Menu

stasibanner

Για την αντιπλημμυρική προστασία στο Συνοικισμό Κύριο

Όπως όλοι θυμόμαστε, η έντονη βροχόπτωση το Φεβρουάριο του 2013  είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή του Συνοικισμού στο Χαλάνδρι και να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Τα αντιπλημμυρικά έργα που αποφασίστηκαν από την Περιφέρεια και ήδη εκτελούνται (ενίσχυση των πρανών με συρματοκιβώτια, ανακατασκευή των γεφυρών στις οδούς Γρίβα και Σολωμού ώστε να αυξηθεί η διατομή τους, λείανση της κοίτης με μπετόν) είχαν κριθεί ανεπαρκή από την «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου». Όπως εξηγούσαμε τότε:

«Το προτεινόμενο έργο (που προβλέπει και την κοπή των δέντρων) θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή και ταχύτερη ροή του νερού, αλλά μέχρι το σημείο που η ρεματιά μετατρέπεται σε αγωγό. …

Ύστερα από την ολοκλήρωση των έργων, σε  περίπτωση δυνατής νεροποντής θα έχουμε πιο γρήγορη και εύκολη ροή μέχρι το σημείο που πλημμύρησε πέρυσι. Μετά, πολύ φοβούμαστε ότι θα έχουμε μια απ’ τα ίδια: ανάστροφη ροή και πλημμύρες, και μάλιστα σε συντομότερο χρόνο από την έναρξη της νεροποντής…

Πιστεύουμε ότι το έργο που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται δεν θα βοηθήσει καθόλου στην προστασία του Συνοικισμού από μελλοντικές πλημμύρες, σε αντίθεση με έναν επιμελή καθαρισμό της ρεματιάς και κυρίως του κλειστού τμήματός της από κλαδιά και άλλα φερτά υλικά, στο τέλος κάθε καλοκαιριού. Σημειωτέον ότι ο ανώμαλος σήμερα πυθμένας της κοίτης δημιουργεί μικρά σκαλοπάτια και γούβες που κατακρατούν ένα μέρος από το χώμα και τις πέτρες που κατεβάζει η ρεματιά, κάτι το οποίο δεν θα γίνεται πλέον εφόσον ο πυθμένας εξομαλυνθεί. Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης, είναι φυσικά πολύ χαμηλότερο από το κατασκευαζόμενο έργο. Επίσης, εάν ο καθαρισμός γίνεται από συνεργεία μόνιμων υπαλλήλων του Δήμου και όχι μέσω εργολάβων, δεν θα υπάρχει καθυστέρηση μέχρι να εγκριθεί κονδύλι από την Περιφέρεια (όπως σήμερα) και θα γίνεται όποτε είναι η κατάλληλη εποχή. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε επιπλέον και τον έλεγχο για κλαδιά, σπασμένους κορμούς ή σκουπίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να αποφεύγεται το φράξιμο της ρεματιάς στην είσοδο του αγωγού.»

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά επαληθευτήκαμε. Η εικόνα που παρουσίαζε η είσοδος του κλειστού αγωγού μετά από μισή ώρα έντονης βροχόπτωσης ήταν αποκαλυπτική, αφού οριακά απορροφούνταν οι όγκοι του νερού που προσέγγιζαν την είσοδο του κλειστού αγωγού με μεγάλη ταχύτητα. Μπορεί η παρέμβαση της νέας δημοτικής αρχής να ήταν άμεση (αυτοπρόσωπη παρουσία δημάρχου, αρμόδιων αντιδημάρχων και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας, προληπτική άφιξη κατάλληλου μηχανήματος για την απόφραξη του αγωγού) όμως είναι προφανές ότι το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Συνοικισμού, σε βάθος χρόνου,  δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σημειακές παρεμβάσεις. Χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση στο χώρο του ρέματος που θα συμπεριλαμβάνει έργα στήριξης των πρανών, ενίσχυση του πρασίνου καθώς και έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας με υλικά που θα σέβονται το περιβάλλον και δεν θα οδηγούν σε εγκιβωτισμό της κοίτης όπως γίνεται σήμερα. Ευτυχώς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις, η νέα δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

επιστροφή στην κορυφή