Menu

stasibanner

Όταν ένας ιατρικός σύλλογος, στρέφεται ενάντια σε αυτοοργανωμένες δομές κοινωνικής αλληγγύης- Η περίπτωση της Άρτας

Το Κοινωνικό Ιατρείο -Φαρμακείο (ΚΙΦ) Άρτας, δεν είναι παρά ένα από τα δεκάδες κοινωνικά ιατρεία που υπάρχουν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα και λειτουργούν ως αυτόνομες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στα θύματα της οικονομικής κρίσης, στους φτωχούς, στους αδύναμους και στους ανασφάλιστους. Με αυτή του την τοποθέτηση στο προφίλ του στο facebook το ΚΙΦ Άρτας δίνει ξεκάθαρα το στίγμα του και συμμετέχει στην προσπάθεια όλων των δομών αλληλεγγύης να στηρίξουν την υγεία ως κοινωνικό αγαθό, δίνοντας όχι μόνο διέξοδο στο σήμερα αλλά και συμβάλλοντας ουσιαστικά στο να ανοίξει δρόμος για ένα μέλλον αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας.

Σήμερα, λειτουργούν πανελλαδικά 51 δομές αλληλεγγύης στην υγεία.

 

Με δεδομένη τη στήριξη γιατρών, φαρμακοποιών και αλληλέγγυων πολιτών καθώς και της κοινωνίας της Άρτας, αλγεινή εντύπωση αλλά και μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η στάση του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης , οποίος στις 30/4 δημοσίευσε ανακοίνωση κατά του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Άρτας, αναφέροντας τα εξής:

«...υπάρχει περιοριστική απαρίθμηση ως προς το ποιοι λαμβάνουν την άδεια ιατρείου ή πολυιατρείου, πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις του ως άνω Π.Δ. και να ληφθεί νόμιμη άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλιώς η λειτουργία είναι παράνομη και ευθύνονται και ατομικά οι γιατροί που μετέχουν σε μη σύννομο πολυιατρείο» και ότι

«δεν είναι γνωστό με ποια σχέση παρέχουν οι γιατροί τις υπηρεσίες τους, αν είναι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ή αν παρέχεται εθελοντική εργασία. Θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν τα έννομα συμφέροντα των γιατρών μελών του Ιατρικού Συλλόγου από αθέμιτο ανταγωνισμό τέτοιων πολυιατρείων...».

 

 

Κείμενο διαμαρτυρίας από Κοινωνικά Ιατρεία ανά την Ελλάδα

 

Όπως ήταν αναμενόμενο,όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία ανά την Ελλάδα δήλωσαν τη στήριξή τους στο ΚΙΦ Άρτας συνυπογράφοντας κείμενο διαμαρτυρίας και τονίζοντας την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια που παρεμποδίζει το κοινωνικό έργο των δομών αλληλεγγύης για την υγεία.

 

"Το ΚΙΦ Άρτας είναι μια αυτόνομη, αυτο-οργανωμένη και ανεξάρτητη δομή κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχει εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους συμπολίτες μας. Δεν είναι ιατρείο ή πολυιατρείο, στο χώρο του οποίου διενεργούνται ιατρικές πράξεις έτσι ώστε να απαιτείται αδειοδότηση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Στις αναληθείς αιτιάσεις, επίσης του ΙΣΑ περί ενασχόλησης γιατρών στο ΚΙΦΑ με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή ως ελεύθερων επαγγελματιών με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι όλοι οι γιατροί που συμμετέχουν παρέχουν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες τους... Η ίδια η κοινωνική αλληλεγγύη δεν χρειάζεται να έχει νομική υπόσταση, δεν έχει ιδιοτέλεια, δεν κρύβει ανταγωνιστικά στοιχεία. Έχει αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο και τροφοδοτεί τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, για μια ζωή με αξιοπρέπεια."

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΦ Άρτας

 

 

Διαχωρίζει τη στάση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

 

Η στάση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας αποτελεί, ευτυχώς, πανελλήνια πρωτοτυπία και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κάθε επίπεδο. Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του στις 5 Μαΐου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει το έργο των κοινωνικών ιατρείων με την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στον ιατρικό κόσμο.

 

Καλούμε τους Ιατρικούς Συλλόγους που υιοθετούν την αντίθετη άποψη ,να λάβουν υπόψη τους ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία αποτελούν δομές στις οποίες οι γιατροί συμμετέχουν εθελοντικά και απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε άλλες δομές.

 

Η δραστηριότητά τους εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού ρόλου που έχει ο ιατρικός κόσμος και της προσφοράς του προς τον συνάνθρωπο, τα οποία έχει επιδείξει διαχρονικά σε όλες τις δύσκολες περιόδους για τη χώρα.

 

Η ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 06 Μαΐου 2015 11:58
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι Πρωτομαγιές του Κόσμου (φωτογραφικό αφιέρωμα)
επιστροφή στην κορυφή