Menu

stasibanner

Κλειστοί αθλητικοί χώροι,παιδικοί σταθμοί, αξιολόγηση υπαλλήλων τα θέματα του πρώτου μετεκλογικού δημοτικού συμβουλίου

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνεδρίασε στις 4/6/14. Τα θέματα που είχαν συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη ήταν δέκα, προστέθηκαν άλλα πέντε και τελικά συζητήθηκαν μόνο τα έξι από αυτά.

Το θέμα που τέθηκε πρώτο ήταν αυτό της αξιολόγησης των υπαλλήλων του δήμου. Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου,  Σοφία Κορωναίου, τόνισε ότι ο σχετικός νόμος επιβάλλει μια αξιολόγηση που θα χρησιμοποιηθεί για απολύσεις εργαζόμενων και ταυτόχρονα συρρίκνωση ή και πλήρη κατάργηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών προς τους δημότες. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει αποφάσεις για την καταγγελία και την προώθηση  αιτήματος για την κατάργηση του νόμου, για την μη υπογραφή καμίας απόφασης για κατανομή ποσοστώσεων αξιολόγησης του προσωπικού του δήμου Χαλανδρίου από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών του, και την απαίτηση από την ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ακύρωση του νόμου, τόσο στην πράξη όσο και θεσμικά.

Για το θέμα αυτό οι εκπρόσωποι της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» τόνισαν ότι το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να στηρίξει πολιτικά, νομικά και ηθικά όλους τους υπαλλήλους του δήμου, που με βάση τις συλλογικές τους αποφάσεις, θα αρνηθούν να συμπληρώσουν φύλλα αυτοαξιολόγησης και εκθέσεις αξιολόγησης, δηλαδή θα αρνηθούν να συνεργήσουν στις προωθούμενες απολύσεις. Πρότειναν ακόμα ο δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ ή και με άλλους δήμους της ευρύτερης περιοχής να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις (κλείσιμο των υπηρεσιών των Δήμων κτλ.) εν όψει της κλιμάκωσης των κυβερνητικών σχεδιασμών για την αξιολόγηση, τις νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις και την κατάργηση δομών και υπηρεσιών των δήμων. Το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε τις δύο παραπάνω προτάσεις μας και περιορίστηκε να εγκρίνει ομόφωνα το σχέδιο απόφασης που πρότεινε ο σύλλογος των εργαζόμενων του δήμου Χαλανδρίου.

Με δεδομένη την παρουσία πολλών εκπροσώπων αθλητικών σωματείων, της ένωσης γονέων, δημοτών που χρησιμοποιούν τους αθλητικούς χώρους και εργαζομένων του δήμου, αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα της αιφνιδιαστικής αναστολής λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου. Τη συζήτηση άνοιξε η  αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών,  Άννα-Μαρία Τσικίνη, η οποία είπε ότι για μεν το κολυμβητήριο «Νίκος Πέρκιζας» χρειάζονται 2-3 μήνες για την ολοκλήρωση των έργων. Από την άλλη πλευρά, το αθλητικό κέντρο «Μάρκος Παπαδάκης» αποτελεί ειδική περίπτωση που θα απασχολήσει και τη νέα διοίκηση, γιατί δεν ανήκει στο δήμο Χαλανδρίου και η χρήση του αναφέρεται σε σχολείο και όχι σε αθλητικό χώρο. Ως εκ τούτου το να περιέλθει το παραπάνω οικόπεδο στην ιδιοκτησία του δήμου αποτελεί καθαρά νομικό θέμα. Συνεχίζοντας η αρμόδια αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι: «Το θέμα αυτό για το Παπαδάκης είναι διαχρονικό και το έχει κληρονομήσει η διοίκηση από την προηγούμενη διοίκηση». Η θέση της δικής μας παράταξης ήταν να γίνει διάβημα προς τον ΟΣΚ, για να λυθεί το συντομότερο δυνατό το χρονίζον θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του «Μάρκος Παπαδάκης».

Η δημοτική σύμβουλος της «Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου», Νατάσα Αγγελοπούλου, έθεσε το εύλογο ερώτημα προς τη δημοτική αρχή για το πώς λειτούργησαν τόσα χρόνια οι αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς τα αναγκαία έργα πυροπροστασίας, όταν στα σχολικά κτήρια γίνονταν αντίστοιχες μελέτες από το 1980 ακόμα.

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος της «Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου», Γρηγόρης Καλομοίρης, τοποθετήθηκε αποδίδοντας μεγάλη ευθύνη  στη διοίκηση του δήμου για την αναστολή λειτουργίας των αθλητικών χώρων. Σημείωσε ότι η περιφέρεια κάλεσε το δήμο να προσαρμοστεί με τα αντίστοιχα έργα μέχρι το τέλος του 2013, αφού έκλεισε τους χώρους για δύο μήνες και πάλι πέρυσι το καλοκαίρι. Η απάντηση του ΟΝΑ ήταν "αίτηση θεραπείας" με το επιχείρημα της μη ύπαρξης ελλείψεων. Μετά το τέλος του 2013 δόθηκε νέα παράταση  έξι μηνών από την περιφέρεια, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Τον Φεβρουάριο του 2014 εγκρίθηκε κονδύλι 78.000 ευρώ, αλλά ο διαγωνισμός δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα μετά την πάροδο του εξαμήνου να κλείσουν οι χώροι.

Μετά το πέρας της σχετικής συζήτησης, το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε τις προτάσεις που κατέθεσε η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου». Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου και με τη συμμετοχή του νεοεκλεγέντος δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μέσα στις επόμενες ημέρες. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανάληψη συντονισμένων πρωτοβουλιών προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι αθλητικοί χώροι του Χαλανδρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει διάβημα στην πυροσβεστική για την άμεση έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, με δεδομένο ότι ολοκληρώνονται τα έργα πυροπροστασίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Επίσης, θα επιδιωχθεί η επίσπευση της κατασκευής τουαλετών ΑΜΕΑ, που δυστυχώς με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου για την απαράδεκτη καθυστέρηση, το έργο δημοπρατήθηκε μόλις την ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (4/6/14). Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννη Κεχαγιόγλου πως: «επαναπαύθηκε η διοίκηση με τις παρατάσεις που δίνονταν».

Ακόμα έγινε αποδεκτή η αναγκαιότητα να τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες τα κιγκλιδώματα που απαιτούνται στα δύο γήπεδα. Τέλος το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση της παράταξής μας για την πραγματοποίηση διαβήματος του νυν και του νεοεκλεγέντος δημάρχου καθώς και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προς τον Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, με στόχο την άμεση έκδοση αδειών λειτουργίας των αθλητικών χώρων, αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω ενέργειες.

Σχετικά με το θέμα των παιδικών σταθμών, οι εκπρόσωποι της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» έθεσαν τα παρακάτω ζητήματα:

Α. Υπάρχει ενδεχόμενο ο Α και ο Β παιδικός σταθμός να έχουν πρόβλημα στην αδειοδότησή τους, αφού ίσως δεν υπάρχει επάρκεια όσον αφορά τα στατικά τους σε σχέση με τον αντισεισμικό κανονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε το ερώτημα για το ποιο είναι το μέχρι τώρα πόρισμα της τεχνικής υπηρεσίας, καθώς και για το πότε αναμένεται το τελικό πόρισμα.

Β. Ζητήθηκε από τη διοίκηση του δήμου να απαντήσει εάν οι παιδικοί σταθμοί πρόκειται να αδειοδοτηθούν ή όχι. Ειδικότερα, αν ο ένας από αυτούς είναι ήδη έτοιμος, εάν όχι πότε προβλέπεται να ετοιμαστεί και τι έχει προβλεφθεί για το θέμα του εξοπλισμού του σε τραπέζια, καρέκλες κτλ.

Γ. Τονίστηκε επιπλέον, ότι η διαδικασία αδειοδότησης όλων των παιδικών σταθμών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Τυπικά όμως και αφού γίνονται εγγραφές, η αδειοδότηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, για να είναι γνωστός ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτήσουν. Επίσης τέθηκε το σοβαρό θέμα των ελλείψεων σε είδη καθαρισμού (κυρίως χαρτικών που βαρύνουν μέχρι σήμερα τους γονείς). Υπήρξε σχετικός διαγωνισμός που κρίθηκε άγονος και ως εκ τούτου τέθηκε το ερώτημα του χρόνου επανάληψής του. Τέθηκε επίσης ερώτημα για το πότε θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για τα είδη τροφοδοσίας.

Σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα δεν δόθηκε καμιά απάντηση από τους υπεύθυνους της δημοτικής αρχής.

Αναφορικά στο προσωπικό των παιδικών σταθμών οι εκπρόσωποι της παράταξης σημείωσαν ότι από 4/2/14 η γενική διευθύντρια ζήτησε από το δήμο την πρόσληψη συμβασιούχων για τη νέα σχολική χρονιά για τους παλιούς αλλά και για τους νέους, που σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες έπρεπε να έχουν παραδοθεί. Τέθηκε λοιπόν το κρίσιμο ερώτημα που σχετίζεται με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών για τις μέχρι τώρα ενέργειες του δήμου για το αίτημα αυτό και για το αν έχει ζητήσει και πότε από τα αρμόδια υπουργεία την πρόσληψη προσωπικού και πόσο ακριβώς. Και για το ζήτημα αυτό η διοίκηση εξακολούθησε να τηρεί σιγήν ιχθύος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο σοβαρό ζήτημα των τροφείων των παιδικών σταθμών, επισημάναμε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται ακόμη κυριολεκτικά στον αέρα το χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του ΕΣΠΑ πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς. Η παράταξή μας δεσμεύθηκε ότι μετά την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο, θα καταθέσει ολοκληρωμένη εισήγηση για τα τροφεία των παιδικών σταθμών στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 09:09
επιστροφή στην κορυφή