Menu

stasibanner

Mια απάντηση στην εφημερίδα "Προφιλ" για το θέμα του καταυλισμού των τσιγγάνων.

Αγαπητέ κ. Νόμπελη

Στο τεύχος 71 της εφημερίδας σας «Προφίλ της Πόλης», μου κάνετε την τιμή να αναφερθείτε και στο πρόσωπό μου.
Κατά λέξη στο άρθρο σας «Τον (κακό τον) καιρό των τσιγγάνων ...», (σελ 2), γράφετε: 

«Τουλάχιστον, τα βαν που περνούν με τη μουσική στη διαπασών και με τα ποιήματα ... του Γκάτσου αποτυπωμένα στο πίσω παρμπρίζ (Έφαγα δυο τρία μάνγκο, μ 'έπιασε τσιρλιό, ρε Βάνγκο) ξεσηκώνουν τον κόσμο για λίγα δευτερόλεπτα, δε γίνεται αυτό το ... πάρτυ που υφιστάμεθα κάθε βράδυ. Και ποιος κρατικός λειτουργός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε άυπνοι στη δουλειά μας κάθε μέρα? Επίσης, μήπως τώρα που ο κ. Ευθυμίου (της «Αντίστασης») τελειώσει με τις ράμπες, ευκαιρήσει να πεταχτεί μέχρι τα δικαστήρια να υπερασπιστεί τους ιδιοκτήτες, των οποίων οι τσιγγάνοι έχουν καταπατήσει εδώ και χρόνια τις περιουσίες? Γιατί, από όσο θυμάμαι για να φύγουν οι κατασκευές από τις καφετέριες στην πλατεία έκανε σημαία τη νομιμότητα. Θα το επαναλάβει και τώρα για τους ταλαιπωρημένους ιδιοκτήτες, που ουσιαστικά έχουν χάσει την περιουσία τους? »

Παρά το ασύντακτο - και εν πολλοίς ακατανόητο - περιεχόμενο του κειμένου σας, θα σας παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να σας κάνω κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις

α) Δεν κατασκευάζω «ράμπες» ώστε να τις τελειώσω. Θέλω να πιστεύω ότι αναφέρεστε σε κάποιο γεγονός, πλην όμως, εγώ τυχαίνει να το αγνοώ πλήρως. Ελπίζω να με συγχωρήσετε που δεν γνωρίζω όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη και να μη με εγκαλέσετε και γι 'αυτό. Μπορεί ως ενεργός πολίτης να ασχολούμαι με κάποια από τα πολλά προβλήματά της, αλλά πιστέψτε με, αυτό γίνεται σε βάρος του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου που διαθέτω. Άλλωστε, σε αντίθεση με εσάς, δεν κατέχω κάποια θεσμική θέση στη διοίκηση του Δήμου.

β) Στο ερώτημά σας αν «θα ευκαιρήσω να πεταχτώ μέχρι τα δικαστήρια», σας ενημερώνω ότι δεν σκοπεύω να παρευρεθώ. Καταλαβαίνετε ότι μου είναι πρακτικώς αδύνατο να παρίσταμαι στις εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, δικαστικές διαμάχες που φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν μεταξύ των συμπολιτών μας, για κτηματικούς, οικονομικούς, συναισθηματικούς και ποιος ξέρει ποιους άλλους λόγους. Ελπίζω ότι αντιλαμβάνεστε το παράλογο της απαίτησής σας.

γ) Εάν με αυτό που αναφέρετε υπονοείτε ότι εγώ ή η παράταξη στην οποία ανήκω επιθυμούμε τη διατήρηση του καταυλισμού, μάλλον κάνετε λάθος. Άλλωστε δεν την επιθυμούν ούτε οι ίδιοι οι τσιγγάνοι. Αναγκάζομαι λοιπόν να σας επισυνάψω αποσπάσματα από την τελευταία ανακοίνωση της παράταξής μας «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», τον Δεκέμβριο του 2007 Μάλλον θα έπρεπε να τη γνωρίζετε αφού κατατέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου είστε μέλος. Σε κάθε περίπτωση δημοσιεύτηκε και στο τεύχος 21 (σελ.8) της εφημερίδας μας «Στάση στο Χαλάνδρι», το Νοέμβριο του 2007.

«Μία κοινωνική ομάδα, τοπικά εντοπισμένη άρα και εύκολα προσβάσιμη από τους αρμόδιους, αποτελούν και οι δεκάδες τσιγγάνοι του καταυλισμού στο Χαλάνδρι. Αν και οι περισσότεροι είναι δημότες Χαλανδρίου, διαβιούν για δεκαετίες κάτω από άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τη διαχρονική αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες δράσεις εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και αφορούσαν προγράμματα προληπτικής ιατρικής ή πρόσβασης στην εκπαίδευση, υλοποιήθηκαν από ανεξάρτητους φορείς όπως οι Γιατροί του Κόσμου ή το Πανεπιστήμιο. Ακόμα όμως και όταν εκδηλώνεται το ενδιαφέρον του Δήμου, τα αποτελέσματα μάλλον δημιουργούν προβληματισμό. Το θέμα της δανειοδότησης και μεταστέγασής τους με ευθύνη του Δήμου λιμνάζει, αφού έχουν προεγκριθεί μόνον τα μισά από τα πενιχρά δάνεια, ενώ δεν έχει προχωρήσει καθόλου η ανεύρεση οικοπέδων και η ανέγερση κατοικιών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής αλλά και του νόμου. Η δε κατάσταση στον καταυλισμό παραμένει άθλια, αν και τους τελευταίους μήνες υποτίθεται ότι διατέθηκε το αστρονομικό ποσό του 918.000 ευρώ για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου .......

.... Η παράταξή μας πέρα ​​από την αυτονόητη υποστήριξη των αιτημάτων του συλλόγου των Ρομ για άμεση δανειοδότηση όλων των οικογενειών και εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης με την ευθύνη του Δήμου, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον νόμο, επεξεργάζεται και θα φέρει άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο ένα σχέδιο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση. Πυρήνας αυτού του σχεδίου είναι η αξιοποίηση όλου του νομικού πλαισίου για τη δημιουργία και λειτουργία ενός ιατροκοινωνικού κέντρου τσιγγάνων με στόχους:

1 Την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

2 Την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα δημόσιας υγείας

3 Την υποστήριξή τους στη ρύθμιση διαδικαστικών και νομικών εκκρεμοτήτων με δημόσιες υπηρεσίες

4 Την ενημέρωσή τους για προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης καθώς και για προγράμματα προκατάρτισης, κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση

5 Τη υποστήριξή τους για ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών αλλά και όσων ενηλίκων το επιθυμούν, αφού σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση

6 Την διοργάνωση πολιτιστικών-αθλητικών εκδηλώσεων και ημερίδων ευαισθητοποίησης στα πλαίσια της αρμονικής συνύπαρξης των τσιγγάνων με τον υπόλοιπο τοπικό πληθυσμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων ιατροκοινωνικών κέντρων προβλέπεται από την κοινή υπουργική απόφαση του 2002 (ΦΕΚ 1295 / Β / 10.4.2002), χρηματοδοτείται από τα ΠΕΠ Αττικής και έχει ήδη αξιοποιηθεί από πολλούς δήμους όχι όμως και από τον δικό μας . »

Σε περίπτωση που ακόμα δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη θέση μας, ζητούσαμε από τη διοίκηση του Δήμου, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων (τζάμπα λοιπόν προσπαθείτε να μας φέρετε σε αντιπαράθεση με τους όποιους γείτονες ή ιδιοκτήτες), σε συνδυασμό με δράσεις που θα έχουν στόχο την κοινωνική τους υποστήριξη και ενσωμάτωση. Και μάλιστα χωρίς την επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού, αφού υπήρχαν κοινοτικά κονδύλια για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Πιστεύουμε ότι τέτοιου τύπου δράσεις αποτελούν υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας, δεν εντοπίζονται μόνο στους τσιγγάνους, αλλά θα πρέπει με την κατάλληλη εξειδίκευση των μέτρων, να απευθύνονται σε οποιαδήποτε ευπαθή κοινωνική ομάδα Ελλήνων πολιτών (ηλικιωμένους, συμπολίτες μας με κινητικά ή άλλα μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ανέργους , μονογονεϊκές οικογένειες, τοξικοεξαρτημένους κλπ). Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι καλύτερο από τη συνήθη πρακτική, να αγνοούμε επιδεικτικά το πρόβλημα και όταν αυτό οξυνθεί, να προσπαθούμε να «φύγει» από εμάς, αλλά αντικειμενικά να «φορτωθεί» σε κάποιους άλλους. Ελπίζουμε να μη διαφωνείτε.

Τέλος ας μου επιτρέψετε να κάνω μία παρατήρηση. Μπορείτε να είστε εμπαθής με πρόσωπα ή παρατάξεις. Δικαίωμά σας. Όμως, τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, όσους κυβέρνησαν ή κυβερνούν ακόμα αυτόν τον τόπο, να κάνουν μία περιγραφή της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, σαν ουδέτεροι δημοσιογράφοι. Και να μην αναλαμβάνουν στο ελάχιστο την ευθύνη που τους αντιστοιχεί. Όταν λοιπόν στο ίδιο άρθρο αναρωτιέστε «δεν ξέρω ποιος διάολος είναι υπεύθυνος να βρούμε την ησυχία μας», αυτό το ερώτημα οφείλετε να το απευθύνετε πρωτίστως στον εαυτό σας ή στην παράταξή σας, αφού διοικείτε το δήμο τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και να μην ειρωνεύεστε πολίτες, επειδή δεν σας αρέσει η κριτική που ασκούν στον τρόπο που διοικείτε. Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σας αδικεί.

επιστροφή στην κορυφή