

Διοργανώθηκε, για πρώτη φορά, Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών με ομιλίες, παραστάσεις Θεάτρου Σκιών στα Δημοτικά Σχολεία και σε άλλους χώρους του Δήμου. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με παράσταση Καραγκιόζη και ρεμπέτικο γλέντι σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης μας.

Σε συνεργασία με το εθελοντικό σωματείο «ΠΕΝΤΕΛΗ 2.0 Social Polis» έγινε η εκδήλωση «Στα χνάρια των μαρμάρων: Η διαδρομή από το αρχαίο λατομείο της Πεντέλης στην Ακρόπολη».

Επίσης για πρώτη φορά οργανώθηκε τριήμερο εκδηλώσεων και παραστάσεων σε συνεργασία με το Θέατρο του Καταπιεσμένου και με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Θεατρική παράσταση αλληλεγγύης  στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Χαλανδρίου, από την ομάδα "Άλλη Θέα", με σκοπό τη συλλογή ρούχων και τροφίμων για τους Κούρδους πρόσφυγες στο Κομπάνι.

Συναυλία δρόμου διοργανώθηκε με το συγκρότημα DABAND για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Το Τμήμα Φιλαρμονικής και Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών δράσεων συνεργάστηκαν από κοινού για τη λειτουργία Παιδικής Χορωδίας, διδασκαλία κιθάρας και πιάνου στους χώρους της Φιλαρμονικής. Επίσης από μουσικούς εκπαιδευτές του Τμήματος Πολιτιστικών Δράσεων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα «Γνωριμία με τη μουσική» στο χώρο του Αετοπούλειου. Παράλληλα μουσικός του Τμήματος Πολιτιστικών Δράσεων ανέλαβε τη δημιουργική απασχόληση νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς.

Βιβλιοθήκη

Ανανεώθηκαν τα αποθέματα της βιβλιοθήκης με καινούριους τίτλους, σύμφωνα με τις ανάγκες των αναγνωστών.

Λειτούργησαν λέσχες ανάγνωσης με το πρόγραμμα «Συνταγογραφώντας την ανάγνωση» καθώς και η Λέσχη ανάγνωσης εφήβων και Αφήγηση παραμυθιών για ενήλικες, σε εβδομαδιαία βάση.

Έγινε καταλογογράφηση βιβλίων και καταχώρησή τους στο αυτοματοποιημένο σύστημα δανεισμού (ΑΒΕΚΤ), του οποίου η παροχή και η υποστήριξη γίνεται από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ).

Πραγματοποιήθηκε ο  κύκλος διαλέξεων«Τα σταυροδρόμια της σκέψης» με τον κλινικό ψυχίατρο Δημήτρη Μαγριπλή.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος»

Διοργανώθηκε, σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης» και τους εκδότες, ο 10ος Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης με τη συμμετοχή 950 μαθητών από 18 δημοτικά Σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν:

Η γιορτή έναρξης του «10ου Μαραθωνίου Παιδικής Ανάγνωσης», με την Παιδική Χορωδία της Δ/νσης Πολιτισμού και τη συμβολή της οργάνωσης Generation 2.0 RED for Rights, Equality & Diversity.

Επισκέψεις 15 Δημοτικών Σχολείων στην Παιδική Βιβλιοθήκη ενώ οργανώθηκαν 30 επισκέψεις συγγραφέων παιδικών βιβλίων στα Δημοτικά Σχολεία που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο.

Η γιορτή λήξης σε συνεργασία με το 5ο δημοτικό Σχολείο. Στην εκδήλωση αυτή ο Δήμος Χαλανδρίου, τα βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», το ίδρυμα «Π. Ζήση» και οι εκδότες έδωσαν δώρα στα παιδιά τα οποία κληρώθηκαν μεταξύ των νικητών του Μαραθωνίου.

Σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώθηκαν δυο εκδηλώσεις με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών με τους συγγραφείς Βαγγέλη Ηλιόπουλο και Μάνο Κοντολέων.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ένα σύνολο παρεμβάσεων όπως οι Δράσεις του Σαββάτου με παρουσιάσεις συγγραφέων και παιδικών βιβλίων.

Οργανώθηκαν επισκέψεις σχολείων στο χώρο της βιβλιοθήκης με ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει  ξενάγηση στο χώρο της βιβλιοθήκης, γνωριμία με την έννοια του δανεισμού βιβλίων, αφήγηση παραμυθιού και εικονογράφηση από τα παιδιά.

Ξενόγλωσσο Πρόγραμμασε συνεργασία με Πρεσβείες, το …… Ινστιτούτο Γκαίτε, το ινστιτούτο Θερβάντες και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Όλες οι παραπάνω δράσεις περιλάμβαναν μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά, όπως αφήγηση παραμυθιών, μουσική, χειροτεχνία, κίνηση κ.λπ)

Φιλαρμονική και μουσική εκπαίδευση

Συνεχίστηκαν τα ποικίλα μουσικά - εκπαιδευτικά προγράμματα εκμάθησης μουσικών οργάνων και θεωρητικών μουσικής για παιδιά του Δήμου μας, δωρεάν.

  • --Μουσική Εκπαίδευση: Ατομικά, διδάχθηκαν όλα τα ξύλινα, χάλκινα και κρουστά μουσικά όργανα, πιάνο και ηλεκτρική κιθάρα. Επίσης, λόγω μη επάρκειας χώρου, δημιουργήθηκαν παραρτήματα Φιλαρμονικής (για τη Μουσική Εκπαίδευση) σε τέσσερα Δημοτικά Σχολεία.
  • --Εκμάθηση μουσικής σε Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, κυρίως μαθητές από το «Στουπάθειο». Τα μαθήματα γίνονται στο Στουπάθειο και στο κτίριο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου
  • --Πρόγραμμα Μουσικο-κινητικής Αγωγής CarlOrff σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • --Μουσική διδασκαλία Χορωδίας Τρίτης Ηλικίας.
  • --Μουσική διδασκαλία Παιδικής Χορωδίας.

       Συνεργασία με το Ίδρυμα  Χατζηκώνστα – Μαθήματα Μουσικής στα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου του Ιδρύματος.

Η Μπάντα και τα Μουσικά Σύνολα της Φιλαρμονικής Χαλανδρίου εμφανίστηκαν σε όλες τις γειτονιές της πόλης, σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές, και πραγματοποίησαν δέκα συναυλίες σε άλλους Δήμους της Αττικής. Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή της Φιλαρμονικής στις εκδηλώσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις παλιές φυλακές Ορωπού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έγιναν παρά το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλων κλειστών χώρων στην πόλη. Αξιοποιήθηκαν στο έπακρο (και με την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων) το Αετοπούλειο και το Κέντρο Νεότητας και για πρώτη φορά η αίθουσα στην οδό Παπάγου. Η ενοικίαση του υπογείου και του πρώτου ορόφου του Κέντρου Νεότητας και η διαμόρφωσή τους μέσα στο 2016, θα ικανοποιήσουν κάποιες από τις ανάγκες των πολιτιστικών δράσεων.

Αλέκος Βαρβέρης – Σέργιος Γκάκας 

επιστροφή στην κορυφή