Menu

stasibanner

Ένα Παράξενο Καλοκαίρι - Φεστιβάλ της Ρεματιάς 2015 Κύριο

synavlia potami kosmos

Σαν αερικό βρίσκεται παραδομένο στην αγκαλιά της φύσης εδώ και τρεις δεκαετίες το θέατρο της Ρεματιάς. Κάθε καλοκαίρι, ήχοι, μουσικές και χρώματα βρίσκουν καταφύγιο στη ζεστή αγκαλιά του και προσφέρουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες του αξέχαστες πολιτιστικές διαδρομές μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Άνοιξε το 1981 με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Σπύρου Βραχωρίτη και τη συμβολή του θιάσου «Άστεγοι» και την υποστήριξη της τότε δημοτικής αρχής. Η αρχή έγινε με τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και έκτοτε φιλοξενήθηκαν μεγάλες θεατρικές παραγωγές με καταξιωμένους πρωταγωνιστές, συναυλίες γνωστών ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού, παραστάσεις χορού, κινηματογραφικές προβολές και εκδηλώσεις καλλιτεχνικών ομάδων του Δήμου Χαλανδρίου. Αξίζει να θυμηθούμε την ιστορική συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι, που εκείνος είχε χαρακτηρίσει «ως την καλύτερή του».

katasvesi firebrigate

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, το θέατρο της Ρεματιάς ετοιμαζόταν να υποδεχτεί το φεστιβάλ του στις 6 Ιουνίου! (από νωρίς, συνεργεία του δήμου ανέλαβαν τον καθαρισμό του από ξερόχορτα, μπάζα και άλλα πιθανά εύφλεκτα υλικά). Το μεσημέρι όμως της Δευτέρας 18 Μαΐου κάποιοι είχαν άλλα σχέδια για τη λειτουργία του θεάτρου. Πέντε λεπτά πριν από τις 2 μ.μ. το θέατρο παραδόθηκε στις φλόγες. Οι εστίες ήταν σε δύο σημεία του θεάτρου: η μία στο κέντρο των κερκίδων και η άλλη στην άκρη τους. Πολύ σύντομα οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς τις εξέδρες με τα καθίσματα και άρχισαν να αγκαλιάζουν τα δέντρα με τον κίνδυνο να επεκταθεί η πυρκαγιά στο κατάφυτο ρέμα αλλά και τις παρακείμενες κατοικίες. Τριάντα περίπου άντρες της πυροσβεστικής και εργαζόμενοι του Δήμου πάλεψαν με τις φλόγες και κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά στο θέατρο, ενώ μία ώρα μετά είχε τεθεί υπό έλεγχο. Για «στοχευμένη ενέργεια που αφορά τη λειτουργία του θεάτρου» έκανε λόγο ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος. Μάλιστα χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Ρεματιά «μαφιόζικο εμπρησμό» αποδίδοντάς την σε μια οργανωμένη προσπάθεια να μην ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του θεάτρου της Ρεματιάς. «Ήταν μια καθαρή κίνηση αντεκδίκησης. Η φωτιά μπήκε την εβδομάδα που είχαν δρομολογηθεί οι υπογραφές για το νέο καθεστώς παραχώρησης του χώρου στον δήμο». Στο μεταξύ η εφαρμογή σχετικού Προεδρικού Διατάγματος το οποίο καλεί τη δημοτική αρχή να απομακρύνει όλες τις παράνομες χρήσεις από την Α΄ ζώνη προστασίας της Ρεματιάς βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1966 (!) Οι οχλούσες χρήσεις αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ) τα οποία πρέπει να κλείσουν. «Συνεχίζεται ο πόλεμος που γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον Δήμο Χαλανδρίου και δυστυχώς το τίμημα αυτό το πλήρωσε αυτό το «κόσμημα» που έχουμε στην πόλη μας, το Θέατρο Ρεματιάς για το οποίο δίνουμε μια πραγματική μάχη για την αδειοδότησή του. Το Θέατρο της Ρεματιάς δεν είναι τα 582 καθίσματά του, οι ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις ή οι υπόλοιπες βασικές υποδομές που καταστράφηκαν. Είναι η ιστορική του πορεία, οι δεκάδες πολιτιστικές δράσεις κάθε χρόνο, είναι το καμάρι των ανθρώπων του πολιτισμού που το πλαισίωσαν αλλά και όλων των Χαλανδραίων που αγαπούν αυτή την πόλη. Το Θέατρο της Ρεματιάς θα φτιαχτεί και θα λειτουργήσει κανονικά σε πείσμα εκείνων των συμφερόντων που απεργάζονται την καταστροφή του. Πρακτικές μαφίας στην πόλη δεν θα περάσουν». Ο απολογισμός της φωτιάς μετρά μόλις 30 καμένα δέντρα στα ορεινά των εξεδρών. «Το ρέμα σώθηκε, το θέατρο θα ξαναφτιαχτεί» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Γιώργος Καραμέρος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Πυροσβεστική φαίνεται να καταλήγει στο ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από το ίδιο το θέατρο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες έχουν προκύψει ενδείξεις που παραπέμπουν σε εμποτισμό κερκίδων με εύφλεκτο υλικό.

anakataslevi

Μέσα από τις στάχτες

Η επόμενη μέρα βρήκε ενωμένους τους πάντες: η διοίκηση του Δήμου, οι εργαζόμενοι, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και εθελοντές κατάφεραν μέσα σε ελάχιστες μέρες να αποδείξουν ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να διαλύσει τα όνειρα των ανθρώπων. Το ραντεβού δόθηκε το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου. Ένα πολύχρωμο πλήθος εθελοντών, κάθε ηλικίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης του Δήμου και συμμετείχαν ενεργά στον καθαρισμό του θεάτρου και την αναδάσωση του χώρου. Οπλισμένοι με καπέλα, γάντια, τσουγκράνες, σκαλιστήρια και σακούλες σκουπιδιών, μάζεψαν, καθάρισαν και φύτεψαν περισσότερα από 100 δέντρα και θάμνους υπό τους ήχους του σαξόφωνου του Τάκη Πατερέλη και μελών της θεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ. Παράλληλα τα παιδιά ζωγράφισαν το δικό τους ιδανικό θέατρο με τη βοήθεια καλλιτεχνών. Πολίτες από το Χαλάνδρι και τους γειτονικούς δήμους, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, δεκάδες παιδιά έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ του δημόσιου χώρου.

afisa sinavlias

Τότε γεννήθηκε η ιδέα μιας μεγάλης συναυλίας με τίτλο «Μέσα από τις στάχτες» για την ενίσχυση της προσπάθειας αναδημιουργίας του Θεάτρου της Ρεματιάς την Τετάρτη 3 Ιουνίου. Σε κλίμα συγκίνησης, περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες θεατές γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο, το οποίο επαναλειτούργησε λίγες μόλις μέρες μετά τον εμπρησμό. Οι γιορτές λοιπόν επέστρεψαν στο νέο Θέατρο της Ρεματιάς… Και σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες: Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Δήμητρα Γαλάνη, Encardia, Γιάννης Θωμόπουλος, Θέμης Καραμουρατίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Αφροδίτη Μάνου, Νότης Μαυρουδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μάρτα Μορελεόν, Γιώτα Νέγκα, Γεωργία Νταγάκη, Αλεχάντρο Ντίαζ, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλλα Πάχου, Αφεντούλα Ραζέλη, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Τοσικιάν, Μόρφω Τσαϊρέλη και η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου. Ο Σίμος Ρούσσος μίλησε στους θεατές από καρδιάς:

«Πέρασαν κιόλας ολόκληρες 17 μέρες από κείνη τη Δευτέρα.
Σχεδόν δεν καταλάβαμε πώς.
Θαρρείς και ο χρόνος σταμάτησε γύρω μας.
Σβηστήκαν κιόλας από την μνήμη φωτιές, σειρήνες, φωνές και συντρίμμια.
Νομίζω πώς αν, χρόνια μετά, με ρωτήσουν τι θυμάμαι από τη μέρα που κάηκε το θέατρο, σίγουρα θα τα χάσω.
Μόνο η φιγούρα του φίλου που θρηνεί στα αποκαΐδια στέκει σαν πρόκα στο μυαλό, καρφωμένη.
Γιατί το θεατράκι αυτό δεν στέγασε μόνο ήχους, μουσικές και χρώματα μιας τριαντάχρονης διαδρομής που το έκανε γνωστό σε όλη την Αθήνα.
Πιότερο από αυτό, για μερικούς από μας, ήταν τα μάτια, τα βήματα και η αναπνοή της νιότης μας.
Ανάμεσα στις καλαμιές του στροβιλίζονται σαν σκιές, οι αγκαλιές που απλόχερα μας χαρίστηκαν και τα φιλιά που μας αρνήθηκαν. 
Στις όχθες του βηματίζουν ακόμη οι πρόωρα χαμένοι μας φίλοι.
Κι όταν το φεγγάρι γιομίζει, κοκκινίζουν μαζί τα όνειρά μας και η μοναξιά στη μέση του δρόμου γίνεται ελαφρότερη.
Τότε τα πράγματα αποκτούν πάλι κάποιο νόημα.
Γιατί το μεγάλο τούτο ρέμα όπως λέει και ο ποιητής, είναι καμωμένο από όλα τα πράγματα που γνώρισες ή που θα μπορούσες να είχες γνωρίσει.
Ήξεραν πώς, την ψυχή μας να τουφεκίσουν, οι άθλιοι...
Μόνο που τούτη την φορά λάθεψαν.
Και την προηγούμενη Κυριακή κατάλαβαν πώς και εκατό φορές να το γκρεμίσουν, εμείς εκατό φορές θα το αναστήσουμε. 
Όπως θα ξαναφτιάξουμε την πόλη μας.
Όπως θα ξαναχτίσουμε την χώρα μας».

Χιλιάδες ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τη συναυλία δηλώνοντας ότι «ο πολιτισμός δεν καίγεται».

synavlia eyry

 

Φεστιβάλ της Ρεματιάς 2015 - Φωνές Ελευθερίας

Το Θέατρο ήταν έτοιμο πια να υποδεχτεί το Φεστιβάλ της Ρεματιάς 2015, το οποίο μετά τον εμπρησμό απέκτησε ξεχωριστή σημασία. Στο σύνολό τους οι παραστάσεις κινούνταν σε ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών εκφράσεων και το πρόγραμμα είχε ως βασικό στόχο την υποστήριξη νέων δημιουργών και σχημάτων με σημαντική παρουσία στο χώρο τους.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς άνοιξε τις πόρτες του στις 27 Ιουνίου 2015 με την Ένωση Ηπειρωτών και τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ελευθερία της ψυχής» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Βήχα. Στο γεμάτο θέατρο το κοινό απόλαυσε χορούς και τραγούδια από τους δεξιοτέχνες μουσικούς Γιώργο Κωτσίνη στο κλαρίνο, Γιώργο Μαρινάκη στο βιολί, Θωμά Κωνσταντίνου στο λαούτο και στο τραγούδι και Βασίλη Γαλάνη στο ντέφι. Η πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Λίτσα Γαλάνη στον χαιρετισμό της ανέφερε: «Για μας, για την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, είναι μια ξεχωριστή βραδιά απόψε. Είναι ξεχωριστή γιατί ανταμώνουμε στο αναγεννημένο Θέατρο της Ρεματιάς. Στο Θέατρο που κάποιοι θέλησαν να σβήσουν από το χάρτη. Στο Θέατρο, όπου βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή μετά τον εμπρησμό του, μαζί με όλους τους συλλόγους, μαζί με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης. Εδώ βρεθήκαμε και οι Ηπειρώτες, για να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας ώστε να ξαναζωντανέψει αυτό το θέατρο και να είμαστε πάλι όλοι μαζί απόψε. Είναι ξεχωριστή βραδιά γιατί για πρώτη φορά από την ίδρυση του συλλόγου μας, η Ένωση Ηπειρωτών είναι μέρος οργανικό του Φεστιβάλ Ρεματιάς και ευχαριστούμε γι’ αυτό τον Δήμο Χαλανδρίου».

Στις 29 Ιουνίου 2015 η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου, υπό τη διεύθυνση του Γ. Καλαϊτζή, μας ταξίδεψε στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Τραγούδησαν οι Γιάννης Θωμόπουλος και Τζίνα Πούλου.

Το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουλίου ο Γιώργος Βαρσαμάκης παρουσίασε τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Aurora» μία άκρως κιθαροκεντρική συλλογή έργων με σολίστ τον Γιώργο Τοσικιάν, στην οποία περιλαμβάνονται συνθέσεις για σόλο κιθάρα, ντουέτα κιθάρας, καθώς και η σουίτα για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων. Ροκ συναυλία με τον Στέλιο Σαλβαδόρ και τα «Μωρά στη Φωτιά» φιλοξενήθηκε στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015.

Τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μονοπάτια, Χορόπο από τη Βενεζουέλα» από το συγκρότημα EnsableJiraharaστην Ελλάδα, στo πλαίσιo της ευρωπαϊκής περιοδείας του, τα χρώματα της Βενεζουέλας παρακολούθησαν στις 9 Ιουλίου όσοι βρέθηκαν  στο κατάμεστο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, στον σύντομο χαιρετισμό του στην αρχή της βραδιάς, καλωσόρισε το συγκρότημα τονίζοντας την εκτίμησή του προς τον λαό της Βενεζουέλας, αλλά και την πρόθεση του Δήμου για συνέχιση της συνεργασίας και της ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών. Στη συνέχεια ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ, εξέφρασε τη χαρά και την ευχαρίστησή του για την παρουσία τους στο φεστιβάλ της Ρεματιάς και ευχαρίστησε τον Δήμο Χαλανδρίου. Οι θεατές απόλαυσαν τις Βενεζουελάνικες «κόπλας» (στίχοι σύντομων τραγουδιών) σε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που πάντρεψε τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία της κουλτούρας της Βενεζουέλας.

«…με Βαμβακάρη & Τσιτσάνη» ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου γοήτευσαν τους θεατές που γέμισαν το Θεάτρο Ρεματιάς την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015. Τους καλλιτέχνες συνόδευσαν ο Γιώργος Τοσικιάν στην κιθάρα και ο νεαρός δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Βάιος Πράπας. Με παραδοσιακά, αλλά και τραγούδια διαμαρτυρίας ο χιλιανός συνθέτης Alejandro Diaz με 14 μουσικούς από Περού, Χιλή, Αργεντινή, Μεξικό, Βολιβία, Κούβα και Ελλάδα ξεσήκωσαν το κατάμεστο θέατρο Ρεματιάς το Σάββατο 11 Ιουλίου με την μουσική παράσταση «EntreAmigos». Την Κυριακή 12 Ιουλίου στο προαύλιο του 4ου δημοτικού σχολείου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου «Θανάσης Βέγγος – Ένας άνθρωπος παντός καιρού». Μια γνωριμία του κοινού με τη ζωή του Θανάση Βέγγου, μέσα από σκηνές από τις ταινίες και αφηγήσεις συνεργατών του. Το Φεστιβάλ της Ρεματιάς συνεχίστηκε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου με τη Φιλαρμονική του Δήμου μας η οποία παρουσίασε έργα του συνθέτη Jacob De Haan. Την ιστορία που συγκίνησε γενιές και γενιές και μιλά για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου μετέφεραν στη σκηνή του Θεάτρου Ρεματιάς οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται» την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Ένα διήμερο (17 &18 Ιουλίου) γεμάτο από ήχους, χρώματα, γεύσεις, αλλά και face/bodypainting από την Αφρική οργάνωσε ο δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το σύλλογο Watoto Africa με στόχο την διάδοση της Αφρικανικής κουλτούρας.

Με ρυθμούς Salsa, Bachata, chacha , cubia, ,rumba κ.άλ. η λάτιν μπάντα Loca Latina μαζί με την εκρηκτική τραγουδίστρια Κρυσταλλία ενθουσίασαν τους θεατές στο Θέατρο Ρεματιάς τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. «Τα 400 χτυπήματα του» του Φρανσουά Τρυφώ (1959, μια από τις πιο σημαντικές ταινίες της «νουβέλ βαγκ» - πικρό, ευαίσθητο σχόλιο πάνω στην παιδική ηλικία και την εφηβεία –παρουσιάστηκε την Πέμπτη 23 Ιουλίου. Μια στάση στο ασφυκτικά γεμάτο Θέατρο Ρεματιάς έκαναν οι Active Member την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Η βραβευμένη ταινία, με χρυσή κάμερα από το Φεστιβάλ Καννών (!982) «Να πεθαίνεις στα τριάντα» του Ρομάν Γκουπίλ παρουσιάστηκε το Σάββατο 25 Ιουλίου. Μια βραδιά αφιερωμένη στο συνθέτη Γιάννη Σπάρτακο οργάνωσε η BigBand της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Το πρόγραμμα «Lucentestella» με τραγούδια και μουσική από τον γαλλικό Μεσαίωνα, την Καταλονία και το περιβόητο μοναστήρι του Μονφερά μέχρι την Ιταλική Αναγέννηση παρουσίασε το σύνολο παλαιάς μουσικής ExSilentio το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου.

 

Θεατρική ζώνη

Πλούσιο σε θέατρο ήταν το διάστημα από 24 έως και 1 Σεπτεμβρίου. Την αρχή έκανε η ομάδα ΡΟΔΑ με το βαβυλωνιακό έτος Γκιλγκαμές. Οι Τρωάδες του Ευρυπίδη συγκίνησαν το κοινό που πλημμύρισε το Θεάτρο της Ρεματιάς την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Το Θέατρο Αιχμή παρουσίασε τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, ενώ τα παιδιά ταξίδεψαν με τις Μαγικές σβούρες και τον μικρό πρίγκιπα στην ομώνυμη παράσταση του Δημήτρη Αδάμη τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Η Άννα Βαγενά παρουσίασε μία από τις καλύτερες παραστάσεις της, τον Γάμο, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015. Ιστορίες για το νερό, μουσική, χορό και εθελοντική προσφορά σε φάρμακα για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου περιελάμβανε η μουσικο-θεατρική εκδήλωση Νερό - Νεράκι που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου από την ομάδα Αλληλέγγυες Νότες. Το θέατρο γέμισε από νωρίς με κόσμο που πρόσφερε - αντί εισιτηρίου - φάρμακα για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου.

 

Υπόγειες φωνές

Η συναρπαστική ταινία για την Αλγερινή επανάσταση στα τέλη της δεκαετίας του '50, «Η Μάχη του Αλγερίου» σε σκηνοθεσία του Τζίλο Ποντεκόρβο (1966) – ο ιταλός σκηνοθέτης που απαθανάτισε την διαδήλωση στη Γένοβα τον Ιούλη του 2001 – προβλήθηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015 στο Πάρκο Συνοικισμού στο Χαλάνδρι.

Η Γέρμα, ένα από τα τρία θεατρικά έργα της «ισπανικής υπαίθρου» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσιάστηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 από την The Underground Youth Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη, με σολίστ την Έλλη Πασπαλά.

Μουσικά κύλησε η εβδομάδα από 7 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, με τους TheBitterSweet και Ι saw 43 Sunsetssolelyνα προσκαλούν το κοινό σε μία μουσική κόντρα ανάμεσα στην κλασικίζουσα σκεπτόμενη ροκ, τη τζαζ ροκ, τη νεανική τρέλα - αδρεναλίνη του ξέφρενου ροκ εν ρολ, του ψυχεδελικού ροκ, αλλά και την "απλή" ποπ τραγουδοποιία. Δύο μέρες μετά οι Alentitrioπαρουσίασαν παραδοσιακές μουσικές αλλά και καινούργιες συνθέσεις από το ελληνικό και ευρύτερο μεσογειακό τοπίο ως την blues. Η Κλεονίκη Δεμίρη με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο ταξίδεψαν το κοινό στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και φυσικά την Ελλάδα.

Πάνω από 2.500 χιλιάδες θεατές, φαν των νεανικών hiphop συγκροτημάτων Στίχοιμα & Ψυχόδραμα 07 βρέθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου. Η επιτυχία της συναυλίας ήταν μεγάλη και οι θεατές συχνά τη διέκοπταν με συνθήματα, μιας και εκείνες τις μέρες συμπληρώθηκανι δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Έναν σπουδαίο άνθρωπο των γραμμάτων που έζησε πολλά χρόνια στο Χαλάνδρι, έναν δημιουργό που εκτός από πολλούς θαυμαστές και αναγνώστες, είχε και πολλούς φίλους, τον Κωστή Παπαγιώργη τίμησαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο Θέατρο Ρεματιάς την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Τέσσερις μοναδικοί στο είδος τους καλλιτέχνες τελείως διαφορετικού ρεπερτορίου ενώθηκαν και τραγούδησαν τραγούδια στα οποία δεν τους έχουμε συνηθίσει. Τραγούδια που αγαπούσε ο Παπαγιώργης. Ο Νίκος Ξυδάκης η Μελίνα Τανάγρη, ο Άγγελος Παπαδημητρίου και ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγούδησαν έντεχνα, ελαφρά και λαϊκά τραγούδια. Μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από τον Κωστή, γέλασαν και έκαναν και τον κόσμο να γελάσει!

 «Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια πολιτεία μακρινή. Σ' αυτήν τη μακρινή πολιτεία, όλοι οι άνθρωποι ζούσαν λέγοντας παραμύθια. Τα χρήματα εκεί ήταν περιττά. Ακόμα και η πείνα περνούσε με τα παραμύθια…» Ένα πολιτικό παραμύθι με τίτλο Ψέματα ή αλήθεια αφηγήθηκε η ομάδα MIND THE GAP στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 στο πλαίσιο του Our Festival στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Την ίδια μέρα, σατυρικές εικόνες, ποιητικές, βίαιες και κάποτε… τρυφερές, με άξονα την Ελλάδα του σήμερα, διηγήθηκε η ομάδα ΑΝΕΜΗ. Μικρές, μεγάλες, πιο μεγάλες, τεράστιες!!!… σαπουνόφουσκες γέμισαν το Θέατρο Ρεματιάς από τον Κύριο και την Κυρία Bubble σε μια πραγματικά Σαπουνοφουσκογιορτή. Τη σαπουνοφουσκογιορτή διαδέχτηκε η πολιτική σάτιρα Χαλασοχώρηδες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Δεν είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Είναι μια κριτική στο πολιτικό σύστημα που από τότε μέχρι σήμερα επί της ουσίας παραμένει ίδιο» σημειώνει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτης της παράστασης.

Το νέο υπερρεαλιστικό, θεατρικό κείμενο της Βιβής Πινιώτη, η πνευματική ουτοπία του Ανδρέα Εμπειρίκου μέσα από το «όχι Μπραζίλια μα Οκτάνα" και ο μύθος του Νώε, της θεϊκής καταστροφής για μία νέα αρχή, παρουσιάστηκαν από τη Villa Utopia ως τρεις διαφορετικές μορφές αναζήτησης του ιδανικού. Πέντε ηθοποιοί, οι PatariProject μόνο με το σώμα και τη φωνή ζωντάνεψαν το ταξίδι του Οδυσσέα με την  πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Ένα θεατρικό σεμινάριο ανοιχτό σε όλους όσοι έχουν, αλλά και όσοι δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο διοργάνωσε η ομάδα FABRICAATHENS την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2015 έκλεισε με ένα Interview για δουλειά από την ομάδα ΕΜΕΙΣ, ένα κείμενο που δημιουργήθηκε από όλα τα μέλη της κατά τη διάρκεια των προβών.

Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι αλλά οι εμπειρίες που συγκεντρώθηκαν, η απρόσμενη πληρότητα του Θεάτρου – κοντά στο 90% - σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο και τα θετικά σχόλια των δημοτών «υποχρεώνουν» τη Διεύθυνση Πολιτισμού και τη διοίκηση του Δήμου να αρχίσει από τώρα τη δουλειά για το καλοκαίρι του 2016. 

Σέργιος Γκάκας – αντιδήμαρχος πολιτισμού

Αθηνά Δρογγίτη - δημοσιογράφος

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 09:54
επιστροφή στην κορυφή