Menu

stasibanner

Ένας χρόνος κοινωνική πολιτική Κύριο

koinpol

Η Νέα δημοτική αρχή δήλωσε αμέσως τον ανθρωπιστικό της προσανατολισμό και εργάστηκε ιδιαίτερα για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό αύξησε τα οικονομικά βοηθήματα σε άπορους συμπολίτες μας, διαθέτοντας 35.000 το 2015 από 5.000 ευρώ που ήταν το 2014.  Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άπορους, ΑΜΕΑ) καθώς και τη μείωση των τελών για πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες  ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Επίσης κατήργησε την οικονομική συνδρομή των 5 ευρώ για την εγγραφή ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ.

Στην έκκληση για συστράτευση με σκοπό τη δημιουργία ενός  δικτύου προστασίας για τους πληττόμενους συμπολίτες μας, ανταποκρίθηκαν επιστήμονες, υπηρεσίες,  κινήματα της πόλης και αλληλέγγυοι πολίτες. Αξιοποιήσαμε  την προσφορά και την εθελοντική εργασία τους, χωρίς να αγνοούμε τις υποχρεώσεις της πολιτείας για τα κοινωνικά αγαθά που είναι η υγεία και η πρόνοια.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής, που λειτουργεί  πλέον χωρίς το ιατρικό και λοιπό δυναμικό που είχε στο παρελθόν, αλλά με ελάχιστους συμβασιούχους και εθελοντές, έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα τους άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας και όσους έχουν αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα υγείας (υπερήλικες, ΑμεΑ κλπ).

Ο δήμος ενίσχυσε την πρωτοβουλία αλληλέγγυων πολιτών για την ίδρυση του πρώτου στην πόλη μας Κοινωνικού Ιατρείου για άπορους και ανασφάλιστους (λεπτομέρειες σε ειδικό ένθετο).

Μέσω του ΣΚΕΠΙ και με την υποστήριξη αλληλέγγυων γιατρών και νοσηλευτών η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας οργάνωσε:

εμβολιασμό των παιδιών ΡΟΜΑ (με τη συνεργασία γιατρών και νοσηλευτών από το ΠΕΔΥ Χαλανδρίου και επιστήμονες του ΕΚΠΑ),

αντιγριπικό εμβολιασμό για  άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, αντιφυματικό εμβολιασμό για τα όλους τους μαθητές  και τις μαθήτριες των σχολείων του Χαλανδρίου,

προληπτικές εξετάσεις για τον διαβήτη, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το HIV, τον καρκίνο του παχέως εντέρου, το Alzeihemer(σε συνεργασία με το Καρέλειο Ίδρυμα),  την κύφωση- σκολίωση και την οστεοπόρωση (σε συνεργασία με το σύλλογο Πεταλούδα). 

koin pol2

 

ενημερωτικές  εκδηλώσεις για την προστασία από τον ιό της γρίπης, την υγιεινή των χεριών.

Στα δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις εργαζόμενες στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού Εφήβου και Οικογένειας που εδρεύει στο ΣΚΕΠΙ του δήμου Χαλανδρίου (παιδοψυχίατρος, παιδοψυχολόγοι και  ειδικοί παιδαγωγοί) ομιλίες ευαισθητοποίησης των γονέων σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες,  την υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς και την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων Παπάγου 7 οργανώθηκε από τους τομείς Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων του Χαλανδρίου με ομιλητή τον παιδοψυχίατρο Πέτρο Πολυχρόνη και τίτλο «Μεγαλώνοντας με τα παιδιά μας σ' έναν κόσμο που αλλάζει».

 

Ο δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για δωρεάν ψηφιακών μαστογραφιών για γυναίκες 40-69 ετών. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής πρόσφερε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε άνεργους και ανασφάλιστους νέους ηλικίας 25-26 ετών. Στα ΚΑΠΗ και στα Δημοτικά Ιατρεία, συνεχίστηκε ο τακτικός έλεγχος σακχάρου και πίεσης, ενώ καθιερώθηκε η εβδομαδιαία κατ’ οίκον νοσηλεία σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Δήμος διέθεσε το ποσό των 100.000 ευρώ για την εξασφάλιση τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Παράλληλα  ενίσχυσε  εκδηλώσεις των εργαζομένων σ’ αυτό και εθελοντών στην κεντρική πλατεία ή σε σουπερ μάρκετ της πόλης μας, με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών για τους ωφελούμενους. Στο Κέντρο Νεότητας οργανώθηκε για τον ίδιο σκοπό ρεσιτάλ τραγουδιού με την σοπράνο Ευτυχία Καραουλάνη. Διοργανώθηκαν επίσης συναυλίες Αλληλεγγύης για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, άλλων κοινωνικών δράσεων, καθώς και θεατρική παράσταση με συγκέντρωση ρούχων για τους πολιορκημένους στο ηρωικό Κομπάνι.

Η δομή συσσιτίων εξασφάλισε καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου γεύματα για περισσότερους από 200 αδύναμους συμπολίτες μας, σε πολλούς εκ των οποίων το γεύμα μεταφέρεται κατ’ οίκον.

Ο δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» σε συνεργασία με την Εταιρεία  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας  (ΕΠΑΨΥ) με σκοπό την αλληλεγγύη και την αυτοβοήθεια στις συνθήκες της κρίσης. Στο κέντρο Νεότητας οργάνωσε εκδήλωση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με την Κίνηση χειραφέτησης «Μηδενική ανοχή»  και την ομάδα Καλλιτεχνών με αναπηρία. Στον ίδιο χώρο εφαρμόζεται για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «άσκηση και βελτίωση της κίνησης μέσα από τη χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας» σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας.

Στα ΚΑΠΗ της πόλης μας εξακολουθούν να λειτουργούν οι  υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, φυσικοθεραπείας και προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

koin pol4

 

Η χορωδία, την οποία διευθύνει η μουσικοπαιδαγωγός Ρία Θεοδώρου και έχει μέλη από τα 3 ΚΑΠΗ, παρουσίασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια στην καλοκαιρινή γιορτή (Ιούνιος 2015) και στη γιορτή για την τρίτη ηλικία (2 Οκτωβρίου 2015. Τα μέλη των ΚΑΠΗ είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Βορρέ.

koinpol5

Τον Αύγουστο του 2015  πραγματοποιήθηκαν οι 7ήμερες διακοπές στον Ψαθόπυργο Αχαΐας, όπου συμμετείχαν 240 ηλικιωμένοι.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χαλάνδρι μαζί με το Ναύπλιο είναι οι μόνοι δήμοι που εξακολουθούν να προσφέρουν αυτό το σπουδαίο ευεργέτημα στους ηλικιωμένους. Στο ΚΑΠΗ της Τούφας συνεχίστηκε το πρόγραμμα χορού με τη συμβολή εθελοντών. Επίσης άρχισε να λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης βιβλίων, η οποία οργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη, που πρόσφερε και πολλά βιβλία για τη βιβλιοθήκη.

koin pol6

Στο ΚΑΠΗ του Κάτω Χαλανδρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  η αποκριάτικη γιορτή με τη συμβολή των εργαζομένων και των μελών. Στον ίδιο χώρο έγιναν απογευματινές ενημερωτικές ομιλίες. Τα μέλη του ΚΑΠΗ συνεργάστηκαν με εθελόντρια δημοσιογράφο και εξέδωσαν το έντυπο «Νέα των ΚΑΠΗ Χαλανδρίου». 

Για το έτος 2015-2016 συνεχίζει η Λέσχη Ανάγνωσης βιβλίων και οι ομάδες: Τύπου, Χορού και  Χορωδίας, ενώ προστέθηκαν και οι ομάδες Χειροτεχνίας, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Συζήτησης για τις ανθρώπινες σχέσεις, Θεάτρου, Συμπαράστασης- Αλληλεγγύης και Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής.

Ο Δήμος συνεργάστηκε με την περιφέρεια Αττικής για τη διανομή φρούτων (Σεπτέμβρης 2014 και Σεπτέμβρης 2015) σε δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Κάρτας Αλληλεγγύης, αλλά και σε άλλους πολίτες του Χαλανδρίου.  Ανέλαβε την καταγραφή και εξυπηρέτηση ατόμων που μπορούν να ενταχθούν στο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Επίσης συνεργάστηκε με τους δήμους Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Νέας Φιλαδέλφειας για την εξυπηρέτηση Αστέγων που δικαιούνται συμμετοχής στο διαδημοτικό πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών που λειτουργεί στην πόλη μας εξυπηρετεί όλο και μεγαλύτερο αριθμό γυναικών του Βόρειου Τομέα, που καταφεύγουν σ’ αυτό για νομική συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνικές υπηρεσίες. Με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας κατά της βίας εναντίον των γυναικών (25/11/14) οργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Αναζητώντας απαντήσεις στο φαινόμενο της έμφυλης βίας».

Από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας εκπονήθηκαν σχέδια δράσης Α) για την προστασία ευπαθών ομάδων σε περίπτωση πολύ χαμηλών ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών και Β) για τους χώρους  καταφυγής και καταυλισμού του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Επίσης εκπαιδεύτηκαν εθελοντές στη χρήση πυροσβεστικών κρουνών για ενδεχόμενη πυρκαγιά στη Ρεματιά.

Στον μικρό ξενώνα που λειτουργεί στο Κάτω Χαλάνδρι, με την σημαντική  συνεισφορά αλληλέγγυων συμπολιτών μας, φιλοξενήθηκαν τουλάχιστον18  πρόσφυγες από τη Συρία (μεταξύ των οποίων κάποιες μητέρες με τα παιδιά τους) και Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει από χρόνια στη Συρία ως πρόσφυγες.

koin pol3

Ο δήμος συνεργάστηκε με την ΚΕΔΕ και τη Σχολή Βοηθών Ιατρικών Επαγγελμάτων (ΣΒΙΕ) προκειμένου να δοθούν 50 υποτροφίες σε νέους που εμποδίζονται να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Ο δήμος συνεργάστηκε με συλλόγους του Χαλανδρίου , που προσφέρουν κοινωνικό έργο, π.χ. φύλαξη της Ρεματιάς, μαθήματα από την Ένωση Ηπειρωτών κ.λ., ενώ, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου προβλήθηκαν δράσεις κοινωνικών φορέων της πόλης μας, όπως; Σώμα εθελοντών, ΠΕΓΚΑΠ, ΕΠΑΨΥ,  σύλλογος Μικρασιατών «Ρίζες», «Μαζί να τα Φάμε», Σύλλογος για την προστασία της Ρεματιάς, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κ.λ.

Ευγενία Κατούφα , Δημοτική Σύμβουλος

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 15:48
επιστροφή στην κορυφή