Menu

stasibanner

Όλη η αλήθεια για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Τους νεκρούς μας

politexnio15112012

Διαβάστε περισσότερα

Για άλλη μία φορά προκαλούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Υπερασπιζόμενοι τις πλέον μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας οι υμνητές των ταγμάτων ασφαλείας και της δικτατορίας της 4 ης Αυγούστου έβγαλαν Αγγελίες: ζητούνται νεκροί για το Πολυτεχνείο. Ο ευρών αμοιφθησεται ....

Είναι παλιά ιστορία και κοινός τόπος για τους λίγο ή πολύ νοσταλγούς της επταετίας η αμφισβήτηση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο μύθος του Πολυτεχνείου είναι κάτι που το άκουγες στο σχολείο από τα μέλη της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ και στο πανεπιστήμιο από τα μέλη της ΔΑΠ. Για χρόνια στην ίδια γραμμή οι δεξιές συντηρητικές εφημερίδες ανακοίνωναν σχόλια και κείμενα αμφισβήτησης των όσων συγκλονιστικών έγιναν το τριήμερο στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Αν αυτοί είχαν αυτό τον ρόλο κάποιοι προοδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να αποδομήσουν το νόημα της εξέγερσης, νόημα διαχρονικό και ιδιαίτερα χρήσιμο στις μέρες μας. Για αυτό τον λόγο άλλωστε είναι και πολύ επικίνδυνο.

Η σχέση που έχει η εξουσία στην Ελλάδα με την ιστορία της δεν είναι και η πλέον τίμια. Υπάρχουν πολλές μαύρες σελίδες που δεν θέλει να τις θυμάται. Καλύτερο παράδειγμα από το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που γιορτάζει την είσοδό της στον 2 ο Παγκόσμιο πόλεμο και την όχι μεγάλη αντιφασιστική νίκη, μάλλον δεν υπάρχει.

Δυστυχώς για αυτούς όλοι ξέρουν ποιοι ελευθέρωσαν αυτό τον τόπο. Σίγουρα δεν ήταν αυτοί που έκανα τουρισμό στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Απέναντι σε όλους αυτούς κάποιοι από εμάς είχαν τις τύχη να βιώσουν τις διηγήσεις των γονιών τους ή των μεγάλων αδερφών και συγγενών τους και γνώριζαν από μικροί τι έγινε στο Πολυτεχνείο. Κάποιοι είχαν την δυνατότητα να ακούσουν ή να διαβάσουν τις εμπειρίες των δικών τους ανθρώπων όπως την διήγηση του Χαλανδραίου Δημήτρη Χριστουλάκη που λέει ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανήκει στους αγέννητους και στους νεκρούς της και που κατ επανάληψη έχουμε δημοσιοποιήσει στο stasi.gr.

Το δηλητήριο της συμμορίας των νεοναζί είναι το ίδιο επικίνδυνο όσο και οι σφαίρες που σκότωσαν τόσους ανθρώπους εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη. Σήμερα σκοτώνουν την λογική, την ελευθερία την δημοκρατία και την συλλογική μνήμη του λαού μας καθώς και την μνήμη των νεκρών μας.

Σκοτώνει, όπως σκότωσε τον Αλέξανδρο Σπαρτίδη ένα παιδί 16 ετών, μαθητή, από τον Πειραιά, που το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (Αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού).

Σκοτώνει, όπως η σφαίρα του περίστροφου του συνταγματάρχη Νικόλαου Ντερτιλή,  που σκότωσε το Ιχάλη Μυρογιάννη του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγο από τη Μυτιλήνη, που στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973 - την επόμενη της εξέγερσης - βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

Οι λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του λαού μας στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα τους απολογητές του σκοταδισμού που κλωσάνε το αυγό του φιδιού. Επειδή πληθαίνουν τα παραδείγματα παραποίησης της ιστορίας όπως η τελευταία απόπειρα να εμφανιστεί ο δικτάτορας Μεταξάς ως ιδρυτής του ΙΚΑ ή να εξηγηθεί ως ευεργεσία των δυνάμεων του άξονα, το κατοχικό δάνειο, δημοσιεύουμε την λίστα των 24 διαπιστευμένων νεκρών της εξέγερσης όπως αυτή υπάρχει στην λεπτομερή μελέτη του Εθνικού Ιδύματος Ερευνών που συνέταξε ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης.

Η συγκέντρωση όλων των δεδομένων αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, οι επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο τύπο της εποχής, οι αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες, οι κάθε προέλευσης λίστες που έκαναν την εμφάνιση τους μετά τη μεταπολίτευση, οι προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, οι συνεντεύξεις συγγενών, οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, συγκεντρώνονται, αποδελτιώνονται, συσχετίζονται κριτικά, αναζητείται η γενεαλογία τους, εντοπίζονται οι αλληλοεπικαλύψεις, οι παρανοήσεις, τα λάθη στην αντιγραφή και οι μεταξύ τους παρεκκλίσεις.

Η έρευνα προχωρά έτσι στη συγκρότηση ενός καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται. Για κάθε περίπτωση συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία.

Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί εικοσιτέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις, όπως καταγράφονται συνοπτικά στον συνημμένο κατάλογο.

Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ένας κατάλογος δεκαέξι (16) ανωνύμων περιπτώσεων που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ότι «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί.

Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά αν θα υιοθετηθούν ή θα απορριφθούν.

Η λίστα των νεκρών

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών , δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

 2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).

 3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.

 4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».

 5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

 6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».

 7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.

 8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.

 9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 11.17.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.

 10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).

 11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 11.30.1973.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 11.17.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (Αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 11.17.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (Αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.

 14 Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.

 15 Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

 16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών , εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

 17 Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 5 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ / Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

 18 Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

 19 Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ 'Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ 'Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.

 21 Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 11.18.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτιλής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

 22 Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 11.18.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.

 23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.

 24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.

 Ποιος είναι ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης ο άνθρωπος πίσω από την έρευνα - βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1953 Το 1977 αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, προσανατολισμένες στην κοινωνική και οικονομική ιστορία, την πολιτική ιστορία των Βαλκανίων και την ιστορία των συνειδήσεων (Universite de Paris-Sorbonne, Ecole Pratique des Hautes Etudes), ενώ παράλληλα δίδαξε Ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό στο Institut d'Etudes Neohelleniques de Paris. Το 1978 έλαβε την Maitrise, το 1979 το Diplome d 'Etudes Approfondies και το 1983 υποστήριξε επιτυχώς στη Σορβόννη τη διδακτορική του διατριβή με θέμα  Gustave Flourens (1838-1871) Etla Grece
Στο διάστημα 1983-1985 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και στη συνέχεια δίδαξε Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία στα Μεταλυκειακά Κέντρα Κυψέλης & Υμηττού (1985-1988).

Παράλληλα ολοκλήρωσε ένα Ερευνητικό Έργο στο πλαίσιο του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας, με θέμα τη δυναμική του αγροτικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα του 19ου αιώνα (1985-1988). Με αυτή την αφορμή ξεκίνησε τη συστηματική συγκρότηση αρχείου με αντικείμενο τον αγροτικό τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ του ανατέθηκε σε δύο περιπτώσεις και η σύνταξη προμελέτης με στόχο την δημιουργία Αγροτικού Μουσείου (για λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας το 1989 και για λογαριασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου το 2002-2003 ). Έχει επίσης διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης το μάθημα «« Προβλήματα ιστορικής δημογραφίας του ελλαδικού χώρου '(1993-1994).

Από το 1988 εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τμήμα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου το 2001 εξελέγη διευθυντής ερευνών. Στο διάστημα 2002-2009 διηύθυνε το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα των Οικισμών της Ελλάδας (15ος-20ος αι.)», Ενώ από το 2006 είναι συντονιστής του ΤΟΜΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του ΙΝΕ / ΕΙΕ και επιστημονικός υπεύθυνος των Ερευνητικών Προγραμμάτων «Τεκμηρίωση της Πολιτικής . και Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου Αιώνα »(2004 κ.ε., με έμφαση στην περίοδο της Στρατιωτικής Δικτατορίας 1967-1974) και« Ελληνικός Τύπος »(2005 κ.ε.)
Υπήρξε υπεύθυνος των ακόλουθων συγχρηματοδοτουμένων Ερευνητικών Έργων:

  • «ΑΙΓΑΙΟ: Ιστορική Μελέτη των Οικισμών & Η Αρχιτεκτονική της Κατοικίας» (στο πλαίσιο του Ε.Π. Έρευνας και Τεχνολογίας ΙΙ, σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π., 1995-1998),
  • «ΑΘΗΝΑ: Ιστορικό Μητρώο Κτιρίων» (στο πλαίσιο του ΠΕΝΕΔ, 1996-1998),
  • «Παραδοσιακές Χειροτεχνικές Επιχειρήσεις και Εργαστήρια στο Αιγαίο» (καταγραφή στο πλαίσιο του Ε.Π. Βιομηχανίας, 1998-1999),
  • «ΞΕΣΤΡΟΝ: Παραδοσιακές Τεχνικές και Επαγγέλματα σε Σύγχρονο Τεχνολογικό Περιβάλλον» (στο πλαίσιο του Ε.Π. Έρευνας και Τεχνολογίας ΙΙ, 1998-2001),
  • «Παραδοσιακοί Τεχνίτες και Επαγγέλματα του Ξύλου στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο» (Υπουργείο Αιγαίου & Ελληνο-Κυπριακή Διακρατική Συνεργασία, 2001-2004),
  • «ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ Ι & ΙΙ: Ψηφιακός Θησαυρός Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού» (στο πλαίσιο του Ε.Π. της Κοινωνίας της Πληροφορίας, συντονιστής ΙΝΕ / ΕΙΕ 2004-2005 και υπεύθυνος συλλογών 2004-2009),
  • «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών» (στο πλαίσιο του Ε.Π. της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αναπληρωτής συντονιστής και υπεύθυνος Νεωτέρων Μνημείων, 2006-2008),
  • «Ιστορική Τεκμηρίωση του Περιφερειακού Τύπου» (Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, 2008-2009),
  • «Πολιτική Ιστορία της Αχαΐας, 19ος-20ος αι.» (2011-2012).

Μέλος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΙΝΕ / ΕΙΕ (2003 κ.ε.), του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2005 κ.ε.) και Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΝΕ / ΕΙΕ (2011). Από το 2008, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού  TheHistorical Review / La Revue Historique . Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα γύρω από την πολιτική, κοινωνική, στρατιωτική και οικονομική ιστορία, κυρίως του 19ου και 20ου αιώνα (βλ. Κατάλογο δημοσιευμάτων).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι όροι συγκρότησης του Κυπριακού κράτους
επιστροφή στην κορυφή