Menu

stasibanner

Η Σχολική Επιτροπή καλύπτει την απαράδεκτη Μείωση Μισθών 10% στις Καθαρίστριες Κύριο

Καθαρίστριες ΣχολείωνΤο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ στα πλαίσια μείωσης των δαπανών του κράτους αποφάσισε φέτος να περικόψει τους μισθούς στις συμβασιούχες καθαρίστριες κατά 10%. Αυτό για την κυβέρνηση στο δήμο Χαλανδρίου σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 9.500 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν πάνω από 300 δήμοι τότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για το αξιοσέβαστο λογιστικά ποσό μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά ανθρωπιστικά και εργασιακά, τι σημαίνει να κόβονται οι πενιχρές απολαβές των πιο χαμηλόμισθων και με τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις ανθρώπων; Όπως εύστοχα περιγράφηκε από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην τελευταία συνεδρίαση, μιλάμε για « εργαζόμενους με μισθούς πείνας, που εργάζονται με 9μηνες συμβάσεις, χωρίς δώρα».

Πρώτα από όλα μπαίνει ένα θέμα αλληλεγγύης για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων. Με την σημερινή πολιτική να δημιουργεί το οξύμωρο σχήμα των εργαζόμενων-άπορων. Πέρα από αυτό όμως, η μείωση των μισθών τους προφανώς πλήττει ολόκληρη την κοινωνία. Αφού σχεδόν εξολοκλήρου αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται στην εγχώρια και τοπική αγορά για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Αν αυτοί οι μισθοί εκμηδενίζονται τότε και τα έσοδα όλων μας πέφτουν.

Παράλληλα, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση διοικητικών πράξεων εξαιτίας των εκλογών υπάρχει κι άλλο ένα θέμα. Ενώ, οι καθαρίστριες δούλεψαν όλο το Σεπτέμβρη για να ανοίξουν τα σχολεία, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ αφήνει στην κρίση των Σχολικών Επιτροπών αν θα υπογράψουν συμβάσεις από την στιγμή που βγήκαν οι διοικητικές αποφάσεις. Συνεπώς πολλές από αυτές τις καθαρίστριες κινδυνεύουν να πρέπει να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ ως άνεργες για να πάρουν ένα επίδομα μικρότερο από το μισθό τους. Ή χειρότερα, εξίσου πολλές δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ γιατί με τις συμβάσεις τους δεν καλύπτουν τις απαιτούμενες ώρες εργασίας. Με αποτέλεσμα τα δεδουλευμένα ενός μήνα να απειλούνται. Πρόκειται δηλαδή, για μία υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων με εργοδότη το ίδιο το κράτος.

Η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» έχει δείξει έμπρακτα από την πρώτη μέρα της διοίκησης του δήμου ότι έχει μία λογική υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας και εναντίωσης στο σπιράλ λιτότητας που μόνο συνεχή βλαπτική επίδραση έχει στην ελληνική κοινωνία (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ-ΙΔΑΧ). Επίσης, από μία πληθώρα κινήσεων αποδεικνύεται η προσπάθεια να μην μείνει «κανείς μόνος του στην κρίση». Την ίδια στιγμή η οικονομική κατάσταση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας είναι σχετικά καλή. Κι αυτό, οφείλεται στον εξορθολογισμό των δαπανών που επιτεύχθηκε πέρσι χωρίς να μείνουν ακάλυπτες οι ανάγκες των σχολείων και στα μεγάλα ποσά με τα οποία  τροφοδοτεί η νέα διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου τις Σχολικές Επιτροπές. Έτσι, η Σχολική Επιτροπή ομόφωνα μαζί και την στήριξη των εκπροσώπων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χαλανδρίου, των καθηγητών και των μελών των άλλων παρατάξεων που παρευρίσκονταν, αποφάσισε:

Πρώτον, οι συμβάσεις να αρχίζουν από την 1η Σεπτέμβρη.

Δεύτερον, να καλύψει αυτή το 10%, ώστε να μην μειωθούν οι μισθοί των συμβασιούχων καθαριστριών.

Αυτή η ενέργεια έρχεται πολύ σωστά να καλύψει ένα πρόβλημα ανθρωπιστικού και οικονομικού χαρακτήρα, ωστόσο μόνο πρόσκαιρα. Βοηθώντας όπως μπορεί. Ακόμα σημαντικότερο, είναι ο αγώνας όλων μας, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων κ.α. και την ανατροπή μίας πολιτικής που δεν μπορεί να διασφαλίσει τουλάχιστον τα βασικά αγαθά στον καθένα μας. Άλλωστε στην συνάρτηση επίλυσης μπήκε ο παράγοντας της οικονομικής κατάστασης που δεν είναι δεδομένος για του χρόνου…

 

Γιάννης Βλαχούλης,

μέλος σχολικής επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος   

Αναδημοσίευση εικόνας: http://www.efsyn.gr/

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 13:46
επιστροφή στην κορυφή