Menu

stasibanner

Ρεματιά Χαλανδρίου: Συστηματική αδιαφορία αλλά και επικίνδυνες πρωτοβουλίες από τη δημοτική αρχή

Το πρόβλημα

Είναι γνωστή η σημαντική καταστροφή που έχει υποστεί η Ρεματιά από την διέλευση της Αττικής Οδού. Ένα μεγάλο μέρος της αποψιλώθηκε για τον ίδιο το δρόμο. Η τοποθέτηση των διοδίων στην περιοχή του ρέματος μπορεί να μείωσε το κόστος κατασκευής λόγω της φτηνής γης αλλά μεγάλωσε την έκταση της καταστροφής.

Read More

Η προσπάθεια σύνδεσης της Κηφισίας με την Πεντέλης, όχι  με παράδρομο δίπλα στην Αττική οδό όπως θα ήταν φυσικό αλλά με ανεξάρτητο δρόμο πρώτα από την οδό Λακωνίας και τώρα λίγο βορειότερα με την οδό Φραγκοκλησιάς ολοκλήρωσε την καταστροφή. Εννοείται ότι καμία αποκατάσταση τοπίου δεν έγινε στην περιοχή των έργων (παρόλο που κάτι τέτοιο προέβλεπε ρητά η σύμβαση με την Αττική Οδό) ενώ το μπαζωμένο τμήμα στην ίδια περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρο παρκαρίσματος.

 Η πιο σοβαρή όμως συνέπεια είναι η αποκοπή της Ρεματιάς (λόγω ακριβώς της Αττικής οδού) στην περιοχή του Χαλανδρίου από τη φυσική της συνέχεια που αποτελεί η προέκταση του ρέματος στα Βριλήσσια και την Πεντέλη. Η ρεματιά στην περιοχή του Χαλανδρίου έπαψε να αποτελεί τη συνέχεια ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος και μετατρέπεται σε έναν απομονωμένο χώρο αστικού πράσινου, σε ένα μεγάλο πάρκο.
 Οι συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της ρεματιάς είναι προφανείς. Διακόπτονται οι διαδικασίες φυσικής αναδάσωσης και επικοινωνίας που λαμβάνουν χώρα σε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα.  

Ο κλειστός αγωγός μήκους 100 και πλέον μέτρων κάτω από την Αττική Οδό αποκλείει οριστικά την πρόσβαση σε όσα μικρά και μεγάλα άγρια ζώα επέλεγαν τα πρανή της κοίτης για τις μετακινήσεις τους ενώ οποιαδήποτε επιφανειακή μετακίνηση είναι λόγω του δρόμου απίθανη. 

Ταυτόχρονα αυτό το μεγάλο (για τις Ελληνικές αντιλήψεις) αστικό πια πάρκο πιέζεται και θα πιέζεται ασφυκτικά μέχρι να υποκύψει οριστικά. Και δεν είναι κινδυνολογία. 

Η διοίκηση του Δήμου. 

 Τι κάνει όμως η δημοτική αρχή;

- Ενώ εκπονεί μελέτες για κυκλοφοριακά ή πολεοδομικά θέματα του Δήμου (άλλο αν μένουν στα χαρτιά), αδιαφορεί για την ανάγκη σύνταξης μελέτης για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Ρεματιάς. (τι είδη δένδρων και φυτών επιβάλλεται να φυτευτούν, περιορισμός ή ενίσχυση κάποιων τύπων βλάστησης σε σχέση με άλλους, προστασία της πανίδας που ενδημεί στο χώρο κλπ). Αντίθετα προχωρά στην εφαρμογή προγραμμάτων ακατανόητων ή και επικίνδυνων (βλέπε πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουποειδών ή την εγκατάσταση καμερών με πρόσχημα την πυροπροστασία) που πάντως δεν παύουν να είναι δευτερεύουσας σημασίας.

 - Προβαίνει σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή των πρανών του ρέματος αποψιλώνοντάς τα από τις καλαμιές και τα υπόλοιπα φυτά, τοποθετώντας  τα λεγόμενα «ζαρζανέτια», εγκιβωτίζοντας ουσιαστικά την κοίτη. Σημειωτέον ότι τα έργα αυτά όπως και η εργασία βαρέων μηχανημάτων μέσα στο ρέμα, αντίκεινται στην λογική του προεδρικού διατάγματος που αναφέρεται σε ήπιες παρεμβάσεις εάν υπάρχει ανάγκη.
 - Προκηρύσσει ετήσιες εργολαβίες για τον καθαρισμό της Ρεματιάς, εργολαβίες που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο καθαρισμός όμως γίνεται από ανεκπαίδευτο προσωπικό, χωρίς επίβλεψη, με αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά χόρτα να εξοντώνονται και τα μικρά φυτά της φυσικής αναδάσωσης. Η τεχνητή αναδάσωση ελάχιστα έχει αποδώσει όλα αυτά τα χρόνια, αφού μετά τη φύτευση δεν υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω φροντίδα των νεαρών φυτών.
 - Δεν οριοθετεί την  Α’ ζώνη προστασίας. Ο δρόμος έτσι για αυθαιρεσίες παραμένει ανοικτός ενώ δεκάδες παράνομες χρήσεις δεν απομακρύνονται παρά τα όσα επίσης προβλέπει το προεδρικό διάταγμα προστασίας. Ενδεικτική είναι η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη (υπόθεση 11802) που εγκαλεί το Δήμο χαρακτηρίζοντας τη στάση του «ακραία μορφή κακοδιοίκησης» και ζητά να προβεί άμεσα σε ενέργειες για οριοθέτηση της Α΄ ζώνης και απομάκρυνση όλων των χρήσεων που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα. Από το 2004 που εκδόθηκε η απόφαση ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα με πρωτοβουλία του Δήμου και με την επίκληση διαφόρων αναγκών (πυροπροστασία, περίπτερο προσκόπων, αυθαίρετο εστιατόριο στην οδό Καλαμά)  εγκαθίστανται παράνομες κατασκευές στο χώρο της ρεματιάς.
 - Προχώρησε σε μελέτη για «αναμόρφωση» του θεάτρου, προβλέποντας την αύξηση των θέσεων σε 1.000 και την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων, βαρέως τύπου, μέσα στο ρέμα.
 - Κατέθεσε το «Πρότυπο και Καινοτόμο σχέδιο για τη Ρεματιά» προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε μία προσπάθεια να προχωρήσει σε «αξιοποίηση» του χώρου πάντα σε σχέση με τις δικές του αντιλήψεις. Η μόνη περιβαλλοντική οργάνωση που φαινόταν να συμμετέχει και να συναινεί με τα σχέδια του Δήμου, η  WWF, κατήγγειλε το Δήμο ότι ουδέποτε ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της, την οποία και εγγράφως απέσυρε. Στο ίδιο σχέδιο, αγνοήθηκε προκλητικά η Δ/νση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών [ΔΕΕΑΠ} του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία αποφασίζει με βάση το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της ρεματιάς. Ένα προεδρικό διάταγμα, που την πλήρη εφαρμογή του αρνείται πεισματικά ο Δήμος. Τελικά το σχέδιο απορρίφθηκε πανηγυρικά με τον καταπληκτικό βαθμό 4,5 (με άριστα το 10).
 - Αδιαφορεί για τα οικόπεδα στα πρανή της ρεματιάς που οικοδομούνται αντί να δεσμεύονται σαν χώροι πρασίνου σε μία προοπτική ανάπτυξης και όχι περιορισμού του χώρου. Το κτήμα Πραπόπουλου –παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης του Δήμου- δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί ώστε να ενταχθεί αρμονικά στον ευρύτερο χώρο της Ρεματιάς.
 - Για επιπλέον πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις των παραρεμάτιων οδών, απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων και γενικά όσων προβλέπει το προεδρικό διάταγμα, ούτε λόγος να γίνεται. Και έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από τότε που το προεδρικό διάταγμα έγινε νόμος του κράτους και υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του από τη δημοτική αρχή
 Ο κατάλογος των προβλημάτων αλλά και των ευθυνών των αρμόδιων φορέων δεν έχει τέλος και μία πιο αναλυτική παρουσίαση θα κινδύνευε να είναι κουραστική.
 Γίνεται όμως για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος και της εγκατάλειψης. Δυστυχώς αυτό που φαίνεται να λείπει κύρια από τη μεριά των διοικήσεων του Δήμου είναι ότι ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε η Ρεματιά σαν ένα ενιαίο σύνολο. Ένα ενιαίο σύνολο - πολεοδομικό, οικολογικό, αισθητικό, πρασίνου και πολιτισμού - που πρέπει και μπορεί να προστατευθεί. Αντίθετα οι όποιες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής από τον στοιχειώδη καθαρισμό έως τη μερική στήριξη των πρανών και την πυροπροστασία γίνονται αποσπασματικά, κάτω από την πίεση ευαισθητοποιημένων κατοίκων και δεν εντάσσονται σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό διάσωσης και ανάπτυξης με ευαισθησία χωρίς μικροσκοπιμότητες και συμφέροντα.
 Η λύση
 Υπάρχει λύση; Νομίζουμε ναι. Αρκεί να απεγκλωβιστεί η δημοτική αρχή από τα δεκάδες μικρά και μεγάλα συμφέροντα που προσπαθεί να εξυπηρετήσει. Και να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ειδικού φορέα  που θα έχει σαν αρμοδιότητα ακριβώς αυτό:
 Την ενιαία και συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.
 Ένας φορέας με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων, του Συλλόγου για την Προστασία της Ρεματιάς και άλλων τοπικών ή υπερτοπικών αρμόδιων φορέων. Αυτός ο ανεξάρτητος οργανισμός εάν του δοθούν αρμοδιότητες μπορεί:
 -Να βοηθάει στο συντονισμό της  τεχνικής - νομικής υπηρεσίας για τις πολεοδομικές παραβάσεις και καταγγελίες.
 -Να προγραμματίζει τον περιοδικό έλεγχο από την τεχνική υπηρεσία για διαπίστωση τυχόν παρανομιών
 -Να συντονίζει γεωπόνους και υπηρεσία πρασίνου.
 -Να αποσπάσει από το δυναμικό του δήμου υπαλλήλους για μόνιμη και συνεχή απασχόληση στη Ρεματιά.
 -Να οργανώνει τον προγραμματισμό για τον καθαρισμό και την αναδάσωση μετά από τη σύνταξη μελέτης, να συντονίζει τη φύλαξη από φωτιά, το παράνομο παρκάρισμα, την απόρριψη σκουπιδιών και μπαζών κλπ.
 Βέβαια πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η οριοθέτηση της Α' ζώνης προστασίας όπως επιβάλει το προεδρικό διάταγμα, η απομάκρυνση όλων των παράνομων χρήσεων όπως και η άμεση διακοπή εγκιβωτισμού με «ζαρζανέτια» με την παράλληλη προκήρυξη μελέτης για τη στήριξη των πρανών με φυσικά μέσα..
 Η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων και των προτάσεων αυτού του φορέα δεν είναι αδύνατη. Μία πρώτη βάση μπορούν να αποτελούν τα δημοτικά τέλη από τις «οχλούσες» επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετ, γραφεία και καταστήματα που δραστηριοποιούνται) στην ευρύτερη περιοχή της Ρεματιάς και το ποσό αυτό να αποτελεί ειδικό κονδύλι στο  δημοτικό προϋπολογισμό. Άλλωστε αυτά τα τέλη- παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου- μέχρι τώρα δεν εισπράττονται ώστε η έλλειψή τους να στερήσει την πόλη από άλλες υπηρεσίες.
 Επίσης μπορεί να βρεθούν παράλληλες πηγές χρηματοδότησης με τη διοργάνωση ήπιων δραστηριοτήτων (η Στάση έχει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις) που θα είναι σε αρμονία με το πνεύμα του προεδρικού διατάγματος και βέβαια με την ομόφωνη συμφωνία αυτού του ενιαίου φορέα διαχείρισης και των κατοίκων της περιοχής.
 Όπως έχουν αποδείξει διαχρονικά οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης, μπορούν να βοηθήσουν στη σωτηρία και επιβίωση της Ρεματιάς. Το έχουν αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν Αυτό που και πάλι λείπει, είναι η στοιχειώδης διάθεση από τη δημοτική αρχή.
 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 04 Αυγούστου 2014 10:55
επιστροφή στην κορυφή