Menu

stasibanner

Η νέα απόχη-απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι εξελίξεις στην ΚΕΔΕ

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την Παρασκευή 24/10/2014, αποφάσισε την συνέχιση της αποχής- απεργίας, μέχρι τις 31/12/2014, ενάντια «στην συγκριτική αξιολόγηση» αλλά και τον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των Συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια».

 

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε το Γενικό Συμβούλιο στις 19/9/2014, που είχε προκυρήξει απεργία- αποχή, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου .

Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου η ΠΟΕ- ΟΤΑ, «συνεχίζει τον αγώνα ενάντια:

  • Στην εφαρμογή της κατάπτυστης «συγκριτικής αξιολόγησης»
  • Στον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των Συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου με διαφορετικά κριτήρια
  • Στις απολύσεις και τη διάλυση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Η συγκυβέρνηση και η τρόικα δεν φεύγουν από μόνοι τους... αν δεν τους διώξουμε εμείς με το δικό μας καθημερινό και διαρκή αγώνα.

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ... ΟΛΟΙ..»

Την απόφαση αυτή, το Γενικό Συμβούλιο την απέστειλε με εξώδικο στον «Υπουργό Εσωτερικών…και στο Ελληνικό δημόσιο, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών». Στο εξώδικο αναφέρεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι «δεν αποσκοπεί στην ανεύρεση και επιβράβευση των αξιοτέρων υπαλλήλων αλλά στην δημιουργία δεξαμενής υποψηφίων διαθεσίμων ή απολυμένων, προκειμένου να είστε σε θέση να ικανοποιήσετε τις ήδη αναληφθείσες μνημονιακές δεσμεύσεις σας απέναντι στην τρόικα», απευθυνόμενη στο Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Επιπλέον συνεχίζει, λέγοντας ότι ο επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνοι «δεν αφορά στην εξεύρεση πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων αλλά θέτει νέα κριτήρια και μάλιστα, κατά την αντίληψη του κάθε Επιθεωρητή, αναφορικά με την ακρίβεια και την νομιμότητα της μετατροπής, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι έγιναν Αορίστου Χρόνου μετά από αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, κρίση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και του Α.Σ.Ε.Π». Στο εξώδικο αναφέρει ότι η συνέχιση της απεργίας- αποχής μέχρι της 31/12/2014, είναι συνέπεια του γεγονότος ότι στις «σαφείς και πλήρως εμπεριστατωμένες αιτιάσεις μας, ουδεμία μέχρι σήμερα απάντηση έχετε δώσει, κωφεύοντας πλήρως και προωθώντας την δημιουργία παρανόμων καταστάσεων».

Ο παροξυσμός της κυβέρνησης και του Υπουργείο Εσωτερικών, έχει φθάσει σε άλλα επίπεδα, στην προσπάθεια της να βρει τους 6.500 απολυμένους για να «τιμήσει» τις συμφωνίες της με την Τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Ρεθύμνου, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που διενεργούν τον προσχηματικό επανέλεγχο, έφτασαν στο σημείο, να ζητήσουν παρουσιολόγια και καταστάσεις κίνησεις δημοτικών οχημάτων, ώστε να τα «αντιστοιχήσουν» με τις έγγραφα που βεβαίωναν ότι οι, τότε, συμβασιούχοι υπαλληλοι, όντως εργάζονταν στο δήμο, το διάστημα που προέβλεπε ο νόμος, για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Όμως ο νόμος προβλέπει ότι οι υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν αυτά τα στοιχεία, πέραν των τριών χρόνων από την έκδοση τους. Επί της ουσίας, ένα όργανο που «ελέγχει» τη Δημόσια Διοίκηση, ζητάει έγγραφα από υπηρεσίες, ενώ αυτές δεν είναι υποχρεωμένες να τα διατηρούν! Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει το Υπουργείο και οι ελεγκτές του, ώστε να τελεσφορήσει το «σαφάρι» των 6500 απολύσεων. Και όλα αυτά στο όνομα της νομιμότητας.

Το εξώδικο κοινοποιήθηκε και στην ΚΕΔΕ, όπου οι εξελίξεις τρέχουν

Το εξώδικο κοινοποιέιται και την ΚΕΔΕ, που όμως αυτήν την περίοδο απ’ ότι φαίνεται έχει να ασχολήθει με διαφορετικά ζητήματα, όπως αν θα καταφέρει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης να «μοντάρει» την ένταξη του Μπουτάρη στο Δ.Σ., και πως θα διαχειριστεί τις απαραίτητες «τράμπες», για να το επιτύχει. Απ’ ότι φαίνεται η διαφορά στάσης του επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γ. Ιωακειμίδης (δήμαρχος Αγίου Ιώαννη- Ρέντη), που αρνήθηκε να προχωρήσει στον «επανέλεγχο» και την αξιολόγηση, και του Γ. Μπουτάρη, ο οποίος απείλησε ότι στον «δικό του» δήμου, οι διαδικασίες θα υλοποιηθούν ακόμα και με παρουσία εισαγγέλεα (προκαλώντας την οργισμένη απάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ), δεν δημιουργεί ζητήματα στην σύμπλευσή τους στην ΚΕΔΕ…

Εξάλλου ερώτημα παραμένει εάν το νέο Δ.Σ. προτίθεται να συμβάλλει με κάποιον τρόπο στην προστασία των υπηρεσιών της Τ.Α., ή θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενου Δ.Σ., που περιοριζόταν στην ανάδειξη των προβλημάτων των δυο αυτών διαδιακασιών (αξιολόγηση και επανέλεγχος), φτάνοντας μέχρι την «έσχατη» πράξη αντίστασης, να ζητήσει την αναστολή του επανέλεγχου και την εκκίνηση διαλόγου με το Υπουργείο για την αξιολόγηση. Προφανώς δεν έδειχνε καμία διάθεση για να αναλάβει την πρωτοβουλία να εμποδίσει τον επανέλεγχο, περιμένοντας απλά το Υπουργείο, που επιβάλλει αυτήν τη διαδιακασία, να την αναστείλει μόνο του, και να «κουβεντιάσει» για την αξιολόγηση. Βέβαια το Υπουργείο, χωρίς καμία καθυστέρηση, ξεκίνησε μόνο του τον διάλογο, με τους πρώτους 5 δημάρχους, μεταξύ των οποίων και τον Δήμαρχο Χαλάνδριου. Βεβαια στο διάλογο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών εκπροσωπείται από τον Εισαγγελέα (δείτε εδώ στιγμιότυπα και δηλώσεις, από την πρώτη φάση του "διαλόγου", με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου)…

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε, πως η νέα πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και ο νέος πρόερος του Δ.Σ., θα αντιμετωπίσει τα σημαντικά αυτά ζητήματα. Εξάλλου ο τίτλος της παράταξης του κ. Πατούλη (Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση), αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Εκτός κι αν η «μαρκίζα» είναι λάθος, κι αντί για «ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση», το έργο θα τιτλοφορείται «Ανατροπή της Αυτοδιοίκησης». Ας ελπίσουμε ότι η fast track ανάδειξη του νέου προέδρου , που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Πατούλη, και απουσία του συνόλου της αντιπολίτευσης, γίνεται για το «καλό» της αυτοδιοίκησης, κι όχι για να δοθεί το στίγμα(«αποφασίζουμε και διατάζουμε») της θητείας του.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 16:12
επιστροφή στην κορυφή