Menu

stasibanner

Για τη διοικητική αποβολή του ΠΑΚ

Πριν από μετρικούς μήνες το φθινόπωρο του 2016 το ΔΣ πήρε απόφαση για την διοικητική αποβολή του σωματείου ΠΑΚ από δημόσιο χώρο που αυτό χρησιμοποιούσε.

Πρόκειται για τμήμα του   υπογείου   των κερκίδων του αθλητικού κέντρου της οδού Αποστολοπούλου  το οποίο χρησιμοποιούσε  χωρίς να υπάρχει καμία άδεια για αυτό, χωρίς να πληρώνει αντίτιμο για αυτό, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους παραχωρητήριο για αυτό, χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο ασφάλειας για αυτό. Δημοτικά τέλη για την συλλογή των σκουπιδιών του δεν πλήρωνε ποτέ, όπως και νερό και ρεύμα. Αυτά τα πληρώναμε εμείς.

Την επόμενη της ψηφοφορίας και ενώ στο ΔΣ αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις ενημερωθήκαμε όλοι από ανακοίνωση του εν λόγω σωματείου ότι το ΠΑΚ ξεκινούσε κανονικά εγγραφές στα τμήματά του. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Είχαν μεσολαβήσει αρκετά γεγονότα που σχετίζονταν με αυτό που είχε αναπτυχθει όλα αυτά τα χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο από το σωματείο: η φιλοξενία (!) προ πολλού είχε γίνει ιδιοκτησία και η σχέση ιδιοκτησίας γρήγορα  έγινε σχέση εξουσίας.

Το σωματείο άνοιγε και έκλεινε τον δημόσιο χώρο έβαζε λουκέτα και καθόριζε την προσβασιμότητα του καθένα σε αυτό κατά όπως ήθελε. Αν τυχόν σπάγαμε λουκέτα για να είναι ανοιχτό το γηπεδάκι του μπάσκετ ή για να ορίζει ο δήμος την προτεραιότητα στην χρήση του αυτοί φρόντιζαν να το ξανασπάνε και να το αλλάζουν με άλλο. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την βαριά κλειδαριά που αναγκάστηκαν να βάλουν προκειμένου να ελέγχουν αυτοί τον χώρο και αναγκάστηκε η αυτεπιστασία να το κόψει μαζί  κομμάτι από την σιδεριά για να απελευθερώσει την πρόσβαση.

Η αποβολή του σωματείου την προηγούμενη βδομάδα είχε να κάνει και με την αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών Πυροπορστασίας που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στα αθλητικά κέντρα του Χαλανδρίου. Εργασίες που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση στον χώρο.

Η υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης από την πυροσβεστική  - έληγε το Σάββατο 21/1 και η παράταση υλοποίησης -  διαμορφώνει  για τον συγκεκριμένο χώρο αλλαγή χρήσης: από κύριος χώρος πλέον θα είναι αποθήκη.

Ο λόγος είναι απλός. Υπήρχε κάθετη άρνηση της Πυροσβεστικής για οτιδήποτε άλλο στον συγκεκριμένο χώρο καθώς  δεν έχει έξοδο διαφυγής. Η περίπτωση δε δημιουργίας άλλης εξόδου δεν αποτελούσε κάτι που τεχνικά και οικονομικά θα μπορούσε να εξετασθεί σε ένα κτήριο που δεν είχε οικοδομική άδεια ή κάτι αντίστοιχο και οι γύρω πρασιές για το έδαφος το καθορίζουν.

Ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της νομιμότητας  για αρκετό διάστημα το σωματείο βρισκόταν σε ένα χώρο που δεν πληρούσε προδιαγραφές ασφάλειας όχι μόνο λόγω της γεωμετρίας του αλλά και λόγω φθορών που η χρήση φέρνει  καθώς για πολύ καιρό καμία συντήρηση δεν είχε υπάρξει και καμία πρόνοια δεν είχε αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο σημείο.

Δυστυχώς οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την μέρα της αποβολής του σωματείου ήταν 100% αληθινές. Ο χώρος, χωρίς αρχή μέση και τέλος ήταν ένας περίπου αθλητικός χώρος  - αποθήκη. Από την πρώτη φορά που μπήκαν μέσα σε αυτόν οι μηχανικοί της ΤΥ  - πριν από ενάμισυ χρόνο περίπου – ήταν ίδιος και απαράλαχτος με αυτόν που συναντήσαμε την μέρα της σφράγισης όταν ο δικαστικός επιμελητής κατέγραφε.

Σε λίγο θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης του. Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η αδειοδότηση του κολυμβητηρίου και του τέννις και του υπαίθριου χώρου μπάσκετ. Σε δεύτερη φάση θα αδειοδοτηθούν και οι υπόγειοι χώροι των κερκίδων. Σε κάθε περίπτωση η εξυγίανση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η απόδοση τους για χρήση στους δημότες πάει χέρι χέρι με το ξεκαθάρισμα των σχέσεων που διέπουν την χρήση τους. Και με τον ίδιο τρόπο που οι χώροι που είχαν κληρονομηθεί ως αθλητικοί δεν έχουν θέση στο Χαλάνδρι του 2017 έτσι και οι σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί σε αυτούς δεν πρόκειται να συνεχιστούν στο Χαλάνδρι του 2017.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 17:47
επιστροφή στην κορυφή