Menu

stasibanner

Οδηγίες για να συνθέσετε ένα προεκλογικό φυλλάδιο για τις δημοτικές εκλογές

Ένα σοβαρό προεκλογικό φυλλάδιο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα σας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να έχει τρία μέρη: Πρώτο, μια μεγάλη φωτογραφία σας και ένα σύνθημα (έκτασης ας πούμε μιας σελίδας). Δεύτερο, ένα εκτενές βιογραφικό σας με φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση σας (έκτασης ας πούμε τριών σελίδων). Τρίτο, ένα πρόγραμμα (έκτασης ας πούμε δύο σελίδων). Άρα σύνολο έξι σελίδες κατά προτίμηση μικρού σχήματος (ας πούμε Α5 ή 14X20 εκατοστά) τετραχρωμία.

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για τη σύνθεση του.

Σελίδα πρώτη: Μια μεγάλη φωτογραφία σας με ένα αδιόρατο χαμόγελο και μια έκφραση αποφασιστικότητας είναι ιδανική. Βάλτε σε μια γωνία το όνομα σας και το όνομα του συνδυασμού σας με πολύ μικρά γράμματα. Ένα όνομα, όπως για παράδειγμα «ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ» είναι ουδέτερο και δεν σε εκθέτει σε πολιτικές αναφορές. Τώρα χρειάζεστε ένα σύνθημα, που δεν θα προτρέπει σε δράση για να μην εκτίθεστε, αλλά θα εκφράζει τις προθέσεις σας και θα αναφέρεται εμμέσως στα προσόντα σας. Ένα σύνθημα όπως «Με γνώση, όραμα και ελπίδα» δηλώνει εμμέσως ότι ξέρετε τι κάνετε (εσείς), έχετε ένα όραμα για το μέλλον (το αντικείμενο δεν έχει σημασία, μπορεί να είναι για το δικό σας μέλλον ή για τον μέλλον κάποιων άλλων, γενικώς) και ελπίδα ότι το όραμα σας θα πραγματοποιηθεί (η ελπίδα είναι καλύτερη από τη διεκδίκηση ή την προσπάθεια να υλοποιήσετε το όραμα σας, γιατί η ελπίδα δεν εξαρτάται από σας, οπότε και πάλι δεν δεσμεύεστε για τα πρακτέα σας).

Σελίδες δύο, τρία και τέσσερα: Εδώ πρέπει να εκτεθεί ένα εκτενές βιογραφικό σας με φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση σας. Αλλά προσοχή.

Δεν χρειάζεται να αναφερθείτε στην πολιτική σας ιστορία με αναφορά στο κόμμα του οποίου διατελέσατε μέλος ή στέλεχος, αν το κόμμα αυτό έχει σήμερα απαξιωθεί σε μεγάλα τμήματα των πολιτών και έχει αλλάξει δυο-τρια ονόματα, όπως π.χ. το ΠΑΣΟΚ. Ιδίως αν ήσασταν μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής ή εκδότης περιοδικών του. Τέτοιου τύπου αναφορές περιορίζουν το εκλογικό σας ακροατήριο.

Εάν έχετε στο παρελθόν διατελέσει βουλευτής δεν θα αναφέρετε ούτε το νομό ούτε το κόμμα με το οποίο εκλεχτήκατε. Κινδυνεύετε πρώτον να θεωρήσουν οι δημότες ότι καταφεύγετε στη διεκδίκηση της δημαρχίας επειδή αποτύχατε ως πολιτικός σε μια άλλη περιοχή και δεύτερον να χρεωθείτε την αποστροφή τους για το κόμμα σας και τα πεπραγμένα του, ιδίως αν σχετίζονται με διαπλοκή, διαφθορά, χρεωκοπία της χώρας και άλλα σχετικά.

Εάν έχετε στο παρελθόν διατελέσει μέλος μιας κυβέρνησης να το αποσιωπήσετε απολύτως, ιδίως αν το έργο σας στην κυβέρνηση ως υπουργού ή υφυπουργού σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι πολίτες έχουν συσχετίσει την προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων με την υπερχρέωση της χώρας και την οικοδόμηση αχρείαστων αθλητικών εγκαταστάσεων που σήμερα καταρρέουν, όπως π.χ. το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και άλλα παρόμοια, οπότε θα χρεωθείτε τη συμμετοχή σας σε ένα αλήστου μνήμης και καταστροφικό εκ του αποτελέσματος παρελθόν. Δεν χρειάζεται να απολογείστε για τα κακώς κείμενα, έστω και αν τα «προωθήσατε» και τα «θεσμοθετήσατε» ως υπουργός ή υφυπουργός.

Εάν έχετε στο παρελθόν διατελέσει γενικός γραμματέας υπουργείου περιοριστείτε, χωρίς αναφορά στο κόμμα που κυβερνούσε και στο χρονικό διάστημα της θητείας σας, στα ονόματα των υπουργών που υπηρετήσατε αλλά και στα ονόματα των υπουργών με τους οποίους από τη θέση του γενικού γραμματέα συνεργαστήκατε, αν είναι πολύ γνωστοί.

Περιγράψτε το έργο σας περιλαμβάνοντας όλες τις δραστηριότητες που ανέπτυξε το υπουργείο στο διάστημα που ήσασταν γενικός γραμματέας. Έτσι κι' αλλιώς ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου λόγω των αρμοδιοτήτων της θέσης του υπογράφει τα πάντα. Οπότε ποιος μπορεί να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι όλα οφείλονται σε σας, ιδίως αν χρησιμοποιήσετε τα ρήματα «προώθησε» και «θεσμοθέτησε». Μπορείτε επίσης για να πολλαπλασιάσετε τα έργα σας να περιλάβετε ότι θέλετε υπό το ρήμα «ενέκρινε». Καλό θα είναι να αποφύγετε το ρήμα «υλοποίησε» γιατί τις αποφάσεις ενός υπουργείου κατά κανόνα υλοποιούν άλλα όργανα, φορείς, εταιρίες ή πρόσωπα.
Παράδειγμα: Αν ας πούμε διατελέσατε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γράψετε όλα τα συμβούλια στα οποία θεσμικά προεδρεύσατε ως γενικός γραμματέας, όπως είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ή το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, και παραθέστε όλα τα έργα που τα Συμβούλια αυτά υλοποίησαν με τις αποφάσεις τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Π.χ. το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι σύμφωνα με το νόμο 3028/2002 υπεύθυνο για την προστασία των αρχαιοτήτων, την αναστήλωση μνημείων, την ανάδειξη και τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων, την κατασκευή και διαχείριση των μουσείων, την εποπτεία των ανασκαφών και άλλα. Οπότε ότι έπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως γενικού γραμματέα σας ανήκει. Άλλωστε αφού εσείς προεδρεύσατε στις συνεδριάσεις του και εσείς υπογράψετε τις αποφάσεις του, είναι πολύ απλό να αντικαταστήσετε το «του» με το «μου», οπότε οι αποφάσεις του να θεωρηθούν αποφάσεις σας. Απαριθμήστε λοιπόν όλα τα μουσεία, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους , όλα τα πολιτιστικά κέντρα, όλα τα νεώτερα μνημεία της χώρας κλπ. αφού σε καθένα από αυτά κάτι θα έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Κατασκευή, επέκταση, επισκευή, συντήρηση κ.α. Διακοσμήστε το βιογραφικό σας τρισέλιδο με μερικές φωτογραφίες σας με γνωστά πρόσωπα.

Σελίδες πέντε και έξι: Εδώ πρέπει να εκθέστε ένα εκλογικό πρόγραμμα με τα σχέδια σας για την πόλη για την υλοποίηση των οποίων ζητάτε την ψήφο των πολιτών. Δεν χρειάζεται να είναι αναλυτικό για να μην δεσμεύεστε για το εφικτό ή μη και να μην εκτίθεστε με την ενδεχόμενη άγνοια σας για ότι έχει γίνει ήδη στην πόλη από την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου.
Γι' αυτό τιτλοφορήστε αυτό το μέρος του φυλλαδίου σας «Οι άμεσες προτεραιότητες μας...» και όχι το «πρόγραμμα μας» ή τα «σχέδια μας».

Περιγράψτε κάποιους στόχους, αλλά πολύ περιληπτικά και πολύ γενικά. Μπορείτε να είστε συγκεκριμένος, αν και διατρέχεται τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί το «όραμα» σας από μερικότητα, αλλά πρέπει να είστε και διακηρυκτικός για να έχει το «όραμα» σας γενικότητα. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείστε ενεστώτα διαρκείας και όχι μέλλοντα χρόνο. Δημιουργεί την εντύπωση ότι το μέλλον είναι ήδη παρόν.

Παράδειγμα: Ανακατασκευάζουμε (ενεστώτας διαρκείας, δηλαδή τώρα και στο εξής) τα πεζοδρόμια. Η πόλη θα αποκτήσει πεζοδρόμια που να περπατιούνται, πεζοδρόμια φιλικά για παιδικά καρότσια & αναπηρικά αμαξίδια (το όραμα γενικώς και αορίστως). Αυτό αρκεί. Δεν χρειάζονται τεχνικές ή οικονομικές λεπτομέρειες. Άλλωστε το «όραμα» σας βασίζεται στην «ελπίδα» σας, όχι στο σχεδιασμό ή την πρόβλεψη σας.
Προσοχή, όμως! Μην περιλάβετε έργα που έχουν ήδη σχεδιαστεί και προωθούνται από την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου γιατί έτσι αποδεικνύετε άγνοια της πραγματικότητας.

Παράδειγμα: Υπόγειο παρκινγκ στην κεντρική πλατεία ή δημιουργία χώρων άθλησης ή ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. μέσω διαδικτύου.
Μπορείτε, όμως, να διακηρύξετε έργα που η υλοποίηση τους δεν εξαρτάται από σας. Δεν θα χρειαστεί να λογοδοτήσετε για την μη πραγματοποίηση τους, αλλά εάν πραγματοποιηθούν θα πιστωθείτε τη διεκδίκηση τους.

Παράδειγμα: Αναδιάταξη των δρομολογίων των τρόλεϊ και των λεωφορείων που εξυπηρετούν την πόλη ή ένταξη στις άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας του Μετρό μιας νέας γραμμής, άσχετα από το αν προβλέπεται στα σχέδια επέκτασης των γραμμών του μετρό ή παροχή καθολικής πρόσβασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο φυσικό αέριο.
Ένα τέτοιο φυλλάδιο θα προκαλέσει σίγουρα το ενδιαφέρον των πολιτών του Δήμου και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κακοτοπιές του συγκεκριμένου. Καλύτερα γενικά και αόριστα, παρά συγκεκριμένα και σαφή.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 14 Απριλίου 2019 05:19
επιστροφή στην κορυφή